«Η κυβέρνηση δεν έχει πάρει σοβαρά την πανδημία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε τηλεοπτική συνέντευξη, επικρίνοντάς την ότι παράλληλα προγραμματίζει μείωση δαπανών για τη δημόσια υγεία το 2021. Ανησυχία και επικρίσεις στους χειρισμούς της κυβέρνησης εκφράζουν με ανακοινώσεις όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Δεν γίνεται αυτή τη στιγμή να συζητάμε ένα προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2021, το οποίο μειώνει τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία εν μέσω πανδημίας, ενώ η υγεία είναι ο κατεξοχήν τομέας όπου πρέπει να επενδύσουμε», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Επισήμανε ότι τα τεστ για κορονοϊό δεν συνταγογραφούνται, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «όταν σε ένα σχολείο εντοπίζεται κρούσμα, οι υπόλοιποι μαθητές και εκπαιδευτικοί είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν από την τσέπη τους το τεστ, γιατί ο ΕΟΔΥ δεν τους παρέχει τη δυνατότητα να το κάνουν δωρεάν». «Πόσα, όμως, τέτοια τεστ μπορεί να αντέξει ένας οικογενειακός προϋπολογισμός;», ρώτησε.

Ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι η φράση «είμαστε σε πόλεμο» που είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αρχή της πανδημίας, «μάλλον τελικά ειπώθηκε καθαρά επικοινωνιακά», τονίζοντας: «Πώς είναι δυνατόν σε έναν «πόλεμο», όταν το δημόσιο σύστημα υγείας είναι «στο κόκκινο» να μην επιτάσσουμε άμεσα τις ιδιωτικές ΜΕΘ, να μην ενισχύουμε με μόνιμο προσωπικό το ΕΣΥ και να υπάρχουν άνθρωποι στην πρώτη γραμμή της μάχης που περιμένουν να λήξουν οι συμβάσεις τους τα Χριστούγεννα;».

Φώφη Γεννηματά: ‘Ωρα για αποφάσεις, χωρίς άλλη καθυστέρηση

«Η κατάσταση με την πανδημία παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις. Η Κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο, χάνει χρόνο και παραπέμπει συνεχώς για «αύριο» ό,τι έπρεπε να έχει γίνει «χθες», ανέφερε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

«Είχα ζητήσει από τον κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει άμεσα στη στήριξη του ΕΣΥ, την αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και των σχολείων. Αντί για έγκαιρη αντιμετώπιση, αφήνει να φτάσουμε στο κόκκινο.Αντί να προτάξει με σχέδιο τον περιορισμό της διασποράς, επιλέγει να παρέμβει εκ των υστέρων, μόνο με μέτρα περιοριστικά που έχουν και κοινωνικό και οικονομικό κόστος.

Δ. Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τη μάσκα της ατομικής ευθύνης και να λάβει τα αναγκαία μέτρα προστασίας

«Είναι σαφές, πλέον, ότι τα όποια περιοριστικά μέτρα, από μόνα τους, δεν μπορούν να αποτρέψουν τα χειρότερα αν δεν συνδυαστούν με την άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και πρόνοιας για να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες ΜΕΘ, τα μαζικά δωρεάν τεστ, ο δημόσιος έλεγχος σε κρίσιμους χώρους, όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας, δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και πρόσθεσε: «Για την εκτόξευση των κρουσμάτων κορονοϊού».. Αν δεν συνδυαστούν επιπλέον με μέτρα στα μέσα μεταφοράς, στα σχολεία, αλλά και στους χώρους δουλειάς που εξελίσσονται σε εστίες υπερμετάδοσης», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας και κατέληξε: «Η κυβέρνηση δεν μπορεί πια να κωφεύει! Οι εργαζόμενοι μαζικά, μαχητικά μπορούν να διεκδικήσουν και να επιβάλλουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής τους».

ΜέΡΑ25: Εργαζόμενοι και επιχειρήσεις στενάζουν με τα νέα περιοριστικά μέτρα

Κατηγορώντας τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι «προαναγγέλλει νέα περιοριστικά μέτρα τη στιγμή που ακόμα δεν έχει κάνει τίποτα ουσιαστικό για την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας, των μέσων μεταφοράς και την τήρηση των μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας, τις διάφορες δομές αυξημένης επικινδυνότητας (γηροκομεία, προσφυγικές δομές, φυλακές κ.ά.) και τα σχολεία», το ΜέΡΑ25 επικρίνει την κυβέρνηση γιατί «ενώ μόλις χθες δόθηκε η νέα οικονομική ενίσχυση στα κανάλια (νέα λίστα Πέτσα), το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021 προβλέπει μείωση των δαπανών για την υγεία και δεν θεσπίζει κανένα νέο κονδύλι για τις προσλήψεις των 4.000 υγειονομικών που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ».

Το ΜέΡΑ 25 υποστηρίζει ότι εργαζόμενοι και επιχειρήσεις στενάζουν με τα νέα περιοριστικά μέτρα και τα τοπικά lockdown και προσθέτει: «Το ΕΣΥ δοκιμάζεται, με τα όρια και τις αντοχές του να έχουν ξεπεραστεί. Η εικόνα στα μέσα μεταφοράς παραμένει τραγική. Και η κυβέρνηση, αντί να παρέμβει ενισχυτικά σε αυτά τα ζωτικής σημασίας προβλήματα με άμεσες επιπτώσεις στην εξέλιξη της πανδημίας, συνεχίζει να μοιράζει λεφτά στα κανάλια».

Ελληνική Λύση: «Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να εξασφαλίσει την δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στα τεστ για κορονοϊό»

Για υπέρογκο κόστος των τεστ για τον κορονοϊό που αποθαρρύνει τους πολίτες κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση, ενώ ζητά από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει την δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στα εν λόγω τεστ.

«Η απαράδεκτη εμπορευματοποίηση των τεστ για τον κορονοϊό και το υπέρογκο κόστος τους, αποθαρρύνει τους πολίτες να το κάνουν με αποτέλεσμα χιλιάδες – ασυμπτωματικοί κυρίως – συμπολίτες μας να μεταδίδουν τον ιό εν αγνοία τους, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση και καταλήγει:

«Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να εξασφαλίσει την δωρεάν και άμεση δυνατότητα στους πολίτες να πραγματοποιήσουν την συγκεκριμένη εξέταση, χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος που θα επωμιστεί από την αντίστοιχη αύξηση των κρουσμάτων που αναπόφευκτα θα καταγράφει. Σκοπός μας δεν πρέπει να είναι η ευημερία των αριθμών, αλλά των πολιτών».

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚρέστενα: Απεβίωσε σε ηλικία 115 ετών η γηραιότερη Ελληνίδα
Επόμενο άρθροΗ Siemens Healthineers κυκλοφορεί ταχεία εξέταση αντιγόνων για την ανίχνευση του SARS-CoV-2