Αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα θεσμικά «όπλα’» στο πλαίσιο της Ε.Ε. είναι η Αθήνα, μπροστά στην τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα, ενώ την ίδια ώρα στην Κωνσταντινούπολη, πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στην Αγία Σοφία για την πρώτη προσευχή, που είναι προγραμματισμένη για τις 24 Ιουλίου.

Η τουρκική προκλητικότητα ήταν το βασικό θέμα που συζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ ενόψει της Συνόδου Κορυφής, την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση έχει θέσει το ζήτημα των κυρώσεων σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. )Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προανήγγειλε ενεργοποίηση του άρθρου 42 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης -που αφορά στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη- σε περίπτωση κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας.

Εν τω μεταξύ, χθες, Τετάρτη, υπάλληλοι του Δήμου κατέβασαν τις πινακίδες που έγραφαν «μουσείο», ενώ σε εξέλιξη είναι και οι εργασίες στο εσωτερικό, ώστε να καλυφθούν οι αγιογραφίες και να τοποθετηθούν χαλιά για τις γονυκλισίες των μουσουλμάνων.
Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μόνο σε 1.000 άτομα θα επιτραπεί να μπουν εντός της Αγίας Σοφίας για προσευχή στις 24 Ιουλίου λόγω της πανδημίας, παρόλο που η χωρητικότητά της είναι της τάξης των 4.000. Χιλιάδες Μουσουλμάνοι αναμένεται να προσευχηθούν έξω.
Άλλες πηγές αναφέρουν ότι, στις 29 Μαΐου, κατά την επέτειο της Άλωσης, σχεδιάζεται να προσκαλούνται ηγέτες ισλαμικών κρατών για τους εορτασμούς για την Άλωση στην Αγία Σοφία. Η κρατική τηλεόραση ΤRΤ θα μεταδίδει ζωντανά τις τελετές. Η ΤRΤ θα μεταδίδει επίσης ζωντανά την προσευχή της Παρασκευής κάθε βδομάδα από την Αγία Σοφία.

Πάντως ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Νουμάν Κουρτουλμούς, δήλωσε ότι στις 24 Ιουλίου την προσευχή στην Αγία Σοφία δεν θα την διαβάσει ο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Αλί Ερμπάς. Άλλωστε ούτε και ο Μωάμεθ ο Πορθητής ήταν εκείνος που διάβασε την προσευχή της Παρασκευής που έγινε αμέσως μετά την άλωση, εξηγεί ο Νουμάν Κουρτουλμούς.

Σε δηλώσεις του, ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η απόφαση για την Αγία Σοφία διορθώνει το λάθος του 1934, ενώ η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα επανέφερε το θέμα της έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών.

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροDieselgate: Διεκδικούν αποζημιώσεις οι Έλληνες ιδιοκτήτες
Επόμενο άρθροΔιήμερη περιοδεία του Α. Τσίπρα σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά