Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Open και στην Έλλη Στάη, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι δεν πρόκειται να τον ρίξει ο Πάνος Καμμένος.

 

Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι αν δεν έχει πλειοψηφία 151 θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές «συντεταγμένα εν ευθέτω χρόνω».

 

Ερωτηθείς για το αν θα προχωρήσει χωρίς την πλειοψηφία των 151 βουλευτών, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Συνταγματικά δεν υπάρχει πρόβλημα, πολιτικά όμως είναι σαφές ότι υπάρχει. Σε αυτή την περίπτωση θα πάω σε πρόωρες εκλογές συντεταγμένα και εν ευθέτω χρόνω».

 

Κατά τον πρωθυπουργό «κυβερνητική κρίση δεν υπάρχει. Θα υπάρξει αν αλλάξει στάση ο Πάνος Καμμένος. Πιστεύω ότι δεν θα το κάνει, δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. Αν ο εταίρος μου άρει την εμπιστοσύνη του στην Κυβέρνηση, θα πάω σε ψήφο εμπιστοσύνης πριν από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή».

 

Πρόσθεσε μάλιστα πως «αυτό θα του ζητήσω (σ.σ. του Π. Καμμένου) την Παρασκευή που θα τον συναντήσω. Δεν έχει νόημα να πω τι θα κάνει, Κυριακή κοντή γιορτή. Θα έρθει μεθαύριο στο μέγαρο Μαξίμου και θα πάρει καθαρή θέση. Αν δεν το κάνει θα μετρηθούμε στη Βουλή, προφανώς θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης».

 

Μάλιστα υποστήριξε ότι πιστεύει ακράδαντα ότι υπάρχουν οι 151 για τη Συμφωνία των Πρεσπών «διότι έτσι δείχνουν οι αριθμοί». Οπως είπε υπάρχουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 7 των ΑΝΕΛ και βουλευτές του Ποταμιού. «Η διαφωνία των ΑΝΕΛ είναι σεβαστή. Έχω κάθε λόγο να φέρω τη συμφωνία στη Βουλή προκειμένου να κυρωθεί» σημείωσε.

 

Ο Μητσοτάκης δεν θέλει να πάμε σε εκλογές τώρα

 

«Τα βράδια κοιμάμαι ήσυχος. Ξέρω ότι βρίσκομαι στη σωστή πλευρά της ιστορίας, ότι κάνω το σωστό για τον τόπο μου και ας πάρουν όλοι τις ευθύνες τους» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός για να προσθέσει: «Δεν έχω άγχος και καμία αγωνία. Ξέρω ότι κάνω το σωστό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει άγχος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να πάμε σε εκλογές τώρα. Ο κ. Μητσοτάκης ψηφοθηρεί με ελεεινό και λαϊκίστικο τρόπο. Τον προκαλώ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας».

 

Μέσα στον Ιανουάριο η συμφωνία στη Βουλή

 

«Έχω στόχο, σκοπό, άμεσα μόλις ψηφιστεί στο κοινοβούλιο των Σκοπίων και γίνει η κοινοποίηση στο ΥΠΕΞ του αποτελέσματος και των άρθρων του Συντάγματος που σηματοδοτεί το πέρας των διαδικασιών άμεσα θα δώσω στον ΠτΔ και στα κόμματα το αποτέλεσμα, αν πληρούν τις προϋποθέσεις και αμέσως μετά θα συνεννοηθώ με τον πρόεδρο της Βουλής για την εκκίνηση της διαδικασίας. Νομίζω πως δεν θα τους πάρει πάνω από μια εβδομάδα να μας στείλουν τα αποτελέσματα. Μετά το τέλος της άλλης εβδομάδας θα έρθει στη Βουλή». Διευκρίνισε πως «το Πρωτόκολλο εισδοχής στο ΝΑΤΟ θα έρθει σε μεταγενέστερο χρόνο, όχι πολύ όμως, για λόγους τεχνικούς» καθώς  «ο χρόνος θα εξαρτηθεί από το ίδιο το ΝΑΤΟ». Διεμήνυσε πως οι εθνικές εκλογέςθα γίνουν τον Οκτώβριο. «Αυτός είναι ο στόχος μου και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζομαι».

 

Θα προτείνω ξανά Παυλόπουλο για ΠτΔ

 

«Θα προτείνω τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ήταν μια καλή επιλογή από μέρους μου. Μπορεί να ανήκει σε διαφορετική παράταξη από εμένα, αλλά έχει υποστηρίξει τα συμφέροντα της χώρας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι υπερκομματικός».

 

Ερωτηθείς για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, ο Αλ. Τσίπρα απάντησε: «Η θεωρία της σκευωρίας δεν είναι παρέμβαση στην Δικαιοσύνη; Τι λέει η Αντιπολίτευση; Ότι οι συγκεκριμένοι δικαστικοί λειτουργοί είναι σκευωροί. Εγώ λέω να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Πρέπει στο θέμα αυτό να σταθούμε λίγο υπεράνω των αντιδικιών. Διότι όταν καλλιεργούμε όλοι ένα κλίμα καχυποψίας a priori απέναντι στους δικαστικούς λειτουργούς, είναι πλήγμα στη Δημοκρατία».

 

Bάζει ξανά πλάτη στον Πολάκη

 

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπ. Υγείας, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Ο κ. Πολάκης έχει ένα ύφος που τον χαρακτηρίζει στην επικοινωνία του. Πρέπει να κρίνουμε την ουσία του. Ο κ. Πολάκης έχει δώσει μια σειρά από στοιχεία για να προχωρήσει η δικαστική έρευνα. Ο ίδιος έστειλε ένα γράμμα στην εισαγγελέα και είπε ότι οι υποθέσεις δεν πρέπει να κωλυσιεργούν».

