Η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial intelligence-AI) φέρνει επανάσταση στον τραπεζικό τομέα, μετασχηματίζοντας όλους τους τομείς της τραπεζικής, από τον εντοπισμό της απάτης στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές μέχρι την εξυπηρέτηση πελατών. Η επιχειρηματική αξία της Τεχνητής Νοημοσύνης για τον κλάδο των τραπεζών θα μπορούσε να φτάσει, παγκοσμίως, τα $300 δις μέχρι το 2030. Σύμφωνα με σχετικό report της IHS Markit, ήδη, το 2018 οι τεχνολογίες της ΑΙ εκτιμάται ότι πρόσθεσαν στον τραπεζικό κλάδο επιχειρηματική αξία άνω των $41,1 δις. Η αξία αυτή υπολογίζεται με βάση την εξοικονόμηση κόστους, που φέρνει η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στις τράπεζες και η αύξηση της αποτελεσματικότητας στην οποία οδηγεί, σε σύγκριση με τη διατήρηση των υφιστάμενων υποδομών και διαδικασιών.

 

Η έκθεση της IHS Markit σημειώνει ότι από τα έργα και τις εφαρμογές ΑΙ, που έχουν τρέξει μέχρι σήμερα οι τράπεζες ανά τον κόσμο, έχουν επηρεαστεί κατά κύριο λόγο τα τμήματα της εξυπηρέτησης πελατών, της ασφάλειας των συστημάτων, της χορήγησης δανείων και της κανονιστικής συμμόρφωσης. Οι αναλυτές της IHS Markit υποστηρίζουν ότι οι καινοτόμες δυνατότητες της AI οδηγούν σε μετασχηματιστικές αλλαγές τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ικανή να θολώσει τα όρια ανάμεσα στο φυσικό και τον εικονικό κόσμο, προκαλώντας τεκτονικές αλλαγές στην τραπεζική, όπως την ξέρουμε μέχρι σήμερα.

 

Απώλεια θέσεων εργασίας

 

Η εισαγωγή της τεχνολογίας της Τεχνητής Νοημοσύνης στις τράπεζες δεν είναι μόνο θετική επιρροή στον τραπεζικό κλάδο, καθώς – σύμφωνα με τους αναλυτές – θα συνοδευτεί από απώλεια θέσεων εργασίας και αναδιοργάνωση των υφιστάμενων. Η IHS Markit εκτιμά ότι, μέχρι το 2030, περίπου 500.000 τραπεζικοί υπάλληλοι στη Μεγάλη Βρετανία και 1,3 εκατ. στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να επηρεαστούν. Εάν αυτό αντικατοπτρίζεται σε όλες τις χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο, τότε θα υπάρξουν δεκάδες εκατομμύρια τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, που θα επηρεαστούν από την εισαγωγή της τεχνολογίας AI κατά την επόμενη δεκαετία. “Συνολικά, η τεχνολογία AI θα αναδιαμορφώσει τη δομή της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας, καθιστώντας τον τραπεζικό τομέα πιο ανθρώπινο και έξυπνο”, καταλήγει η ανάλυση της εταιρείας.

 

Παγκόσμιες επιδόσεις

 

Η “ώριμη” ψηφιακά περιοχή της Βόρειας Αμερικής αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη αγορά για την Τεχνητή Νοημοσύνη στον τραπεζικό τομέα. Η αξία της, σύμφωνα με την έκθεση της IHS Markit, θα αυξηθεί από τα $14,7 δις το 2018 σε σχεδόν $79 δις μέχρι το 2030. Ωστόσο, η αναλογική συμμετοχή της περιοχής της Βόρειας Αμερικής στην παγκόσμια αγορά της ΑΙ, είναι πιθανό να μειωθεί μεταξύ 2024 και 2030, καθώς η περιοχή Ασία-Ειρηνικός, η Ευρώπη και άλλες παγκόσμιες περιφέρειες αναπτύσσουν περισσότερες λύσεις AI στον τραπεζικό τομέα. Η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την AI στον τραπεζικό τομέα, με αξία από $11,5 δις το 2018, σε $50,6 δις το 2024 και $98,6 δις μέχρι το 2030.

 

Χώρες, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη, είναι πιθανό να οδηγήσουν τη ζήτηση για AI στον τραπεζικό τομέα κατά την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τους αναλυτές.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΤι να προσέξουμε στις αγορές τροφίμων ενόψει Πάσχα
Επόμενο άρθροΟ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΖΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ Π.ΚΟΥΤΣΑΦΤΗΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΒΕΡΑ