Σύμφωνα με το «Εθνικό Σχέδιο για την ενέργεια και το Κλίμα» (ΕΣΕΚ) του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος που έδωσε για δημόσια διαβούλευση (μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου), ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης, στον τουριστικό τομέα προβλέπονται μέτρα μείωσης εκπομπών μέσω της χρήσης ανανεώσιμων μορφών ενέργειας (ΑΠΕ).

 

Πιο συγκεκριμένα προωθείται η στήριξη των ξενοδοχείων ώστε να αξιοποιήσουν τις ΑΠΕ, ενώ θα διερευνηθεί η κατάρτιση προδιαγραφών για την εγκατάσταση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας στις τουριστικές περιοχές. Η επέκταση των ΑΠΕ σε ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα και χώρους εστίασης, θα υποστηριχθεί με τη χρήση και ανάπτυξη ενός συνόλου συστημάτων και εφαρμογών.

 

Επιπλέον, θα διερευνηθεί η κατάρτιση προδιαγραφών για την εγκατάσταση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας στις τουριστικές περιοχές πιθανώς για νέες εγκαταστάσεις (π.χ. βιοκλιµατικά κτίρια, υλικά και τεχνικές δόμησης). Τέλος, θα δρομολογηθούν στοχευμένα προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης τόσο των τουριστών όσο και των Ελλήνων επαγγελματιών στον τουριστικό και τροφοδοτικό τομέα ώστε να συνεισφέρουν σε επιπρόσθετες μειώσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

 

Στο Εθνικό Σχέδιο επισημαίνεται ότι η Ελλάδα αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως με συνεχώς·αυξανόμενες τουριστικές ροές οδηγώντας σε σημαντικά υψηλότερες ενεργειακές απαιτήσεις, λόγω και της διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΔημοσκόπηση της Public Issue στέλνει σε τροχιά αυτοδυναμίας τη ΝΔ
Επόμενο άρθροΗ Ρώμη μετά την απόρριψη του προϋπολογισμού