Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, στην έκθεσή του Global Economic Outlook.

 

Ο οίκος εκτιμά ότι η ιταλική οικονομία θα «τρέξει» το 2018 με ρυθμό 1% (έναντι 1,2% προηγούμενης πρόβλεψη) και 1,1% το 2019 (έναντι 1,2% προηγούμενης πρόβλεψης).

 

Όπως αναφέρει στην έκθεσή του η ιταλική οικονομία συρρικνώθηκε το γ’ τρίμηνο 2018 μετά από 14 τρίμηνα συνεχούς ανάπτυξης.

 

Οι αδυναμίες επικεντρώθηκαν στη μείωση των επενδύσεων (-1,1% σε τριμηνιαία βάση) και της κατανάλωσης (-0,1% σε τριμηνιαία βάση).

 

Ταυτόχρονα, ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε από το όριο των 50 μονάδων (σ.σ.: όταν ένας δείκτης όπως αυτός υποχωρεί από τις 50 μονάδες υποδεικνύει ότι ο κλάδος στον οποίο αναφέρεται βρίσκεται σε συρρίκνωση).

 

Η πολιτική αβεβαιότητα τόσο στο εσωτερικό όσο και στην παγκόσμια οικονομία, οι εμπορικές διαφορές που υπάρχουν, οδηγούν τη Fitch – όπως αναφέρει- στην υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ιταλική οικονομία.

 

Παράλληλα, ο οίκος υπογραμμίζει την ανησυχία του για την προοπτική χαλάρωσης της δημοσιονομικής εικόνας της Ιταλίας το 2019.

 

Επιπλέον, η αύξηση κατά 150 μονάδες βάσης της απόδοσης του 10ετούς ιταλικού ομολόγου από τον Μάιο 2018 έως και σήμερα μπορεί να πλήξει σημαντικά τη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα.

 

Επιπρόσθετα, εκτιμά ότι παρά τη μείωση της ανεργίας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα είναι αργή, γεγονός που θα πλήξει περαιτέρω το momentum της ιταλικής οικονομίας.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη συνοχή στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροΠοιοι θα είναι οι δικαιούχοι για το κοινωνικό μέρισμα