Με περίσκεψη αντιμετωπίζει η Αθήνα τον κλάδο ελαίας που τείνει ο Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος δήλωσε στον ξένο Τύπο πως η Τουρκία θέλει ειρηνική επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Διάλογος υπό καθεστώς πιέσεων, όπως η έξοδος του Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ, δε γίνεται, λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Επισημαίνει συγκεκριμένα ο κ. Πέτσας «Ο διάλογος αυτός δεν μπορεί να γίνει κάτω από απειλές και απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων, αλλά με σεβασμό στις αρχές καλής γειτονίας και με βάση το Διεθνές Δίκαιο, βασική πτυχή του οποίου αποτελεί η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Εάν, λοιπόν, η Τουρκία εγκαταλείψει τις προκλήσεις μπορεί να επαναρχίσουν οι διερευνητικές επαφές, που διακόπηκαν με δική της υπαιτιότητα το 2016 για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών»

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, επικαλείται τα ειρηνικά μέσα για την επίλυση των διαφορών, ωστόσο συνεχίζει την εμπρηστική ρητορική του, φτάνοντας στο σημείο να απευθύνει νουθεσίες στην Αθήνα. » Προσπαθούμε όσο περισσότερο μπορούμε να μην κλιμακώνουμε τις εντάσεις. Με αυτή την έννοια ζητούμε από τους Έλληνες γείτονές μας να αποφεύγουν προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν την ένταση.», είπε στο Αλ Τζαζίρα.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού , Αλέξανδρος Διακόπουλος, επεσήμανε στην «Καθημερινή της Κυριακής». «Είμαστε σε πρώιμο στάδιο και οι διερευνητικές δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. Από πλευράς μας επιθυμούμε αυτό να γίνει το ταχύτερο δυνατόν, γιατί η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Όπου συμφωνήσουμε οριοθετούμε και όπου διαφωνήσουμε το παραπέμπουμε στη Χάγη. Εφόσον ο διάλογος τελεσφορήσει θα φέρει σταθερότητα και θα κατοχυρώσει τα δικαιώματα της χώρας μας.»

«Μαζί  με την απειλή κυρώσεων κατά της Τουρκίας απαιτείται διάλογος και αποφασιστική ευρωπαϊκή παρέμβαση. Δεν αρκεί η επιδιαιτησία Μέρκελ» τονίζει ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης και υπογραμμίζει «Οι διερευνητικές επαφές είχαν σταματήσει το 2016 με ευθύνη της Τουρκίας. Πρέπει λοιπόν να ξαναρχίσουν. Με την προϋπόθεση όμως ότι η Τουρκία θα σταματήσει τις απειλές. Δεν μπορεί να γίνει διάλογος υπό καθεστώς απειλής.»

Ο Γ.Γ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας επισημαίνει ότι «Μια ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη θα είναι η κατάληξη μιας  πορείας διευθετήσεων, ενώ προϋποθέτει την υπογραφή “συνυποσχετικού” ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Το “συνυποσχετικό” θα καταγράφει τις θέσεις των δύο πλευρών. Άρα η τουρκική κυβέρνηση θα μπορεί να θέσει όλες τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή, δημιουργώντας έτσι τετελεσμένα.»

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, τα επιτελεία έχουν στα χέρια τους μελέτη που περιγράφει το πλαίσιο αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο περιλαμβάνει προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών και αύξηση εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές.

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣτ. Πέτσας: Υποχρεωτική η μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων (live)
Επόμενο άρθροΟ καιρός με την Πάττυ Σπηλιωτοπούλου: Φθινόπωρο… από τον Αύγουστο!