Επιμένει προκλητικά η Άγκυρα και οξύνει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο. Με νέα Navtex που εξέδωσε για τις επιχειρήσεις του Oruc Reis και των πλοίων που το συνοδεύουν, επεκτείνει έως τις 27 Οκτωβρίου τις έρευνες του τουρκικού ερευνητικού κοντά στο Καστελόριζο, απαιτώντας παράλληλα την αποστρατιωτικοποίηση των Ψαρών.

Σε πλήρη ετοιμότητα η Αθήνα απάντησε με αντιNavtex, τονίζοντας ότι η τουρκική οδηγία αφορά σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα.

Την ΠτΔ ενημέρωσε σχετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Επιβεβαιώθηκε ποιες είναι οι χώρες οι οποίες είναι προσηλωμένες στη διεθνή νομιμότητα, στους κανόνες καλής γειτονίας, στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και ποια είναι η μια χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο που φαίνεται να μη θέλει να παίξει με αυτούς τους κανόνες του παιχνιδιού», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δήλωσε: «Δυστυχώς έχουμε τη μοναδική γειτονική χώρα που τόσο έντονα ακολουθεί το ρόλο του ταραξία όπως και εσείς έχετε πει. Ίσως πρέπει και στην Ευρώπη, που φυσικά έχει αντιληφθεί το πρόβλημα, να επικρατήσει η αρχή της αλληλεγγύης για τους εταίρους».

Τραβώντας κι άλλο το σκοινί, με αφορμή το κοινό ανακοινωθέν της τριμερούς Αιγύπτου, Ελλάδας, Κύπρου, η Άγκυρα κάνει λόγο για «αβάσιμες κατηγορίες».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε: «Εάν οι χώρες που δημιουργούν τα προβλήματα στην περιοχή δεν αλλάξουν τις μινιμαλιστικές και εχθρικές πολιτικές τους, δεν μπορούν να αποτελέσουν λύση στα προβλήματα. Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά να προστατεύουμε τόσο τα δικαιώματά μας όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μιλώντας στο Πρώτο Θέμα, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ανέφερε ότι: «Η κόκκινη γραμμή παραμένει το μονομερές, απόλυτο δικαίωμά μας, να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί καμία απολύτως περίπτωση δημιουργίας τετελεσμένου ή κεκτημένου».

Ιδιαίτερα προκλητικός ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ανακοίνωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες και νότια της Κρήτης: «Εμείς λέμε ότι στη δική μας περιοχή θα κάνουμε τις έρευνες. Όπως το κάνουμε και στη Μαύρη Θάλασσα, το ίδιο θα κάνουμε κι εδώ.  Είτε είναι η Ελλάδα, είτε είναι όποιος άλλος θέλει, η Τουρκία δεν πρόκειται να παραχωρήσει ούτε μια σπιθαμή γης, ούτε μια σταγόνα νερού, σε κανέναν».

«Η Ελλάδα έχει τη δύναμη, είναι έτοιμη και αποφασισμένη να προασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Με σαφείς αιχμές κατά της Ελλάδας, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, επανέλαβε ότι η χώρα του είναι η εγγυήτρια δύναμη απέναντι στους Τουρκοκυπρίους: «Εάν πολιτική λύση σημαίνει να εξασφαλιστεί ένα κατάλληλο περιβάλλον, θα αποδεχτείτε την ύπαρξη των Κυπρίων αδελφών μας και θα φτάσετε στην αλήθεια ακολουθώντας την κοινή λογική κι όχι αυτή που εσείς γνωρίζετε στο θέμα των θαλάσσιων δικαιοδοσιών».

«Η γενικότερη συμπεριφορά της, όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο θέτει ερωτήματα για τους γεωστρατηγικούς της στόχους. Άρα λοιπόν, οι φίλοι μας οι Τούρκοι πρέπει ν` αποφασίσουν εάν θέλουν να συνεργαστούν με την Ευρώπη ή επιδιώκουν να έχουν άλλη πολιτική πορεία», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Επίσκεψη ιδιαίτερης σημασίας αναμένεται να πραγματοποιήσει στις 26 Οκτωβρίου στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Το Oruc Reis

Με νοτιοδυτική πορεία το Oruc Reis πλέει αυτή την ώρα περίπου 30 ναυτικά μίλια από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, πραγματοποιώντας την δεύτερη διέλευσή του εντός της νέας περιοχής που παράνομα οριοθέτησε για με την επέκταση της navtex.

