Το θέμα της Τουρκίας αποτελεί το αποκλειστικό αντικείμενο του δείπνου των ηγετών που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Πέμπτης 1/10 στις Βρυξέλλες και αυτό έχει από μόνο του τη σημασία του.

Οι θέσεις της Αθήνας είναι σαφείς. Συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση της επιθετικής συμπεριφοράς αλλά και της ρητορικής της Άγκυρας, διαφορετικά κυρώσεις. Αυτό είναι και το πλαίσιο που επιθυμεί να δει η χώρα μας στο κείμενο των συμπερασμάτων, μετά το πέρας της Συνόδου.

«Όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι η Τουρκία αποτελεί πρόβλημα», μας τόνιζαν διπλωματικές πηγές.

Η ενεργοποίηση των κυρώσεων δεν είναι κάτι που επιθυμεί η Αθήνα, τα πάντα επομένως εξαρτώνται από τη στάση της Τουρκίας, επισημαίνει το Μέγαρο Μαξίμου.

Στο βάθος όλων αυτών είναι φυσικά και η επανέναρξη των διερευνητικών. Προϋπόθεση: να τερματιστούν οι μονομερείς ενέργειες, το επανέλαβε και σήμερα ο ΠΘ στο υπουργικό συμβούλιο.

Δεδομένη θεωρείται η κοινή θέση Αθήνας-Λευκωσίας. «Πρέπει να καταστεί σαφές ότι η Κύπρος δεν είναι αναλώσιμη», ήταν η χαρακτηριστική φράση ανώτατου αξιωματούχου. Αναμένουμε να υπάρξει ειδική παράγραφος για την Κύπρο. Το ζητούμενο βέβαια είναι σε ποια κατεύθυνση θα κινείται.

Επί τάπητος, από την Αθήνα αναμένεται να βρεθεί και το μεταναστευτικό και ειδικά ο τρόπος που η Τουρκία εργαλειοποιεί το ζήτημα.

Πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, ο ΠΘ αύριο το μεσημέρι θα έχει διμερείς συναντήσεις τόσο με τον Σαρλ Μισέλ όσο και με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ενώ έντονο είναι ενδιαφέρον και για τη Συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη την Παρασκευή, από ξένα δίκτυα ειδικά από γερμανικά, κάτι που δείχνει τον κρίσιμο ρόλο της χώρας μας σε όλη αυτή τη συζήτηση.

H E.E.

Από τις Βρυξέλλες σε ανταπόκρισή της για την ΕΡΤ η Ειρήνη Ζαρκαδούλα αναφέρει ότι: «Η ΕΕ είναι πλήρως αλληλέγγυα με την Ελλάδα και την Κύπρο» τόνισε ευρωπαϊκή πηγή μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα τεθεί το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι θα «χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν διαθέσιμα για την προώθηση των συμφερόντων της ΕΕ».

Παράλληλα, η ίδια πηγή εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση επανέναρξης των διερευνητικών επαφών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Αναφορικά με την Κύπρο, επανέλαβε ότι η Τουρκία «πρέπει να σταματήσει τις γεωτρήσεις».

Η Σύνοδος Κορυφής θα ξεκινήσει αύριο στις 15.00 ώρα Βρυξελλών και όπως ανέφερε στην επιστολή πρόσκλησης προς του Ευρωπαίους ηγέτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και της Τουρκίας θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του δείπνου.

Έμπρακτη απόδειξη για διάλογο

Να αποδείξει έμπρακτα ότι επιθυμεί την αποκλιμάκωση και το διάλογο κάλεσε την Άγκυρα ο πρωθυπουργός, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο των Βρυξελλών, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν οι προβληματικές σχέσεις Ευρώπης -Τουρκίας εξαιτίας της προκλητικότητας που επέδειξε η γειτονική χώρα απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο το τελευταίο τρίμηνο.

Όπως τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης: «Εκεί θα εξεταστεί αναλυτικά η τουρκική συμπεριφορά και ελπίζω το μήνυμα προς την Άγκυρα να είναι απολύτως σαφές: Οι μονομερείς ενέργειες προκαλούν παρενέργειες, οι επιθετικές κινήσεις φέρνουν ανάλογες απαντήσεις, συνεπώς πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις, για το ζήτημα το οποίο μας χωρίζει με την Τουρκία, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Από τις πρόσφατες πολεμικές απειλές εναντίον της χώρας μας ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εμφανίζεται σήμερα με κλάδο ελαίας και τάσσεται υπέρ του διαλόγου με την Ελλάδα. Ταυτόχρονα αναμένει όπως λέει στο πρακτορείο Ανατολού συγκεκριμένα βήματα από τη ευρω-σύνοδο. Συγκεκριμένα ανέφερε πως: «Δόθηκαν νέες ευκαιρίες με την επιστροφή του πλοίου μας για επισκευές. Οπότε, σε αυτήν την θετική ατμόσφαιρα, η Ελλάδα, που δεν δεχόταν διερευνητικές επαφές, παρά τις εκκλήσεις μας, ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη για αυτές τις συναντήσεις. Αυτό είναι καλό».