 

Πρόσθεσε δε πως «όταν εγώ πήγα στη Βουλή, μίλησα με πολλή μεγάλη προσοχή για τις πρακτικές του παλαιού συστήματος που έφερε σκάνδαλα. Αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τα οκτώ πρόσωπα, είναι αρμόδια η Δικαιοσύνη».

 

«Ο Ρασπούτιν ήταν καλόγερος, δεν έχω τέτοιους συμβούλους»

 

Ερωτηθείς για τα περί «Ρασπούτιν» απάντησε: «Ο Ρασπούτιν ήταν σύμβουλος του τσάρου και ήταν καλόγερος. Δεν έχω σύμβουλους καλόγερους. Ο καθένας κρίνεται. Ο μέσος πολίτης μπορεί να καταλάβει τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις».

 

Novartis: Εύχομαι οι αντίπαλοί μου να είναι αθώοι

 

Ερωτηθείς για την υπόθεση της Novartis απάντησε: «Για όλους υπάρχει το κριτήριο της αθωότητας. Αλλά ενεπλάκησαν οκτώ πρόσωπα. Έχουμε έναν άθλιο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Εγώ εύχομαι όλοι όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση και είναι πολιτικοί μου αντίπαλοι να είναι αθώοι. Δεν θα είμαι εγώ ο πρωθυπουργός που θα κουκουλώσει υποθέσεις. Όλα στο φως. Η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει το έργο της».

 

«Η οικονομία είναι το μεγάλου μου ατού»

 

«Η οικονομία είναι το μεγάλο μου ατού. Παρέλαβα μια χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας και την έφερα στην κανονικότητα» υποστήριξε ο πρωθυπουργός και επιχειρηματολόγησε ότι «1.5 δισ. δόθηκε ως κοινωνικό μέρισμα ή ως αναδρομικά και ζεστάθηκε η αγορά», ότι «καταφέραμε να μη μειωθούν οι συντάξεις και να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό» για να προσθέσει: «Η κυβέρνηση αυτή θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα να δώσουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε στην κοινωνία».

 

«Ο Μητσοτάκης θα φέρει ασφαλιστικό Πινοσέτ»

 

Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα επαναφέρει την 13η σύνταξη και πρόσθεσε: «Αν δεν επανεκλεγεί αυτή η κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα φέρει το ασφαλιστικό Πινοσέτ και δεν θα υπάρχουν συντάξεις».

 

Διερωτήθηκε «ποιος έφερε τον ΕΝΦΙΑ;» και υποσχέθηκε ότι «ο ΕΝΦΙΑ θα έρθει μειωμένος μεσοσταθμικά».

 

«Τα μέτρα λιτότητας που πήραν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ήταν στα 65 δισ. και τα δικά μας 6,5 δισ. Αυτοί άφησαν τη χώρα χρεοκοπημένη, διαλυμένη με 1 εκατομμύριο ανέργους. Βγήκαμε από τα μνημόνια. Δίνουμε προοπτική ανάπτυξης για τον τόπο. Νομίζω ότι απόλυτα προφανές ότι θα συμβεί η ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου με μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη του 2019» υποστήριξε.

 

Ο Αλ. Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι προγραμματίζει να επισκεφθεί την Τουρκία στις αρχές του επόμενου μήνα, ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί ο χρόνος.« Επιλέγω να έχω μια τακτική επικοινωνία με τον ίδιο τον Ερντογάν. Πιστεύω ότι η μόνη δυνατότητα ουσιαστικής επικοινωνίας είναι σε ανώτερο επίπεδο» σημείωσε.

 

«Δεν φοβάμαι κρίση στο Αιγαίο»

 

Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν ανησυχεί για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. «Δεν φοβάμαι κρίση στο Αιγαίο. Οι ένοπλες δυνάμεις κάνουν εξαιρετικά τη δουλειά τους. Όλοι οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι για τα δίκαια της πατρίδας μας. Ο ρόλος που παίζει τώρα πια η χώρα στη διεθνή σκακιέρα, δείχνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να απειλείται και κανένα δεν συμφέρει μια τέτοια εξέλιξη».

 

Η Μέρκελ είναι μία από τις μακροβιότερες καγκελαρίους. Έχει ευθύνη και πιστώνεται τα θετικά που έχει κάνει η Ευρώπη σε δύσκολες στιγμές. Παρά την οξύτητα και τη μεγάλη αντίθεση που είχε η σχέση μας, ήταν μια σχέση εμπιστοσύνης. Λέγαμε πράγματα που δεν είχαν σχέση να κοροϊδέψει ο ένας τον άλλον. Ήθελε καιρό να έρθει στην Ελλάδα. Θεωρεί ότι η ανάκαμψη της πατρίδας μας ήταν και δική της επιτυχία. Κάθε λογικός άνθρωπος στην Ευρώπη θα στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτές οι δηλώσεις μερικών περί ανταλλαγής συντάξεων με τη Συμφωνία των Πρεσπών έχουν ένα κόστος στην όποια αξιοπιστία τους έχει απομείνει. Αυτός είναι ο ορισμός του λαϊκισμού, για τον οποίο με κατηγορεί ο κ. Μητσοτάκης.

 

«Δεν τα πήγα καλά στις επιλογές προσώπων»

 

Ερωτηθείς τέλος ποιο ήταν το δικό του mea culpa στην κυβερνητική του θητεία, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Δεν τα πήγα πολύ καλά στις επιλογές προσώπων αλλά πήρα πολλά μαθήματα».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΤον Ιανουάριο η συμφωνία στην ελληνική Βουλή
Επόμενο άρθροΑλλαγές στα δρομολόγια του Προαστιακού σήμερα και την Παρασκευή