Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Παπαηλιού, τοποθετήθηκε με αφορμή το θέμα των νέων κωδίκων που είναι να ψηφιστούν στη Βουλή.

Ανέφερε τα εξής:

«Με τους νέους Ποινικό Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, επιδιώκεται η επίτευξη αντεγκληματικών και εγγυητικών για τα δικαιώματα σκοπών. Ταυτόχρονα, επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός του συστήματος ποινών κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, με τρόπο ώστε να ισορροπούνται, αφενός οι αρχές του κράτους δικαίου με την ανάγκη ασφάλειας του πολίτη και αφετέρου η υπερβολική αυστηρότητα της απειλούμενης ποινής με την υπερβολική επιείκεια κατά την εκτέλεσή της. Επιπλέον επιδιώκεται η επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, με ευεργετικές συνέπειες στην οικονομική και κοινωνική ζωή, αλλά και στη βελτίωση των συνθηκών ζωής στις φυλακές

Σε αυτό το πλαίσιο προβλέπονται, ενδεικτικά :

Ποινή κάθειρξης για το αδίκημα της δωροδοκίας πολιτικών προσώπων

Αυτεπάγγελτη δίωξη της κακουργηματικής απιστίας και στον ιδιωτικό τομέα προς αποφυγήν καταχρήσεων, κυρίως εκ μέρους οργάνων της διοίκησης μεγάλων επιχειρήσεων και οργανισμών.

Αυστηρότερη αντιμετώπιση του ρατσιστικού εγκλήματος.

Βελτίωση των διατάξεων για την αναστολή εκτέλεσης της ποινής, την κατ’ οίκον έκτιση της ποινής, την παροχή κοινωφελούς εργασίας, την υφ’ όρον απόλυση και τη μεταχείριση των ανηλίκων.

Κατάργηση της μετατροπής της στερητικής της ελευθερίας ποινής σε χρηματική και η πρόβλεψη μετατροπής της σε παροχή κοινωφελούς εργασίας
.
Αυστηρότερο πλαίσιο ποινής για τους διευθύνοντες εγκληματικές οργανώσεις

Ενίσχυση της προστασίας των ανηλίκων έναντι της γενετήσιας εκμετάλλευσής τους

Απαγόρευση υπαγωγής στην ποινική διαπραγμάτευση εγκλημάτων αυξημένης ηθικοκοινωνικής απαξίας και εγκλημάτων μετά από διάταξη του εισαγγελέα, βάσει των περιστάσεων τέλεσης και την προσωπικότητα του κατηγορουμένου κ.α.

Η αποχή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από τη συζήτηση στη Βουλή για τους νέους Κώδικες είναι αντικοινοβουλευτική, καιροσκοπική, προσχηματική και υποκριτική. Ταυτόχρονα, η αποχή τους εκπέμπει και μηνύματα συγκρουσιακής και όχι συναινετικής λογικής αλλά και αντίθεσης προς την προοδευτική φυσιογνωμία των νέων κωδίκων.

Όλα αυτά «προς γνώσιν» και εν όψει εκλογών».

δελτίο Τύπου
κεντρ. φωτό: ερτ (αρχείο)

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΚυνουρία: Δράση για το περιβάλλον
Επόμενο άρθροΠελοποννησιακές, αθλητικές ειδήσεις