Η τουρκική προκλητικότητα ωστόσο είναι παρούσα στην κυπριακή ΑΟΖ, με το Νίκο Χριστοδουλίδη μετά την συνάντηση με την Ισπανίδα ομόλογο του στη Λευκωσία να καλεί την Ε.Ε. να δείξει την αλληλεγγύη της στην πράξη. Όπως δήλωσε: «Δυστυχώς, την ίδια στιγμή, όπως γνωρίζετε όλοι, οι ενδείξεις αποκλιμάκωσης δεν έχουν επεκταθεί στην Κύπρο. Αντιθέτως, στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου παρατηρούμε κλιμάκωση και συμπεριφορά από πλευράς Τουρκίας, η οποία αγνοεί τις επαναλαμβανόμενες, συλλογικές εκκλήσεις της ΕΕ για τερματισμό των παράνομων ενεργειών της και σεβασμό της κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Ν. Δένδιας

Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά από συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδη: «Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία.

Nα εργαζόμαστε ώστε να τερματιστεί η τουρκική κατοχή και να επιτευχθεί μία συνολική, συμφωνημένη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος. Στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Κοινοτικού Κεκτημένου. Η σημερινή μας συνάντηση με τον Νίκο εντάσσεται στο πλαίσιο του διαρκούς συντονισμού Ελλάδας-Κύπρου σε όλα τα επίπεδα, ενόψει μάλιστα και του αυριανού, πολύ σημαντικού, Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ενός Συμβουλίου που θα κληθεί να εξετάσει συνολικά το πλέγμα των ευρώ-τουρκικών σχέσεων. Και θα κληθεί να το πράξει με δεδομένη την υποχρέωση αλληλεγγύης στα κράτη-μέλη της Ένωσης, όταν ιδίως παραβιάζονται η κυριαρχία και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα από τρίτα κράτη. Γιατί πρόκειται για παραβίαση ευρωπαϊκής κυριαρχίας και ευρωπαϊκών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Δυστυχώς, η τουρκική παραβατικότητα στην ευρύτερη περιοχή συνεχίζεται και μάλιστα με κλιμακούμενη ένταση και σε διευρυνόμενο χώρο.

Από τον Καύκασο ως τη Λιβύη, το Αιγαίο, την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία και το Ιράκ. Η Ελλάδα έχει σημειώσει ότι η απόσυρση του «Oruc Reis» ήταν ένα πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης.

Ευελπιστούμε ότι αυτό το βήμα θα ανοίξει το δρόμο για τις διερευνητικές επαφές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας με στόχο την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδας.

Η Ελλάδα έχει επανειλημμένως τονίσει ότι παραμένει πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο, στο πλαίσιο όμως του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας. Μένει, συνεπώς, να φανεί αν αυτό το πρώτο αυτό βήμα θα έχει συνέχεια και  αν θα υπάρξει συνέπεια από την τουρκική πλευρά. Γιατί όπως πολύ καλά γνωρίζετε εδώ στην Κύπρο, η Τουρκία είναι ο κατ’ εξοχήν παραβάτης του διεθνούς δικαίου στην περιοχή μας. Ουδείς, άλλωστε, μπορεί να ξεχάσει ότι οι παράνομες ενέργειες τουρκικών σκαφών στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες συνεχίζονται».

Διάλογο ουσίας με την Τουρκία, προσδοκά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην επιστολή πρόσκλησης που απέστειλε στους Ευρωπαίους ηγέτες, έχοντας όμως, για παν ενδεχόμενο και τη λίστα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, πάνω στο τραπέζι.
Ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε: «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε χώρο για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία για την επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή. Όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι για να υπερασπιστούμε τα νόμιμα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της».

Τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο

Τα Τουρκικά μαχητικά επανεμφανίστηκαν στον ουρανό του Αιγαίου μετά από αρκετό χρονικό διάστημα, όπου η γείτονα είχε αρκεστεί σε μηδενικές εμφανίσεις ή μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Ωστόσο λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο κορυφής είδαμε, 2 κατασκοπευτικά αεροσκάφη CN-235 να κάνουν τις περισσότερες παραβάσεις του FIR Αθηνών και παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, αλλά και τους δυο τύπους μαχητικών της Τουρκίας, F-16 & F-4 να παρανομούν στον Ελληνικό ουρανό, με τα Ελληνικά αεροσκάφη επιφυλακής να τα καταδιώκουν και να γίνονται 2 αερομαχίες.
39 συνολικά οι παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, καθόλου ευκαταφρόνητος αριθμός.

Η παραβατικότητα της γείτονος, μόνο τον Αύγουστο με την Ελληνοτουρκική κρίση αντικατοπτρίζεται στα συνολικά στοιχεία του Επιτελείου και με όλα τα στελέχη να βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Πάντως η πρωτοβουλίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι η έγκριση έκτακτου κονδυλίου ύψους 15.000.000 ευρώ, για την οικονομική ενίσχυση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.
Τα παραπάνω ποσά είναι επιπρόσθετα της καταβληθείσας αποζημίωσης λόγω ανάκλησης των θερινών αδειών του προσωπικού.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη, Γιάννης Φασουλάς, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, Γιώργος Σιδέρης

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑποσύρθηκε από το Ρολάν Γκαρός η Σερένα Γουίλιαμς
Επόμενο άρθροΕπιβλητική εκτός έδρας νίκη για την Ίντερ, 5-2 την Μπενεβέντο