Νέα δεδομένα στη γεωπολιτική σκακιέρα διαμορφώνει η υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας με την Ιταλία για τον καθορισμό ΑΟΖ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο για υπόδειγμα συνεννόησης. Επόμενο βήμα της ελληνικής διπλωματίας είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα επισκεφτεί το Κάιρο στις 18 του μήνα, επικεφαλής ομάδας εμπειρογνωμόνων με στόχο την θετική έκβαση στις συνομιλίες για την ΑΟΖ που διεξάγονται τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σημαντικό και καθοριστικό βήμα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου αποτελεί η συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η συμφωνία ανταποκρίνεται πλήρως στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου αλλά και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Με το βλέμμα στραμμένο στο Κάιρο η Αθήνα επιδιώκει να αξιοποιήσει το θετικό momentum από την υπογραφή της Συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Ιταλία, προσβλέποντας να υπάρξει ανάλογη εξέλιξη και με την Αίγυπτο.

«Ελλάδα και Ιταλία απέδειξαν, σήμερα, πώς δύο γείτονες μπορούν να μετατρέπουν τη θάλασσα που τις περιβάλλει σε ήρεμα νερά προόδου και ανάπτυξης. Εύχομαι ανάλογες συμφωνίες να υπάρξουν και μεταξύ άλλων χωρών της περιοχής», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως: «Σε κάθε περίπτωση η χθεσινή οριοθέτηση είναι πολύ σημαντική, επιβεβαιώνει ότι τα νησιά μας έχουν υφαλοκρηπίδα και όλα τα δικαιώματα που εκπορεύονται από αυτή».

«Η Τουρκολιβυκή συμφωνία πλειοδοτεί προς Αίγυπτο δίνοντας τετραγωνικά χιλιόμετρα κλπ…», ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο ΣΚΑΪ tv.

Η σημασία της συμφωνίας Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών με την Ιταλία και οι εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της τακτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργών.

Την ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Forum των Δελφών, τονίζοντας ότι είναι σημαντική η συμφωνία να επεκταθεί και με άλλες χώρες όπως και τα 12 μίλια.

«Θετική εξέλιξη για την επήρεια των νησιών δημιουργεί σημαντικό νομικό τετελεσμένο», ανέφερε μιλώντας στο Mega tv ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΚΙΝ.ΑΛ. Ανδρέας Λοβέρδος.

«Θα ήμουν ο τελευταίος που δεν θα πανηγύριζα για την συμφωνία με την ΑΟΖ θα ανέβαινα επάνω στα έδρανα και θα απήγγειλα. Ωστόσο η συμφωνία αυτή είναι συνεκμεταλλευτική», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

«Θα αγωνιστούμε να μη σταθεί η θέσπιση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών έρεισμα για την ιταλική ολιγαρχία», αναφέρει το ΜέΡΑ 25.

Μετά τους πρόσφατους ελιγμούς ειρήνης, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χoυλουσί Ακάρ επανήλθε με ανυπόστατες κατηγορίες με φόντο την συνθήκη της Λωζάνης, λέγοντας: «Τις προάλλες οι Έλληνες ομόλογοί μας δήλωσαν στον τύπο ότι θέλουν εφαρμογή της συνθήκης της Λωζάνης. Κι εμείς το θέλουμε. 16 νησιά κατά παράβαση της συνθήκη της Λωζάνης έχουν εξοπλιστεί. Τι θα πείτε γι’ αυτό; Είναι απειλή να το ζητούμε αυτό»;

Την αντίθεση των ΗΠΑ στο τουρκολιβυκό μνημόνιο εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, λέγοντας: «έχουμε ξεκαθαρίσει και στους δύο και εδώ και στην Ουάσιγκτον και στην Άγκυρα ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν βοηθάει».

Διευρύνοντας το φάσμα των διπλωματικών ενεργειών στο μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου ο πρωθυπουργός μεταβαίνει την ερχόμενη Δευτέρα στο Ισραήλ με στόχο την εμβάθυνση της στενής σχέσης των δύο χωρών, μετά την υπογραφή της συμφωνία για την κατασκευή του East Med.

Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

Πηγή: ΕΡΤ, με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠροτάθηκε για μέλος της ΔΟΕ ο Σεμπάστιαν Κόε
Επόμενο άρθροΕδώ και πέντε μήνες βρίσκομαι σε αποτοξίνωση