Το ερευνητικό τοποθετήθηκε στις 5 τα ξημερώματα στο νοτιοδυτικό άκρο της νέας navtex και ξεκίνησε την πορεία, διατηρώντας νότιο-ανατολική κατεύθυνση.

Όταν ξεκίνησε να προσεγγίζει στα 12 ναυτικά μίλια από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, στις 3 το μεσημέρι, άρχισε ν’ αλλάζει πορεία, μια στροφή που το έφερε μέχρι τα 10 ναυτικά μίλια μέχρι που τοποθετήθηκε ξανά με νοτιοδυτική πορεία όπου και κινείται έως αυτή την ώρα.

Συνοδεύεται από τον ίδιο αριθμό πολεμικών πλοίων και σε κοντινή απόσταση επιτηρείται από τα πλοία του Ελληνικού στόλου.

Επιτελείς σημειώνουν ότι παρά το γεγονός πως η νέα navtex στο νότιο-ανατολικό τμήμα της, φτάνει μέχρι και τα 6 ναυτικά μίλια, δηλαδή ακριβώς πάνω στο όριο των Εθνικών Χωρικών Υδάτων της Ελλάδας, το σεισμογραφικό και η συνοδεία του δεν επιχείρησαν καν να φτάσουν έως εκείνο το σημείο.

Αντιθέτως η επιλογή τους ήταν η πρώτη στροφή 180 μοιρών να γίνει αρκετά πιο μακριά ενώ οι ίδιες πηγές έλεγαν πως εφόσον συνεχίσει αυτή την τυπική κίνηση κινούμενο διαρκώς από το δυτικό άκρο έως το ανατολικό και όσο ανεβαίνει, διαρκώς θ’ απομακρύνεται από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Στη σύνοδο των υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των οποιονδήποτε προβλημάτων.

Ωστόσο η ανανέωση της navtex δείχνει ότι η Τουρκία είναι αναξιόπιστη και θίγει μάλιστα τη συνοχή της Συμμαχίας.

Παράλληλα ο υπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της Ελληνικής κυβέρνησης, ότι δηλαδή με το Oruc Reis και τα πολεμικά πλοία εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας δεν μπορεί να ξεκινήσει κανενός είδους διάλογος.

Στην Τουρκία

Η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε δεινή θέση. Ο πληθωρισμός στην χώρα έχει εκτιναχθεί και η υποτίμηση της τουρκικής λίρας είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Ο αντίκτυπος είναι βαρύς για τον τουρκικό λαό. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όμως δεν διστάζει να δίνει αύξηση… στον εαυτό του!

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2021 που υποβλήθηκε στην τουρκική Βουλή ο Ταγίπ Ερντογάν αύξησε τον μισθό του κατά 8,3 τοις εκατό σε 88.000 τουρκικές λίρες δηλαδή 11.275 δολάρια το μήνα. Επιπλέον αυξήθηκαν και συνολικά οι προεδρικές δαπάνες.

Εν μέσω της αυταρχικής πολιτικής του Τούρκου προέδρου οι αντιδράσεις που βγαίνουν προς τα έξω είναι περιορισμένες, ωστόσο ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Οζγκιούρ Οζέλ τόνισε πως το ποσοστό αύξησης του μισθού του προέδρου από πέρυσι – κατά 6.750 τουρκικές λίρες – ισοδυναμεί με τον βασικό μισθό ενός εργαζόμενου τριών μηνών.

Τα συνολικά έξοδα της προεδρίας από το 2014 που ανήλθε στο αξίωμα ο Ερντογάν έχουν αυξηθεί κατά 550 τοις εκατό, φτάνοντας το 2018 τα 651 εκατομμύρια δολάρια.

Το 2019 τα έξοδα του πολυτελούς προεδρικού παλατιού, και του συγκροτήματος που το περιβάλλει ανέρχονταν σε 1,28 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα. Και για αυτά καθώς και για τις προεδρικές δαπάνες συνολικά προβλέπεται αύξηση σχεδόν 900 εκατομμυρίων λιρών.

Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη, Καλλή Λέκκα, Γιώργος Σιδέρης

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΒόλος:Κρούσμα κορωνο’ι’ού στα ΕΛΤΑ.
Επόμενο άρθροΜπράγκα – ΑΕΚ 0-0 (Πρώτο ημίχρονο)