Κομβική για τις επόμενες αποφάσεις της κυβέρνησης, στο μέτωπο της πανδημίας, θεωρείται η εβδομάδα που διανύουμε. Καθώς βρισκόμαστε 8 μέρες πριν τη λήξη του lockdown, την ερχόμενη εβδομάδα θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση με τα δεδομένα που θα έχουν διαμορφωθεί μέχρι τότε, οπότε και θα αποφασιστεί παράταση ή όχι της καραντίνας.

Tο πρωί της Δευτέρας 23/11 στο Μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοποιηθεί ακόμα μία τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τους λοιμωξιολόγους. Το αποτύπωμα των κρουσμάτων στην κοινότητα, οι αριθμοί νοσηλειών-διασωληνώσεων και η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, η οποία διανύει την 16η ημέρα του lockdown, θα είναι τα στοιχεία-κλειδί, που θα καθορίσουν το DNA του σχεδιασμού για τους κύκλους της επαναφοράς των δραστηριοτήτων στην κοινωνία και την οικονομία.

Η επιμονή του ιικού φορτίου, σε συγκεκριμένες περιοχές και ο υψηλός αριθμός των μολύνσεων κρατούν ρευστό το τι μέλλει γενέσθαι. Στην κυβέρνηση ουδέποτε έχουν μιλήσει για χρονοδιαγράμματα, αλλά για στάδια ανοίγματος και στο πλαίσιο αυτό τα σενάρια, που αναπτύσσονται προβλέπουν τρία βήματα.

ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ
-Άνοιγμα της εκπαίδευσης ανά βαθμίδες.
-Πρώτα τα δημοτικά. Ακολουθούν Γυμνάσια-Λύκεια

ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ
-Άνοιγμα του λιανεμπορίου.
-Λειτουργία με αυστηρούς όρους. Μάσκες, αποστάσεις, περιορισμένος αριθμός ατόμων μέσα στα καταστήματα.

ΤΡΙΤΗ ΦΑΣΗ
-Άνοιγμα καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφέ).
-Λειτουργία μόνο για καθήμενους.
-Συγκεκριμένο ωράριο.
-Χρήση προστατευτικών μέσων, όπως πλεξιγκλάς.

Όπως δήλωσε, μιλώντας στο Mega ο Αν. υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης: «Το πότε θα ανοίξει και τα πότε θα σταματήσει το lockdown είναι καθαρά θέμα των ειδικών επιστημόνων και στη συνέχεια της απόφασης του πρωθυπουργού που θα λάβει την επιστημονική γνώση των επιστημόνων… Εμείς έχουμε σχέδιο για την αγορά και ξεκινά από την πρώτη μέρα που θα σταματήσει η γενική απαγόρευση».

Αυτό που μένει να απαντηθεί, πάντως, είναι τι μέλλει γενέσθαι με κέντρα διασκέδασης και μπαρ. Εάν, δηλαδή και πότε αυτά θα ανοίξουν.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΗ Ελλάδα επιθυμεί διάλογο με σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και όχι υπό την απειλή χρήσεως στρατιωτικής βίας
Επόμενο άρθροΑνάσανε η Ουντινέζε, 1-0 την Τζένοα