Με σαφή τρόπο απαντά η Αθήνα στις προκλητικές δηλώσεις και στην επιχείρηση τεχνητής έντασης στον Έβρο, στην οποία επιδίδεται τα τελευταία 24ωρα η Άγκυρα. Το θέμα έχει πυροδοτήσει την πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταλογίζει στους κυβερνητικούς χειρισμούς μικροκομματικό συμφέρον. Η κυβέρνηση, πάντως, δηλώνει αμετακίνητη για τη συνέχιση των αποτρεπτικών ενεργειών στον Έβρο, με κομβικό σημείο την επέκταση του φράχτη.

Αποφασισμένη να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό το έργο επέκτασης του νέου φράχτη δηλώνει η Αθήνα, παρά τις προσπάθειες τεχνητής έντασης που δημιουργεί η Τουρκία, η οποία ήδη δείχνει ενοχλημένη με την χάραξη του νέου αποτρεπτικού έργου.

«Είναι δεδομένη η βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε γρήγορα τον φράχτη στον Έβρο, ιδιαίτερα το νότιο κομμάτι που προχωράει τώρα. Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του αναδόχου, επομένως θα ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Πρέπει να αποφεύγουμε λεκτικές υπερβολές και θα πρέπει να αποφεύγουμε να παίζουμε το παιχνίδι της τουρκικής προπαγάνδας. Δεν υπήρξε καμία ξένη δύναμη σε ελληνικό έδαφος, είναι ξεκάθαρο και έχει τονιστεί από το υπουργείο Εξωτερικών και του υπουργείο Άμυνας» είπε και πρόσθεσε «Εμείς συνεχίζουμε να φυλάμε τα σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της Ευρώπης και να προστατεύουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε ξηρά και θάλασσα».

Ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι οι φωτογραφίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, και δυστυχώς αναπαράχθηκαν και από ελληνικά μέσα, δεν έχουν καμία σχέση με την παρουσία Τούρκων στρατιωτών σε ελληνικό έδαφος.

«Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί όταν λέμε πράγματα και αναφερόμαστε σε καταστάσεις που αγγίζουν το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων» δήλωσε στην ΕΡΤ, ο Αλκιβιάδης Στεφανής και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή υπόνοια ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε εκτενώς στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο σχετικά με τον Έβρο. Δήλωσε ότι κάθε ημέρα ένας υποαξιωματικός, ένας οπλίτης και ένας αξιωματικός που βρίσκονται στον Έβρο, ασχολούνται σε καθημερινή βάση με τα σύνορα «ασχολούνται μέχρι και με την πέτρα και ελέγχουν καθημερινά αν έχει μετακινηθεί έστω και ένα χιλιοστό μέσα στο ελληνικό έδαφος» δήλωσε.

Όπως δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, «Είπαμε με ΝΟΤΑΜ στην Τουρκία που ζήτησε συντεταγμένες, ότι ο φράχτης θα γίνει σε Ελληνικό έδαφος και δεν υπάρχει κανένας λόγος να της δοθούν. Η κατάσταση στον Έβρο είναι από τις επίσημες συμφωνίες μη αμφισβητούμενη. Στον Έβρο τα συμβατικά κείμενα καθορίζουν απόλυτα τα όρια».

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, στην περιοχή του Μελισσοκομείου, εντός του Τουρκικού εδάφους παραμένει μικρή στρατιωτική δύναμη, ενώ στην Ελληνική πλευρά βρίσκονται δυνάμεις του Στρατού Ξηράς.

Στις προσπάθειες οριοθέτησης του νέου φράχτη που ετοιμάζεται, η Τουρκία έστειλε παρατηρητές στο έδαφος της.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για λάθος χειρισμούς σε πολύ σοβαρά εθνικά θέματα.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Α. Χαρίτσης, «Δεν μπορεί ν’ αντιμετωπίζει θέματα εξωτερικής πολιτικής η κυβέρνηση και σχέσεις με την Τουρκία με όρους μικροκομματικού συμφέροντος και και επικοινωνιακή τακτική που είναι επικίνδυνη».

Από το Κίνημα Αλλαγής, ο Ανδρέας Λοβέδος τόνισε στην βουλή:  «Οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ ήταν ατυχέστατες, το εθνικό έδαφος δεν μετριέται ούτε σε πόντους, ούτε με μέτρα ούτε σε χιλιόμτερα»

Για το ΚΚΕ, «η κλιμάκωση της Τουρκικής επιθετικότητας συμβαδίζει με τα παζάρια για τη συνδιαχείριση του Αιγαίου και περιοχών της Ανατολικής Μεσογείου».

 

Πάντως στην περιοχή του Έβρου οι αποτρεπτικές ενέργειες συνεχίζονται και μάλιστα το τελευταίο διάστημα η Τουρκία αυξάνει σταδιακά τις ροές μεταναστών που επιχειρούν ανεπιτυχώς να περάσουν στην Ελλάδα.

Κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικής Επιτροπών Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων θα πραγματοποιηθεί αύριο στη 1 μετά το μεσημέρι στο Υπουργείο Άμυνας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Γ. Σιδέρης

Σχετικές ειδήσεις: ΚΚΕ: Οξύνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΧτύπησε ο Ιμπραϊμοβιτς, φόβοι για μεγάλη ζημιά
Επόμενο άρθρο«Μεγαλύτερη η ζημιά πλέον, να καταγραφεί η διαφωνία μας»