«Μνημόνια υπήρχαν επί Τσίπρα, επί Μητσοτάκη υπάρχουν πακέτα ανάπτυξης», δήλωσε κατά την σημερινή ενημέρωση, ο Στέλιος Πέτσας κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ντομπρόφσκις στα Νέα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι Έλληνες ξέρουν πως η προηγούμενη κυβέρνηση μας έβαλε σε τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και μας άφησε σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Ειδικά για τα κονδύλια των 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης τόνισε πως «δεν υπάρχουν όροι και περιορισμοί που έχουν να κάνουν με μνημονιακές υποχρεώσεις», σημειώνοντας πως «εμείς θα υποβάλλουμε σχέδιο που θα δουλεύει προς όφελος όλων των Ελλήνων».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εποπτείας απάντησε πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και πρόσθεσε: «Είμαστε μεταρρυθμιστική κυβέρνηση. Μην μπερδεύονται οι Έλληνες. Με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα υπήρχαν μνημόνια, με τον κ. Μητσοτάκη υπάρχουν πακέτα ανάπτυξης της οικονομίας».

Υποστήριξε παράλληλα ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πιο ωφελημένες χώρες, καθώς οι προτάσεις της Επιτροπής πληρούν τις προυποθέσεις που είχαμε θέσεις.

«Δεν έχουμε εικόνα ότι πάμε σε παράτασης της εποπτείας» δήλωσε στο OPEN και o υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, για το ίδιο θέμα.  Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής ανέφερε ότι η πρόσβαση της Ελλάδας στο Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι με ενισχυμένη εποπτεία.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε συγκεκριμένα ότι οι δεσμεύσεις της ενισχυμένης εποπτείας θα πρέπει να εμπεριέχονται στο ελληνικό σχέδιο επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων για τη αξιοποίηση των πόρων που αναλογούν στη Ελλάδα από το ευρωπαικό Ταμείο Ανάκαμψης.

Απαντώντας στα όσα είπε ο κ. Ντοπρόβσκις περί αυξημένης εποπτείας σχετικά με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών λόγω της πανδημίας, ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε ότι δεν έχουμε εικόνα ότι πάμε σε παράταση της εποπτείας.

Διευκρίνισε πάντως ότι είναι προφανές ότι στη διάρκεια της διευρυμένης εποπτείας μέχρι το 2022, η δημοσιονομική διαχείριση και τα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι εντός πλαισίου της ευρύτατης εποπτείας, παρακολουθούνται τα δημόσια οικονομικά, σε σχέση και με τη σύνδεση με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

«Δεν υπάρχει κάτι καινούργιο. Ο,τι υπήρχε ισχύει ως το 2020. Το Ταμείο Στήριξης ξεπερνά το 2022, επομένως δεν μπορώ να σκεφτώ πρόσθετους ειδικούς όρους. Δεν αλλάζουν οι όροι της Εποπτείας. Οι δημοσιονομικοί στόχοι υπάρχουν, έχουν τεθεί. Είναι κοινός στόχος να ανακάμψει η χώρα» δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης

 

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΞεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην παιδεία- Οι βασικοί άξονες (video)
Επόμενο άρθροΠεριφέρεια Θεσσαλίας: Καθαρή η ατμόσφαιρα στον Βόλο