Η Ινδία προσέθεσε συνολικό (καθαρό) δυναμικό παραγωγής ισχύος 17,6 γιγαβάτ το 2018, με το 74% αυτής της παραγωγικής ικανότητας να βασίζεται σε τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – κυρίως στην ηλιακή ενέργεια.

 

Η τεράστια παραγωγική ικανότητα που προέρχεται απευθείας από τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατέστησε το 2018 το πιο “πράσινο” έτος από την άποψη της προσθήκης νέας ισχύος μέχρι στιγμής. Από τα 17 γιγαβάτ που προστέθηκαν πέρυσι, τα 4,1 προέρχονται από τεχνολογίες βασιζόμενες σε ορυκτά καύσιμα (διάφορες μορφές άνθρακα και φυσικού αερίου), περίπου 435 μεγαβάτ από μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα και 13,1 γιγαβάτ από τεχνολογίες ανανεώσιμης ενέργειας. Εξάλλου, ολοκληρώθηκαν πέρυσι ηλιακά έργα με συνολική ισχύ 8,9 γιγαβάτ και αιολικά έργα 2,2 γιγαβάτ.

 

Η ηλιακή ενέργεια είχε έτσι ένα εντυπωσιακό μερίδιο ύψους περίπου 50% στο συνολικό παραγωγικό δυναμικό που προστέθηκε, ενώ η αιολική ενέργεια είχε μερίδιο 12%. Η νέα προστιθέμενη δυναμικότητα στον τομέα των ορυκτών καυσίμων έφτασε το 24%, υψηλότερο από το 21% που καταγράφηκε το 2017.

 

Η καθαρή προσθήκη νέας παραγωγής στο β’ εξάμηνο του 2018 υποχώρησε αισθητά από τα 12,7 γιγαβάτ που προστέθηκαν κατά το α’ εξάμηνο, αλλά παρουσίασε οριακή βελτίωση σε σύγκριση με την αντίστοιχη δυναμικότητα που προστέθηκε κατά το β’ εξάμηνο του 2017 (3,3 γιγαβάτ). Η χαμηλή προσθήκη νέας παραγωγής ήταν το αποτέλεσμα μιας τεράστιας σύγκρουσης ανάμεσα στη νέα παραγωγή που προστέθηκε στον τομέα των ορυκτών καυσίμων και την υποτονική ανάπτυξη στους τομείς της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας. Μόνο 335 μεγαβάτ καθαρού νέου δυναμικού προστέθηκαν στον τομέα των ορυκτών καυσίμων.

 

Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην καθαρή συνολική προσθήκη νέας παραγωγής έφτασε το εντυπωσιακό 93% στο δεύτερο εξάμηνο του 2018. Από τα 4,9 γιγαβάτ της καθαρής προσθήκης νέας παραγωγής, τα 4,6 γιγαβάτ προήλθαν από ΑΠΕ. Το μερίδιο της ηλιακής ενέργειας ήταν 59%, της αιολικής 15% και των ορυκτών καυσίμων 6%.

 

Η απότομη άνοδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πέρυσι αντανακλάται στο μερίδιο της παραγωγής χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη συνολική παραγωγή ενέργειας. Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη γενική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ινδία βρίσκεται σε ένα υψηλό όλων των εποχών, με 9% για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2018, και τα δεδομένα για τον Δεκέμβριο να εκκρεμούν ακόμα.

 

Το τρίτο τρίμηνο του 2018 σημείωσε ρεκόρ μεριδίου ανανεώσιμης ενέργειας στη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με 11,9%, με την αιολική ενέργεια μόνη της να είναι υπεύθυνη για το 8,2%. Το τρίτο τρίμηνο του 2018 σηματοδότησε επίσης το πρώτο τρίμηνο, κατά το οποίο το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ξεπέρασε το 10% της συνολικής παραγωγής ενέργειας στην Ινδία.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΜικτά πρόσημα στην Ευρώπη
Επόμενο άρθρο«Ζεσταίνουν» τα τρακτέρ οι αγρότες