Τον Νοέμβριο του 2021, εν μέσω επέλασης του κύματος της παραλλαγής Δέλτα, που δοκίμαζε για πολλοστή φορά τις αντοχές του συστήματος υγείας, δεκάδες γιατροί διάφορων ειδικοτήτων παραλάμβαναν τα φύλλα επιστράτευσης που τους καλούσαν να παρέχουν υποχρεωτικά τις υπηρεσίες τους σε κλινικές COVID των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και άλλων περιοχών της Βόρειας Ελλάδας. Κάτι ανάλογο επαναλήφθηκε στις αρχές Ιανουαρίου, όταν περισσότεροι από 200 ιδιώτες πνευμονολόγοι, παθολόγοι, εντατικολόγοι, αναισθησιολόγοι και γιατροί γενικής ιατρικής κλήθηκαν επίσης να υπηρετήσουν σε γεμάτα με ασθενείς COVID νοσοκομεία της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας για χρονική διάρκεια ενός μήνα.

Επτά και εννέα μήνες μετά, αντίστοιχα, η συντριπτική πλειονότητα των γιατρών δεν έχει εισπράξει ακόμη την αμοιβή για τις βάρδιες και τις εφημερίες που παρείχε στο ΕΣΥ. Παρόμοια τύχη έχουν και 15 γιατροί στη Μαγνησία που ανταποκρίθηκαν εθελοντικά στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας, αλλά δεν έχουν πληρωθεί ακόμη για τις υπηρεσίες τους στο Αχιλλοπούλειο νοσοκομείο του Βόλου.

Τσάμης: Την επόμενη φορά θα ψάχνουν γιατρούς
Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας κατάφερε να αποφύγει την επιστράτευση των μελών του, με ένα μοντέλο – πρότυπο που πρότεινε και υλοποίησε με δική του πρωτοβουλία. Κάλεσε τα στελέχη του Αχιλλοπούλειου νοσοκομείου Βόλου, κατέγραψε τις συγκεκριμένες ανάγκες που υπήρχαν και κάλυψε τα κενά με την εθελοντική συμμετοχή γιατρών – μελών του. Οι 15 γιατροί που συμμετείχαν παρείχαν από 4 εφημερίες ο καθένας σε συγκεκριμένες μέρες που χρειαζόταν, με αποτέλεσμα και οι ανάγκες να καλυφθούν και οι ιδιώτες να μη χρειαστεί να κλείσουν εντελώς τα ιατρεία τους. Η αμοιβή των 250 ευρώ ανά εφημερία που προβλέπεται για τους εθελοντές δεν έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Ευθύμιος Τσάμης, είναι ανάμεσα σε αυτούς που ανταποκρίθηκαν. «Υπάρχει ανακολουθία και αναντιστοιχία μεταξύ των λεγόμενων και πραττόμενων από το μέρος της εξουσίας, κάτι που έχουμε δει διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις», λέει στο iatronet.gr, ενώ προβλέπει πως όταν υπάρξει ξανά ανάγκη δεν θα βρει ανταπόκριση: «Με την υποστελέχωση των νοσοκομείων και την κούραση του προσωπικού φαίνεται ότι θα ξαναϋπάρξει ανάγκη. Τότε θα ψάχνουν να βρουν γιατρούς…».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπόσχεση της αρμόδιας 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας και της διοίκησης του νοσοκομείου ήταν πως τα κονδύλια για την πληρωμή των γιατρών είχαν εγκριθεί. «Όταν στη συνέχεια τους ενόχλησα -γιατί στο μεταξύ με ενόχλησαν κι εμένα οι συνάδελφοι- μου είπαν ότι δυστυχώς τελικά δεν είχαν εγκριθεί τα κονδύλια, γιατί δεν είχε εγκρίνει ακόμη το ελεγκτικό συμβούλιο τις σχετικές δαπάνες.

Πηγή: www.iatronet.gr

Προηγούμενο άρθροΠεριστέρι: Ασφυκτικό θάνατο δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για την 17χρονη – Της έκλεισαν μύτη και στόμα
Επόμενο άρθροΠυρκαγιές: Πάνω από 130.000 στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν τον Ιούλιο