Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2020, 14:01

Ζήαης Ψάλλας

Ο ψευδάργυρος είναι κρίσιμος για την ανάπτυξη και λειτουργία των κυττάρων που μεσολαβούν τόσο στην έμφυτη όσο και στην προσαρμοστική ανοσία. Ακόμη και μια οριακή ανεπάρκεια ψευδαργύρου, μπορεί να καταστείλει πτυχές της ανοσίας.

Ο ψευδάργυρος συνεισφέρει στην ανάπτυξή του σώματος και απαιτείται σε πολλές διεργασίες.Αν και η αναγκαιότητα του μετάλλου για την ανάπτυξη των φυτών και των ζώων είναι γνωστή εδώ και πολλές δεκαετίες, η αναγκαιότητά του στο ανοσοποιητικό αναγνωρίστηκε πριν από 40 χρόνια στη Μέση Ανατολή. Παρατηρήθηκε ότι ασθενείς που είχαν έλλειψη ψευδαργύρου, είχαν σοβαρές ανοσολογικές δυσλειτουργίες, σε τέτοιο βαθμό που πέθαιναν από λοιμώξεις ακόμα και εάν ήταν νέοι, μόλις 25 χρονών. 

Κάτι που έχει ενδιαφέρον, σχετικά με τη νόσο COVID-19, είναι ότι ο ψευδάργυρος απαιτείται για τις αισθήσεις της γεύσης και της μυρωδιάς -η ανοσμία και η αγευστία είναι μεταξύ των συμπτωμάτων τη νόσου. Αυτό συμβαίνει επειδή ένα από τα ένζυμα που είναι κρίσιμα για τη σωστή γεύση και μυρωδιά εξαρτάται από τον ψευδάργυρο.

Ο ψευδάργυρος μειώνει το οξειδωτικό στρες και τα επίπεδα ορισμένων φλεγμονωδών κυτοκινών. Το οξειδωτικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή, κάτι που συμβάλλει σε ένα ευρύ φάσμα χρόνιων παθήσεων, όπως π.χ. καρδιακές παθήσεις, καρκίνος και πνευματική παρακμή. Σε μια μελέτη σε 40 ηλικιωμένους, όσοι λάμβαναν 45 mg ψευδάργυρου την ημέρα παρουσίασαν μεγαλύτερες μειώσεις των φλεγμονωδών δεικτών από την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Η ιδιότητα του ψευδαργύρου να μειώνει τη φλεγμονή είναι σημαντική στην περίπτωση της νόσου COVID-19 η οποία έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι δεν “χτυπάει” μόνο το αναπνευστικό σύστημα αλλά είναι μια νόσος που προκαλεί φλεγμονή στα αγγεία και στους πνεύμονες. Η φλεγμονή που μπορεί να παρουσιαστεί ως μια “καταιγίδα κυτοκινων” είναι δυνατόν να έχει καταστροφικές συνέπειες. Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό αλλά το ίδιο φαινόμενο μπορεί να εμφανιστεί και στη γρίπη.

Τέλος, ο ψευδάργυρος χρησιμοποιείται σε νοσοκομειακούς ασθενείς ως θεραπεία για εγκαύματα, ορισμένα έλκη και άλλους τραυματισμούς του δέρματος.

Ποιες τροφές περιέχουν ψευδάργυρο; Tο κρέας, τα οστρακοειδή, τα γαλακτοκομικά, όπως είναι το τυρί, και τα προϊόντα δημητριακών. Το αλεύρι ορισμένες φορές εμπλουτίζονται με ψευδάργυρο. Λόγω του ρόλου του στην ανοσολογική λειτουργία, προστίθεται επίσης σε ορισμένα ρινικά σπρέι, παστίλιες και άλλες θεραπείες κατά των ιώσεων. 


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2020, 14:01

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑρκιοί Δωδεκανήσου: Μια δασκάλα, ένας μαθητής, μια προσπάθεια
Επόμενο άρθροNASA: Χρηματοδοτεί τη Nokia για να στήσει δίκτυο 4G στη Σελήνη