Με τις τοποθετήσεις των πολιτικών Αρχηγών ολοκληρώνεται η ψήφιση του νομοσχεδίου για τους περιορισμούς στις διαδηλώσεις. Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ διασταυρώνουν με δριμύτητα τα ξίφη τους στη συζήτηση του νομοσχεδίου. Οι βελτιώσεις που έκανε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρήκαν σύμφωνο το Κίνημα Αλλαγής, όμως ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 εξακολουθούν να εκφράζουν την απόλυτη αντίθεσή τους. Τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί της Αρχής και επί των Άρθρων, που αφορούν στις συναθροίσεις και τη «σύσταση Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» έχουν ζητήσει ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Σφοδρά πυρά εξαπολύουν συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς που μιλούν για αντισυνταγματικότητα ακόμη και για αναβίωση χουντικών νόμων και προγραμματίζουν συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και άλλες πόλεις της χώρας.

Το νομοσχέδιο για τις «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις», αναμένεται να γίνει δεκτό καθώς όπως έχουν ήδη ανακοινώσει θα το υπερψηφίσουν εκτός από τη ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση.

Νομοσχέδιο για συναθροίσεις: Συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις στη Βουλή (video)

«Αυτό που θέλουμε, είναι να βάλουμε στην Ελλάδα ένα πλαίσιο για τις διαδηλώσεις όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Σπήλιος Λιβανός, Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ. Διαβάζοντας την έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής δεν κατάλαβα να υπάρχουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας, συμπλήρωσε.

«Εξακολουθεί να βρίσκεται σε διάσταση με τον πυρήνα της συνταγματικής διάταξης για το δικαίωμα στη συνάθροιση», τόνισε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Φώτης Κουβέλης, Υπεύθυνος του Τομέα Δικαιοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ.

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο που αφορά στις διαδηλώσεις, εξαπέλυσε από τη Ζάκυνθο ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Όπως είπε, «είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος». Χαρακτήρισε πρόκληση για τους εργαζόμενους του τουρισμού τα πακέτα στήριξης των τουριστικών ομίλων ενώ αναφερόμενος στα εθνικά θέματα και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, επισήμανε τους κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας από την τουρκική προκλητικότητα.

Σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση, αποσύρεται το «ιδιώνυμο», αναδιατυπώνεται η πρόταση για αυθόρμητες συναθροίσεις, στη ρύθμιση για τη διάλυση συνάθροισης προβλέπεται η παρουσία εισαγγελέα, ενώ στη ρύθμιση για ενδεχόμενη «απαγόρευση» συνάθροισης προβλέπεται η σύμφωνη γνώμη του προέδρου Πρωτοδικών.

Ναι επί της αρχής στο νομοσχέδιο λέει το Κίνημα Αλλαγής μετά τις βελτιώσεις που πρότεινε και έγιναν δεκτές από τον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Επιφυλάξεις ωστόσο για την απόφαση της Φώφης Γεννηματά να δώσει θετική ψήφο επί της αρχής, εκφράζουν σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη του ΚΙΝΑΛ. Αναμένεται μάλιστα να κατατεθεί τροπολογία για να απαλειφθεί το ζήτημα απόδοσης αστικής ευθύνης στο διοργανωτή της εκάστοτε διαδήλωσης.

Μνημόνιο να εφαρμοστεί χωρίς βία και ασυλία για την κρατική βία, δεν γίνεται, είπε χθες ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Αντιρρήσεις στη διάταξη που προβλέπει την υποχρεωτική παρουσία λειτουργού σε χώρο διαδήλωσης εκφράζει η Ένωση Εισαγγελέων.

Πηγή:ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕτήσιο μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα στην καρδιομεταβολική ιατρική
Επόμενο άρθροΟδηγός αντηλιακής προστασίας: Τι συμβουλεύουν οι δερματολόγοι