Με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη συναντήθηκε το μεσημέρι, στο γραφείο του στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, και τον συνεχάρη για την καταρχήν συμφωνία που επετεύχθη για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας.

 

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (rescEU) αναγκαίο και απαραίτητο βήμα για την έμπρακτη απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, ενόψει των αυξανόμενων φυσικών καταστροφών και των αυξημένων κινδύνων που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή.

 

Ο μηχανισμός περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής εφεδρείας για την αντίδραση σε φυσικές καταστροφές, όπως είναι πυροσβεστικά αεροσκάφη, αλλά και εφεδρεία εξοπλισμού για αντίδραση σε περιστατικά έκτακτης ανάγκης, ιατρικά, χημικά, βιολογικά, ραδιολογικά και πυρηνικά ατυχήματα.

 

Προβλέπει επίσης την αύξηση της  χρηματοδότησης των επιχειρησιακών δαπανών για τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών και άλλων επικίνδυνων περιστατικών και την ανταλλαγή γνώσεων, εμπειριών και καλών πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών.

 

Η ίδρυση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας είναι απαραίτητη γιατί μέχρι τώρα συχνά εξαντλούνταν τα μέσα που διαθέτουν εθελοντικά τα κράτη μέλη σε περίπτωση ταυτόχρονων περιστατικών φυσικών καταστροφών. Άλλωστε, σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε. μόνο το 2017 200 άτομα έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας φυσικών καταστροφών στην Ευρώπη, ενώ το κόστος των φυσικών καταστροφών στην ήπειρό μας το 2016 έφτασε τα 10 δισ. ευρώ.

 

Μετά τη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας είναι απαραίτητος και η Ελλάδα θα συμβάλει στη στήριξή του. Επείγουσα παραμένει, ωστόσο, και η ανάγκη για άμεση αναμόρφωση της πολιτικής προστασίας στην Ελλάδα, με βάση τις προτάσεις που έχουμε υποβάλλει, ειδικά μετά την τραγωδία στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 100 συμπολίτες μας».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ Γεννηματά έκανε το ΚΙΝΑΛ παραμάγαζο της οικογένειας Μητσοτάκη
Επόμενο άρθροΤον Ιανουάριο οι οικονομικές καταστάσεις της Folli Follie