Έρχεται νέα ρύθμιση εν όψει εκλογών-Τι συμφώνησαν ΑΑΔΕ και Ένωση Τραπεζών

 

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι νομοθετικές διατάξεις που επεξεργάζεται η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ και την Ένωση Τραπεζών με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα ενεργοποιηθούν στα τέλη Φεβρουαρίου

 

Μόνο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τα ληξιπρόθεσμα χρέη φούσκωσαν κατά 30 δισ. ευρώ και πλέον έχουν εκτοξευτεί πάνω από τα 104 δισ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι που βίωσαν τον εφιάλτη των κατασχέσεων αγγίζουν πλέον το 1,17 εκατομμύρια όταν το 2015 ανέρχονταν σε 695.074 άτομα.

 

Ένα τσουνάμι 6.000.000 κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς έχει χτυπήσει από το 2015 μέχρι σήμερα τους φορολογουμένους, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες λογαριασμοί έχουν κλειδώσει προκαλώντας οικονομική ασφυξία σε επαγγελματίες και νοικοκυριά.

 

Η αδήριτη ανάγκη να κινηθεί η αγορά, αλλά και να ενισχυθεί το φιλολαϊκό προφίλ της κυβέρνησης εν όψει εκλογών στο «δώρο» των 120 δόσεων έρχονται να προστεθούν και μέτρα διευκόλυνσης των συνεπών οφειλετών, πάγιο αίτημα των φορέων της αγοράς.

 

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν Τα Νέα Σαββατοκύριακο, η κυβέρνηση δρομολογεί τη σταδιακή αποδέσμευση των μπλοκαρισμένων λογαριασμών οφειλετών και παράλληλα εξετάζει τη θέσπιση ειδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, ο οποίος θα συνδέεται με τον τζίρο που διενεργούν οι επαγγελματίες με τη χρήση POS.

 

Το σχέδιο που επεξεργάζονται τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και την Ελληνική Ενωση Τραπεζών βρίσκεται στην τελική ευθεία, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα ενεργοποιηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου.

 

Οι νομοθετικές διατάξεις που αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή τον επόμενο μήνα θα προβλέπουν:

 

Ενα σύστημα κλιμακωτού ακατάσχετου λογαριασμού για τους οφειλέτες της Εφορίας με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς. Με το σύστημα αυτό, οι οφειλέτες του Δημοσίου θα μπορέσουν σταδιακά να ανακτήσουν τον έλεγχο των λογαριασμών τους, οι οποίοι λόγω χρεών που έχουν προς το Δημόσιο είναι δεσμευμένοι ακόμα και για μελλοντικά υπόλοιπα. Με τη ρύθμιση που σχεδιάζεται, οι μπλοκαρισμένοι λογαριασμοί θα ξεκλειδώνουν σταδιακά.

 

Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές να ρυθμιστούν και η ρύθμιση να τηρείται. Δηλαδή ο οφειλέτης θα πρέπει να είναι συνεπής στη ρύθμιση και να πληρώνει τις δόσεις κάθε μήνα.

 

Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα δώσει ανάσα ρευστότητας σε επαγγελματίες και νοικοκυριά που αδυνατούν να επιβιώσουν επειδή έχουν μπλοκαριστεί όλοι οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί.

 

Όσο τηρείται η ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών ο λογαριασμός θα αποδεσμεύεται σταδιακά. Για κάθε ποσό οφειλής που θα εξοφλεί ο φορολογούμενος βάσει της ρύθμισης θα αποδεσμεύεται από τον λογαριασμό του πολλαπλάσιο ποσό. Σύμφωνα με το σχέδιο, το ποσό του λογαριασμού που θα αποδεσμεύεται θα είναι τρεις με τέσσερις φορές υψηλότερο της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης που πληρώνει προς την Εφορία ο οφειλέτης.

 

Για παράδειγμα, αν η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 300 ευρώ, το ποσό που θα μπορεί να κινηθεί στον μπλοκαρισμένο τραπεζικό λογαριασμό θα είναι 900 ή 1.200 ευρώ.

 

Ας υποθέσουμε ότι φορολογούμενος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 10.000 ευρώ. Η Εφορία βάζει χέρι στον τραπεζικό του λογαριασμό, ο οποίος τη στιγμή της κατάσχεσης είχε 2.000 ευρώ. Επειδή ο λογαριασμός είχε δηλωθεί ως ακατάσχετος, η Εφορία τράβηξε το ποσό των 750 ευρώ, αφού τα 1.250 ευρώ είναι ακατάσχετα. Ο λογαριασμός έχει πλέον κλειδώσει και ο φορολογούμενος δεν μπορεί να τον κινήσει, ενώ οποιοδήποτε ποσό μπαίνει στον λογαριασμό αμέσως κατάσχεται.

 

Με τη ρύθμιση που προωθείται εάν ο φορολογούμενος υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματική εξόφλησης των οφειλών του και ξεκινήσει να πληρώνει τις μηνιαίες δόσεις θα ανακτήσει σταδιακά τον έλεγχο του λογαριασμού του.

 

Με την πληρωμή της πρώτης δόσης και με την καταβολή 850 ευρώ που προβλέπεται στο παράδειγμα θα έχει τη δυνατότητα να κινήσει ποσό ύψους 2.550 ή 3.400 ευρώ. Κάθε επόμενο μήνα, όσο η ρύθμιση της οφειλής τηρείται, το ποσοστό απελευθέρωσης του λογαριασμού θα διευρύνεται.

 

2. Εναν ειδικό ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λογαριασμός αυτός θα συνδέεται με τις συναλλαγές που πραγματοποιούν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις με τη χρήση POS.

 

Το ύψος του ποσού που θα είναι ακατάσχετο θα είναι συνάρτηση με τις εισπράξεις της επιχείρησης ή του επαγγελματία που προέρχονται από τις συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες που χρησιμοποιούν οι πελάτες τους.

 

Κριτήρια για το ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού θα αποτελεί ο τζίρος που πραγματοποιεί ο επαγγελματίας, αλλά και η επαγγελματική του δραστηριότητα.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΜε ανάγκασαν να τους δώσω 4 εκατ. ευρώ
Επόμενο άρθροΡιζικές αλλαγές στις μεταβιβάσεις ακινήτων