Aναλυτική ήταν η απάντηση του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέλιου Πέτσα στην πρόεδρο της επιτροπής περιφερειών και βουλευτή Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή, σε κοινοβουλευτική της ερώτηση, που κατέθεσε στις 26 Μαρτίου,  σχετικά με τη λήψη μέτρων, λόγω της υγειονομικής κρίσης που επήλθε από την πανδημία του κορωνοϊού, για την υποστήριξη των εργαζομένων αλλά και των εργοδοτών και αυτοαπασχολουμένων των τοπικών και περιφερειακών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πέτσας, κατηγορηματικά, τονίζει ότι οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης καθώς και οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, έχουν τύχει, αναλόγου με τις υπόλοιπες πληγείσες επιχειρήσεις, πλαισίου οικονομικής προστασίας και στήριξης από την Ελληνική Κυβέρνηση. Πλέον αυτών, εμμέσως, ενισχύθηκαν από την ενημερωτική και επικοινωνιακή εκστρατεία της κυβέρνησης (την καμπάνια  «μένουμε σπίτι» και «μένουμε ασφαλείς»)  καθώς και, ευθέως, από μέτρα στήριξης, αποκλειστικά, για τον έντυπο τύπο και τα τηλεοπτικά μέσα.

Ειδικότερα, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κάνει αναλυτική μνεία στη δέσμη των οικονομικών μέτρων, όπως:

  • συμπερίληψη στην από 15-04-2020 επικαιροποιημένη λίστα με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και των κωδικών του κλάδου των μέσων μαζικής επικοινωνίας,
  • ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων που δεν έχουν αναστείλει με απόφαση Δημόσιας Αρχής τη λειτουργία τους,
  • λήψη μέτρων που αφορούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις αλλά και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές,
  • λήψη μέτρων για την ανακούφιση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που δεν έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους όπως η χορήγηση του επιδόματος των 800 ευρώ, η αναστολή δόσεων δανείων για 3 μήνες, η κάλυψη των ασφαλιστικών κρατήσεων από το κράτος κ.λπ., και, τέλος,
  • μείωση, κατά 40%, των επαγγελματικές μισθώσεων των επιχειρήσεων οι οποίες έχουν πληγεί δραστικά από την επιδημία του κορωνοϊού COVID-19, δυνάμει των σχετικών αποφάσεων για τους πληττόμενους ΚΑΔ, καθώς και των μισθώσεων κύριας κατοικίας των εργαζομένων σε αυτές.

Για την υλοποίηση της εκστρατείας επικοινωνίας και ενημέρωσης έχει προβλεφθεί συνολικό ποσό 20 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αφορά στο 0,19% του δημοσιονομικού κόστους των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού που έχουν έως τώρα νομοθετηθεί και σχεδιαστεί αναλυτικά. Στην εκστρατεία αυτή έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για τις επιχειρήσεις των τοπικών και περιφερειακών μέσων ενημέρωσης και έχει προβλεφθεί, ρητά, η συμμετοχή των τοπικών και περιφερειακών Μαζικών Μέσων Ενημέρωσης στην κατανομή της συνολικής δαπάνης, ανά κατηγορία μέσου.

Για τον έντυπο τύπο, εκτός των παρεμβάσεων που έχουν προβλεφθεί στις πρόσφατα ψηφισμένες ΠΝΠ, υπάρχει η μέριμνα για τη δυνατότητα στήριξης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων μέσω ειδικά σχεδιασμένων προγραμμάτων χρηματοδότησης, με σκοπό την ενίσχυση των εφημερίδων ως πυλώνων δημοκρατίας, πολυφωνίας και πλουραλισμού, καθώς και ποιότητας στον δημόσιο διάλογο. Το πρόγραμμα χρηματοδότησης θα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας, καθώς και περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων.

Τέλος, για τα τηλεοπτικά μέσα, εξαιτίας των συνθηκών οικονομικής δυσπραγίας που διαμορφώνονται στην αγορά και έχουν επηρεάσει, οριζόντια, το σύνολο της οικονομίας, οι πάροχοι περιεχομένου επίγειας ψηφιακής 8 τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας πλήττονται, ιδιαιτέρως, λόγω των σημαντικών απωλειών εσόδων τους από τη διαφήμιση, με δεδομένο ότι μεγάλο μέρος των διαφημιζομένων περιλαμβάνονται μεταξύ των επιχειρήσεων των οποίων η δραστηριότητα πλήττεται σημαντικά. Λαμβάνοντας υπόψη τον καθοριστικό ρόλο των τηλεοπτικών σταθμών για την ενημέρωση των πολιτών, κατά την τρέχουσα συγκυρία και, προκειμένου, να διασφαλισθεί η στήριξη της επιχειρηματικότητας και η βιώσιμη και ομαλή λειτουργία τους, θεσπίστηκαν με ΠΝΠ μία σειρά από ρυθμίσεις για τη διευκόλυνσή τους.

Η κ. Μακρή εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εξαιρετικά εμπεριστατωμένη και αναλυτική απάντηση του κ. Πέτσα εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι καλύπτουν, σε μεγάλο βαθμό, τις ανάγκες των εργαζομένων και των εργοδοτών των τοπικών και περιφερειακών ΜΜΕ.

 

Προηγούμενο άρθροΧορηγική πρόταση 6 εκατ. ευρώ από στοιχηματική εταιρεία
Επόμενο άρθροΑνοίγουν οι μετακινήσεις προς την ηπειρωτική χώρα και την Κρήτη από Δευτέρα 18 Μαΐου