Από την Ισλαμική Επανάσταση κι έπειτα, το θεοκρατικό καθεστώς στο Ιράν “κατεδίωξε, συνέλαβε, φυλάκισε και σε ορισμένες περιπτώσεις εκτέλεσε” τουλάχιστον 860 δημοσιογράφους, ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα την Πέμπτη η οργάνωση “Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα” (RSF).

 

“Εμπιστευτικός μέχρι σήμερα, ο φάκελος είναι ένα μητρώο όλων των συλλήψεων, φυλακίσεων και εκτελέσεων που πραγματοποίησαν οι ιρανικές αρχές στην περιοχή της Τεχεράνης για τέσσερις δεκαετίες”, αναφέρει το δελτίο τύπου της RSF. Τα δεδομένα περιλαμβάνουν κι ένα αρχείο δικαστών δημοσιογράφων και πολιτών-δημοσιογράφων από το 1979 έως το 2009.

 

Αυτός ο «πρωτοφανής φάκελος», ο οποίος αποκτήθηκε χάρη σε «πρόσωπα που πληροφόρησαν για την ύπαρξή του», αναφέρει λεπτομερώς «το σύνολο των συλλήψεων, των κρατήσεων και των εκτελέσεων που πραγματοποιήθηκαν από τις ιρανικές αρχές επί δεκαετίες στην περιοχή της Τεχεράνης», διευκρίνισαν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι, η οποία οργανώθηκε παρουσία της Σιρίν Εμπαντί, νομπελίστριας της Ειρήνης το 2003.

 

“Η επαγγελματική κατάσταση του κρατούμενου δεν προσδιορίζεται ποτέ, οπότε η λέξη ‘δημοσιογράφος’ δεν εμφανίζεται ποτέ στον φάκελο, γεγονός που καθιστά ευκολότερο το καθεστώς να ισχυρίζεται ότι δεν κρατά δημοσιογράφους ή, γενικότερα, κανένα κρατούμενο συνείδησης”, επισημαίνει η οργάνωση. Η RSF περιέγραψε τη μέθοδο ως ένα “κρατικό ψέμα” που χρησιμοποιήθηκε για να εξαπατήσει διεθνείς οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

«Συνολικά ο φάκελος περιέχει σχεδόν 1,7 εκατομμύριο καταγραφές διαδικασιών που αφορούν πρόσωπα προερχόμενα απ’ όλες τις κατηγορίες της ιρανικής κοινωνίας: άνδρες και γυναίκες, ανήλικους, μέλη θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων, φυλακισμένους του κοινού ποινικού δικαίου και κρατούμενους γνώμης, ανάμεσα στους οποίους πολιτικούς αντιπάλους αλλά και δημοσιογράφους», επισημαίνεται ακόμα.

 

Σύμφωνα με την RSF, «τουλάχιστον τέσσερις επαγγελματίες δημοσιογράφοι εκτελέσθηκαν»: οι Αλί Ασγκάρ Αμιρανί, Σαΐντ Σολτανπούρ, Ραχμάν Χατεφί-Μονφαρέντ και Σιμόν Φαρζαμί. Αυτός ο τελευταίος, «ένας Ιρανοελβετός», ήταν διευθυντής της γαλλόφωνης Journal de Teheran (Εφημερίδα της Τεχεράνης). Συνελήφθη τον Μάιο 1980 και κατηγορήθηκε για κατασκοπεία για λογαριασμό των ΗΠΑ. Εκτελέσθηκε έξι μήνες αργότερα στη φυλακή Εβίν σε ηλικία 70 ετών, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

 

«Δεκάδες άλλοι κρατούμενοι γνώμης -μπλόγκερ ή πολιτικοί ακτιβιστές που διηύθυναν όργανα του Τύπου- εκτελέσθηκαν επίσης από το καθεστώς», σύμφωνα με τη RSF, η οποία όμως δεν δίνει ακριβή νούμερα σε σχέση με τις εκτελέσεις.

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠΓΔΜ: Αύριο η προκήρυξη προεδρικών εκλογών
Επόμενο άρθροΠέρασε το σχέδιο νόμου για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