Με απώλειες άνοιξαν οι ευρωπαϊκές αγορές την πρώτη μέρα του νέου χρόνου, καθώς οι επενδυτές αγωνίζονται για να ξεπεράσουν το αρνητικό συναίσθημα που μαστίζει τις παγκόσμιες αγορές στα τέλη του 2018.

 

Ο δείκτης FTSE 100 της Βρετανίας υποχώρησε 1,70%, ο δείκτης DAX της Γερμανίας υποχώρησε 1,22% και ο γαλλικός CAC άνοιξε με απώλειες 2,38%.

 

Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 1,82% και ο ισπανικός IBEX 35 -1,90%.

 

Ο πανευρωπαϊκός Europe Stoxx 600 χάνει 1,61%.

 

Η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης του 2019 ήταν γεμάτη από στοιχεία που δείχνουν ότι η κινεζική εργοστασιακή δραστηριότητα επιβραδύνθηκε τον Δεκέμβριο για πρώτη φορά σε 19 μήνες. Ο δείκτης PMΙ μειώθηκε σε 49,7 το Δεκέμβριο, από 50,2 το Νοέμβριο, έναντι 50,1 αναμενόμενου. Μία ανάγνωση πάνω από 50 υποδηλώνει επέκταση, ενώ μια ανάγνωση κάτω από αυτή δείχνει συρρίκνωση.

 

Τα δεδομένα αυτά φθάνουν στο πίσω μέρος ενός τεταμένου εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Οι δύο χώρες προσπαθούν να επιλύσουν τις διαφορές τους σε μια περίοδο εκεχειρίας 90 ημερών. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι μαζί με τον πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping «είχαν μια μακρά και πολύ καλή κλήση» που κάλυπτε «όλα τα θέματα, τους τομείς και τα σημεία διαφωνίας».

 

Στα εταιρικά νέα, η Deutsche Telekom έχει καταθέσει μήνυση κατά της γερμανικής κυβέρνησης για το διαγωνισμό για το δίκτυο 5G. Η γερμανική εφημερίδα Die Welt ανέφερε την Τρίτη ότι η αγωγή του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού αμφισβήτησε ένα σύνολο προϋποθέσεων για συμμετοχή στο διαγωνισμό, γεγονός που θα απαιτούσε από τους διαγωνιζόμενους να επενδύσουν για την επέκταση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας της χώρας και, ενδεχομένως, να επιτρέψουν σε νεοεισερχόμενους να χρησιμοποιήσουν την υποδομή τους.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑπέδρασαν δύο κρατούμενοι από τις φυλακές Κορυδαλλού
Επόμενο άρθροΝα διωχθεί για εσχάτη προδοσία ο Πολάκης