Από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρήγαγε το Μαρόκο το 35% της συνολικά παραγόμενης ηλεκτρικής του ενέργειας το 2018, ή περισσότερα από 3.677 μεγαβάτ, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Μαροκινού Υπουργού Ενέργειας, Μεταλλείων και Αειφόρου Ανάπτυξης, Αζίζ Ραμπάχ.

 

Το αφρικάνικο βασίλειο πρόσθεσε στο ηλεκτρικό του δίκτυο επιπλέον 840 μεγαβάτ το 2018, αυξάνοντας τη δυναμικότητα της χώρας σε ανανεώσιμες πηγές σε περισσότερα από 3.677 μεγαβάτ, δήλωσε ο Ραμπάχ σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο. Αυτή η δυναμικότητα περιλαμβάνει 700 μεγαβάτ ισχύος ηλιακής ενέργειας, 1.207 μεγαβάτ αιολικής ενέργειας και 1.770 μεγαβάτ υδροηλεκτρικής ενέργειας, πρόσθεσε.

 

Στόχος του Μαρόκου είναι να παράγει το 52% του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας (ή 10.000 μεγαβάτ) από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030. Στον φιλόδοξο αυτό στόχο θα περιλαμβάνονται 4.500 μεγαβάτ ηλιακής ενέργειας, 4.200 μεγαβάτ αιολικής ενέργειας και 1.300 μεγαβάτ υδροηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα πάντα με τον Ραμπάχ.

Για να επιτύχει τους στόχους της, το υπουργείο, μαζί με τους εταίρους του ενεργειακού τομέα, έχει αναπτύξει μια ενεργειακή στρατηγική που περιλαμβάνει προγράμματα και μεταρρυθμίσεις, εξήγησε ο υπουργός. Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2018, το κράτος θα επενδύσει πάνω από 40 δισεκατομμύρια δολάρια στον ενεργειακό τομέα έως το 2030, συμπεριλαμβανομένου ενός έργου υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η κυβέρνηση θα διαθέσει 30 δισεκατομμύρια δολάρια από το συνολικό ποσό σε έργα ανανεώσιμης ενέργειας.

 

Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το Μαρόκο σήμερα λαμβάνει το 97% της ενέργειάς του από ορυκτά καύσιμα, παρά την άφθονη ηλιοφάνεια στην περιοχή, που ευνοεί τα φωτοβολταϊκά έργα. Να σημειωθεί, τέλος, ότι στο Μαρόκο κατασκευάζεται το τεράστιο ηλιακό πάρκο Noor, κοντά στην πόλη Ουαρζαζάτε, στην άκρη της Σαχάρα.

Το έργο, το κόστος του οποίου εκτιμάται στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει έκταση 6.178 στρέμματα και όταν ολοκληρωθεί η τέταρτη φάση του αναμένεται να παράγει ισχύ 580 μεγαβάτ. Το πρώτο στάδιο του έργου τέθηκε σε λειτουργία το 2016.

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροH Huawei οδηγεί την Πολωνία σε αχαρτογράφητα διπλωματικά ύδατα
Επόμενο άρθροΣτην Αθήνα ο Μοσκοβισί