Μείωση του στόχου για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2021 ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Αργεντινής, η οποία βρίσκεται ένα βήμα προ των πυλών για ένα πολυετές μνημόνιο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με το Reuters, η νεότερη εκτίμηση της κυβέρνησης της χώρας αναφέρεται σε ποσοστό 3,5% έναντι 4% της προηγούμενης πρόβλεψης, για τη χώρα των σιτηρών, η οποία βρίσκεται μεταξύ σφύρα και άκμονος σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσει ανάμεσα στις δαπάνες και στη μάχη για μείωση του χρέους.

Η χώρα βρίσκεται σε σκληρές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την καθυστέρηση στην αποπληρωμή των χρεών της. Συνολικά εκκρεμούν πληρωμές 45 δισ. δολαρίων που η κυβέρνηση δηλώνει πως η χώρα δεν μπορεί να καλύψει.

Σε ύφεση από το 2018

Η οικονομία της Αργεντινής βρίσκεται σε ύφεση ήδη πριν την πανδημία, από το 2018, αν και η κρίση που ακολούθησε επιδείνωσε την κατάσταση με την υποχώρηση του ΑΕΠ να φτάνει το 9,9% πέρυσι.

Το ΔΝΤ αναμένει να δει τα κυβερνητικά σχέδια για περαιτέρω μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Η κυβέρνηση της Αργεντινής έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να αποφύγει περαιτέρω δημοσιονομική σύσφιξη. Αντί γι’ αυτό, επιδιώκει να ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα και να αναζητήσει χρηματοδότηση από διάφορες πηγές δανεισμού.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομίας τροποποιεί τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, λαμβάνοντας υπόψη ληφθείσες πολιτικές αποφάσεις σε σχέση με τις πρωτογενείς δαπάνες και αύξηση των φορολογικών εσόδων.

«Υπολογίζεται ότι το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα για το έτος 2021 θα είναι περίπου 3,5% του ΑΕΠ», αναφέρεται συγκεκριμένα.

Στον αρχικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφωνόταν στο 4,5% του ΑΕΠ και για την ανάπτυξη στο 5,5%. Το Σεπτέμβριο αναθεωρήθηκε η εκτίμηση για το έλλειμμα στο 4%.

Ο υπουργός Οικονομίας Μάρτιν Γκουσμάν δήλωσε πρόσφατα ότι η ανάπτυξη θα πρέπει να ανέλθει στο 9% φέτος δεδομένης της ταχύτερης από την αναμενόμενη ανάκαμψης.

Η οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 4% το επόμενο έτος, σύμφωνα με το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2022, το οποίο περιλαμβάνει την πρόβλεψη δημοσιονομικού ελλείμματος για 3,3% του ΑΕΠ για το επόμενο έτος.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠαραλλαγή Όμικρον και αγορές – H χειρότερη Black Friday εδώ και μισό αιώνα – Πώς χάθηκαν 3 δισ. από το ΧΑ
Επόμενο άρθροΒ. Μακεδονία – Παραιτήθηκε ο Ζάεφ από την ηγεσία του κόμματος – Πώς διαγράφονται οι εξελίξεις