Η δικαστική απόφαση για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, «επαναφέρει στο προσκήνιο μια σειρά από ζητήματα προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σημείωσε ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

«Κοινωνικά και πολιτικά καμία ζωή δεν αξίζει λιγότερο από άλλη, απόλυτα και αναντίρρητα. Οι πολλές στρεβλές και βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις για την «ηθική» και τη διαφορετικότητα «του άλλου», όσο δεν αντιμετωπίζονται άμεσα, θα κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να τροφοδοτούν από μια κακώς εννοούμενη ελαφρότητά ως και να μετατρέπονται ακόμη και σε πράξεις δολοφονίας» προσθέτει η Χαριλάου Τρικούπη.

«Ως κοινωνία και πολιτεία, έχουμε να κάνουμε πολλά επιπλέον βήματα προόδου σε αντιλήψεις, συμπεριφορές και πρακτικές, απέναντι και στην παραμικρή απαξίωση. Για να μη φτάνουμε να δηλώνουμε εκ των υστέρων ευαίσθητοι και πολύ περισσότερο για να μην επιτρέπουμε να εκτυλίσσονται δολοφονίες, όπως του Ζακ» συμπλήρωσε ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

ΜέΡΑ25: «Ντροπιαστική μέρα για την ελληνική αστική δικαιοσύνη»

«Μια ακόμα ντροπιαστική μέρα για την ελληνική αστική δικαιοσύνη, που για άλλη μια φορά υποθάλπει την αστυνομική αυθαιρεσία, βία και ασυδοσία, αθωώνοντας τους αστυνομικούς για την δολοφονία του Ζακ και μη μετατρέποντας την κατηγορία για τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη σε ανθρωποκτονία από πρόθεση, με την σύμφωνη γνώμη πάντα και της Εισαγγελίας, όπως συνηθίζεται άλλωστε σε περιπτώσεις εκδίκασης εγκλημάτων από αστυνομικούς», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25.

«Προφανώς η αστική δικαιοσύνη, ως το μακρύ χέρι του αστικού κράτους των «νοικοκυραίων», δεν είδε αυτό που είδε όλη η υπόλοιπη κοινωνία στο τραγικό βίντεο της δολοφονίας της Zackie, ότι δηλαδή στην Ομόνοια δεν έγινε ληστεία, όπως διακινούσαν τότε τα μέσα μαζικής εξαπάτησης του συστήματος και της ολιγαρχίας, αλλά ότι το «κράτος» (οι δυνάμεις καταστολής) και τα «αφεντικά» (οι γνωστοί ως «νοικοκυραίοι» εκείνης της περιόδου) έκαναν δολοφονία» σημειώνει το ΜέΡΑ25.

«Την ντροπιαστική αυτή απόφαση επισφράγισε και η παρουσία του γενικού γραμματέα των ειδικών φρουρών κ. Μαυροειδάκου κατά την απαγγελία της απόφασης, γνωστού για τις αντιλήψεις του ότι οι αστυνομικοί στη δολοφονία του Ζακ «έκαναν τη δουλειά τους πολύ καλά» καθώς και η βίαιη και απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στο εξοργισμένο πλήθος, μεταξύ των οποίων και η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα Φύσσα, που διαμαρτυρόταν για την ντροπιαστική απόφαση», καταλήγει η εν λόγω ανακοίνωση.

«Απαράδεκτη η απόφαση του δικαστηρίου» τονίζει η ΚΝΕ

«Καταδικάζουμε την απαράδεκτη απόφαση του δικαστηρίου που «ρίχνει στα μαλακά» τους καταστηματάρχες και αθωώνει τους 4 αστυνομικούς, που ευθύνονται για την αποτρόπαια δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, όπως επίσης και την επίθεση από αστυνομικές δυνάμεις στη Μάγδα Φύσσα, που ήταν παρούσα στη δικαστική αίθουσα» τονίζει η ΚΝΕ σε σχόλιό της.

«Ειδικά για τους 4 αστυνομικούς κρίθηκε ‘εντός ορίων νόμιμης δράσης’ αυτό που ολόκληρη η κοινωνία είδε στα σχετικά βίντεο και καταδίκασε, δηλαδή την απρόκλητη επίθεση σε έναν άνθρωπο σε μισολιπόθυμη κατάσταση, ανήμπορο και αιμόφυρτο» επισημαίνει η ΚΝΕ και τονίζει καταλήγοντας στο σχόλιό της:

«Η προκλητική απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί επικίνδυνη εξέλιξη, αφού ‘αθωώνει’ ακόμα και την απροσχημάτιστη αστυνομική βία. Στην πραγματικότητα, η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει ηχηρά τον ρόλο της δικαιοσύνης, που ως τμήμα του αστικού κράτους υπερασπίζεται τους κατασταλτικούς μηχανισμούς.

Επιβεβαιώνεται ότι ασπίδα προστασίας απέναντι σε κάθε μορφή εκδήλωσης ρατσιστικής, ομοφοβικής συμπεριφοράς και βίας είναι η οργανωμένη πάλη, η συλλογική διεκδίκηση και η αλληλεγγύη».

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠάτρα: Ντοκουμέντο «φωτιά» με τις τοξικολογικές της Τζωρτζίνας [Εικόνα]
Επόμενο άρθροΑπαράδεκτη χαρακτηρίζει την απόφαση για τον Ζακ Κωστόπουλο η αντιπολίτευση