Η Δανία επεξεργάζεται νομοθετική ρύθμιση για την απαγόρευση της πώλησης νέων βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων από το 2030 και υβριδικών από το 2035, στο πλαίσιο των διεθνών προσπαθειών για την προώθηση αποκλειστικά ηλεκτροκίνητων οχημάτων που θα συνεισφέρουν δραστικά στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

 

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Δανίας είχε το προηγούμενο διάστημα δεχθεί πυρά για την αύξηση του φόρου επί των ηλεκτρικών αυτοκινήτων το 2016, μειώνοντας τις πωλήσεις αυτών από το 3% στο σύνολο των καινούργιων αυτοκινήτων σε σχεδόν 0%, αλλά τώρα έχει ως στόχο να ακολουθήσει το “πράσινο” παράδειγμα όλο και περισσότερων χωρών.

 

“Είναι μια μεγάλη φιλοδοξία που θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί, αλλά ακριβώς γι ‘αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Δανίας κ. του Ράσμουσεν στο κοινοβούλιο την Τρίτη. Το σχέδιο απαιτεί κοινοβουλευτική έγκριση για να γίνει νόμος και θα παρουσιαστεί εκεί την επόμενη εβδομάδα. Η κυβέρνηση ενδέχεται επίσης να αποφασίσει να επιτρέψει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να οδηγούν σε λωρίδες λεωφορείων, προκειμένου να ενθαρρύνουν τη χρήση τους, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Δανίας, Λαρς Κρίστιαν Λίλεχολτ.

 

“Τα αυτοκίνητα είναι απαραίτητα, αλλά δεν πρέπει να καταστρέφουν το περιβάλλον”, δήλωσε ο Ράσμουσεν στους δημοσιογράφους μετά την ομιλία του. Σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ η Δανία δεν έχει δική της αυτοκινητοβιομηχανία, ο πρωθυπουργός της χώρας σχεδιάζει να ενώσει τις δυνάμεις του με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ίδιας νοοτροπίας, προκειμένου να ασκήσει πίεση στους κατασκευαστές αυτοκινήτων να αυξήσουν την παραγωγή μη ρυπογόνων οχημάτων.

 

Σημειώνεται τέλος ότι η Δανία είναι άλλη μία σκανδιναβική χώρα που προχωρά σε τέτοια ανακοίνωση, καθώς οι κυβερνήσεις της περιοχής επιδιώκουν να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Στη Σουηδία, οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων φθάνουν πάνω από το 7% όλων των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων, ενώ περισσότερο από το ήμισυ όλων των νέων αυτοκινήτων στη Νορβηγία είναι ηλεκτρικά ή υβριδικά οχήματα. Τώρα, η Δανία, που θεωρείται το λίκνο της αιολικής ενέργειας, έχει ως στόχο να καταστεί ελεύθερη από ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2050.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠέθανε η Μονσεράτ Καμπαγιέ
Επόμενο άρθροΤην περικοπή 125 θέσεων εργασίας σχεδιάζει το Γαλλικό Πρακορείο