Η συμφωνία υπογραμμίζει με έμφαση το ενδιαφέρον της Αιγύπτου και της Ελλάδος για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και δημιουργεί νόμιμα και έγκυρα δικαιώματα της ελληνικής πλευράς στην περιοχή αυτή, είπε Δημήτρης Καραταΐδης πρέσβης επί τιμή σήμερα στη ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» αναλύοντας την συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με τον κ. Καραταΐδη η Ελλάδα προσπαθούσε για χρόνια να συνάψει μια τέτοια συμφωνία με την Αίγυπτο, γεγονός που δεν συνέβη λόγω της έντασης, του σκεπτικισμού και της επιφυλακτικότητας από αιγυπτιακής πλευράς. Όλα αυτά ενισχύονταν από διάφορες παρασκηνιακές παρεμβάσεις της Άγκυρας.

Η συμφωνία αυτή υπεγράφη σε συνθήκες απόλυτης μυστικότητας και είναι τμηματική συμφωνία, η οποία δεν περιλαμβάνει το Καστελόριζο και ένα κομμάτι της Ρόδου. Το γεγονός αυτό δεν αναιρεί την σημαντικότητα της συμφωνίας.

«Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, ασφαλώς θα υπάρξει και ολοκλήρωση της συμφωνίας αυτής» σημείωσε ο κ. Καραταΐδης, τονίζοντας πως ήδη παράγονται ορισμένα απτά και συγκεκριμένα αποτελέσματα.

  • Καταφέρνει και εμβολίζει εμπράκτως το παράνομο σύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης και φέρει ένα πολύ σοβαρό πλήγμα από πλευράς διεθνούς νομιμότητας.
  • Η συμφωνία στηρίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου καθώς και στις αρχές του δικαίου της θάλασσας, τις οποίες η Τουρκία δεν αναγνωρίζει.
  • Αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική οικονομική ζώνη.
  • Υπογραμμίζει με έμφαση το ενδιαφέρον της Αιγύπτου και της Ελλάδος για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και δημιουργεί νόμιμα και έγκυρα δικαιώματα της ελληνικής πλευράς στην περιοχή αυτή.
  • Αποτρέπει την ενδεχόμενη συμφωνία Τουρκίας-Αιγύπτου, λαμβάνοντας υπόψιν ότι η Τουρκία κατέβαλε πολύ συστηματικές και σύντονες προσπάθειες να προηγηθεί μια δική της συμφωνία με την Αίγυπτο, ώστε να αποτραπεί η συμφωνία του Καΐρου-Αθήνας.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα έφτασε πρώτη στην υπογραφή της συμφωνίας κρίνεται επίσης  κάτι ιδιαίτερα σημαντικό.

«Υπάρχει και μία ευρύτερη σημασία και αυτή συνίσταται στο γεγονός ότι η Ελλάδα ενισχύει τους πολιτικούς και διπλωματικούς της δεσμούς με την Αίγυπτο, μία χώρα της οποίας ο ρόλος και οι δράσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή είναι πολύ σημαντικός», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος ανέφερε πως πιθανότατα ο λόγος που η Αίγυπτος σύναψε σχέσεις με την Ελλάδα και όχι με την Τουρκία είναι πως δεν εγκρίνει τις πρακτικές που ακολουθεί η Τουρκία στις διεθνείς της πρωτοβουλίες, δηλαδή τις αυθαίρετες κινήσεις της, που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. Ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών, στη δήλωση του στον Τύπο μετά την υπογραφή της χθεσινής συμφωνίας ανέφερε ότι με τον τρόπο αυτό η Αίγυπτος δείχνει την διαφωνία της σε πρακτικές αυθαίρετες, οι οποίες υπονομεύουν και θέτουν σε κίνδυνο την διεθνή νομιμότητα στη περιοχή.

Εκτίμησε η συνέχεια με την Αίγυπτο δεν θα είναι άμεση, «ωστόσο έγινε μια καλή αρχή», όπως είπε, συμπληρώνοντας ότι από πλευράς της Τουρκίας αναμένονται έντονες αντιδράσεις, καθώς και σκλήρυνση της στάσης της στις σχεδιαζόμενες διερευνητικές επαφές με την ελληνική πλευρά. «Αυτό που συνέβη χθες γενικώς περιορίζει την Τουρκία είναι μια έμπρακτη απάντηση στις πρακτικές που ακολουθεί και σε αυτή την υπεροπτική στάση της σε ότι αφορά την προώθηση των συνόρων της», σημείωσε.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΟ ΟΦΗ παρουσίασε το νέο του σήμα!
Επόμενο άρθροΑνακοίνωσε τον Καρακλάιτς η ΑΕΚ!