Η εξαγγελία του Ερντογάν για άνοιγμα τμήματος της Αμμοχώστου, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προκλήσεων και παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, βρίσκει Αθήνα και Λευκωσία να συγκροτούν αρραγές διπλωματικό μέτωπο. Από την Κύπρο ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας όσο η τελευταία συνεχίζει να παρανομεί.

Την ώρα που η Άγκυρα επιδιώκει όχι μόνο να επεκτείνει την κατοχή της στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, αλλά και να τορπιλίσει τις διαπραγματεύσεις ακυρώνοντας το πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, Αθήνα και Λευκωσία δρουν συντονισμένα με στόχο την περιθωριοποίηση της Τουρκίας στα διεθνή φόρα. Ο Νίκος Δένδιας, μετά το Ισραήλ, ταξίδεψε στην Κύπρο, απ’ όπου και καταδίκασε με σκληρή γλώσσα το παράνομο άνοιγμα των Βαρωσίων.

Όπως τόνισε ο Νίκος Δένδιας υπουργός Εξωτερικών: «Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας όσο η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί στην Κύπρο».

Από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, επισημαίνει: Από το δυναμισμό και την αποφασιστικότητα της αντίδραση της διεθνούς κοινότητας θα εξαρτηθούν όχι μόνο τα επόμενα βήματα της Τουρκίας, αλλά και η αναζωογόνηση των συνομιλιών.

Ο Έλληνας υπουργός συναντήθηκε και με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Κι’ ενώ η Άγκυρα στρέφεται κατά πάντων, ηχηρή είναι η παρέμβαση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, με το κυπριακό αποτελεί προτεραιότητα για την Ουάσινγκτον.

O Άντονι Μπλίνκεν υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ, δηλώνει πως: «Προτρέπουμε τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία να ανακαλέσουν την απόφασή τους καθώς και όλα τα μέτρα που έχουν λάβει από τον Οκτώβριο του 2020».

Την ώρα που είναι σε εξέλιξη το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδικάζει τις τουρκικές προκλήσεις.

Σε δήλωσή του ο Ζαν Υβ Λεντριάν υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, αναφέρει: «Η Γαλλία καλεί να γίνουν σεβαστά τα ψηφίσματα 550 και 789 του ΟΗΕ».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Κρίστοφερ Μπούργκερ εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών: «Καλούμε την Τουρκία να τηρήσει όλες τις αποφάσεις του ΟΗΕ».

«Υπογραμμίζουμε την προσήλωσή μας στην αυστηρή τήρηση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», αναφέρει ο Σεργκέι Λαβρόφ υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

Έπειτα απ’ όλα όσα είπε στην Κύπρο, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, μιλώντας για εγχείρημα αναγνώρισης του ψευδοκράτους: «Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι το τουρκοκυπριακό κράτος θα αποκτήσει ευρεία αναγνώριση στο πλέον σύντομο χρονικό διάστημα».
Κι ενώ ο Ερντογάν επιχειρεί να παίξει ύπουλο παιχνίδι καλώντας τους Ελληνοκύπριους που διαθέτουν περιουσίες στο βορειοδυτικό τμήμα της Αμμοχώστου, το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου ζητά ενότητα κόντρα στις διχοτομικές μεθοδεύσεις των Τούρκων.

Το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου επισημαίνει: «Στο ενδεχόμενο προσφυγής στη λεγόμενη Επιτροπή εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι σε σχέση με τις στοχεύσεις της Τουρκίας. Η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλλει ομοψυχία και ομογνωμία».

Νέα πυρά εκ των έσω, αυτή τη φορά από τον πρώην Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, κατά του Τούρκου προέδρου: «Η φήμη των κρατών δεν μετριέται με τη μεγαλοπρέπεια των κτηρίων τους».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, σχολιάζει: «Ήταν προδιαγεγραμμένες εξελίξεις που έπρεπε να προλάβει τη διπλωματία μας».

Ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει την επόμενη Πέμπτη τους εκπροσώπους των Κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Αντιδράσεις των ΗΠΑ

Αξιωματούχοι από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ζητούν από τον Ερντογάν να ανακαλέσει την απόφαση για τα Βαρώσια. Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώρια Νιούλαν σε συνέντευξη Τύπου χαρακτήρισε προκλητική και απαράδεκτη τη δήλωση του Τούρκου προέδρου. Επίσης ανέφερε ότι παραμένει η απόφαση του Τζο Μπάιντεν για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για το θέμα των S-400.

Στα κατεχόμενα

Οκτώβρης 2020. Η περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων ανοίγει και η κάμερα της ΕΡΤ καταγράφει την πρόσοψη του Λυκείου Ελληνίδων και του ελληνικού γυμνασίου, που αν και παραδομένα στο χρόνο και τη φύση, αφήνουν μοναδικό αποτύπωμα του Ελληνισμού στην Αμμόχωστο.

Ιούλιος 2021. 9 μήνες μετά. Από την πρόσοψη των κτιρίων όχι μόνο έχουν αφαιρεθεί οι επιγραφές, αλλά έχουν υψωθεί σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

Η βεβήλωση συνεχίζεται ακριβώς απέναντι. Σημείο κλειδί η περιοχή που θα ανοίξει τις επόμενες εβδομάδες για ανάκτηση περιουσιών μετά τις εξαγγελίες του Τούρκου Προέδρου. Και η προσπάθεια να αποτραπεί η συνέχιση όσων έχουν ξεκινήσει θα συνεχιστεί μέχρι τέλους.

Τα επόμενα βήματα

Καταρχάς είναι σαφές ότι τον τόνο της ευρωπαϊκής αντίδρασης κρίνει η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, ενώ από αυτήν εξαρτώνται και τα επόμενα βήματα.

Αθήνα και Λευκωσία καταγράφουν την ισχυρή καταδίκη του αμερικανικού παράγοντα και την ευκρινή αποδοκιμασία από όλες τις πλευρές και ιδιαίτερα στον πυρήνα του Οργανισμού.

Η διπλωματική οχύρωση, με την ενεργοποίηση όλων των μηχανισμών και των αντίμετρων με την κινητοποίηση των διεθνών συμμαχιών, θέλει να αξιοποιήσει και το γεγονός ότι το τιμόνι του συμβουλίου ασφαλείας κρατάει η γαλλική διπλωματία.

Δεν παραβλέπεται το περιεχόμενο του μηνύματος του Γάλλου ΥΠΕΞ για τήρηση των ψηφισμάτων που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της διεθνούς νομιμότητας. Ο στόχος είναι ένας και δεν υπεισέρχεται σε παραλλαγές. Είναι η ακύρωση της απόφασης Ερντογάν.

Πάντως μια προέκταση των κινήσεων που είναι διαθέσιμες, μετά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η διακρατική προσφυγή κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στη διπλωματική σκακιέρα για τα Βαρώσια

Η απόφαση του Σ.Α. του ΟΗΕ
-Κρίνει την ευρωπαϊκή αντίδραση
-«Ξεκλειδώνει» τις επόμενες κινήσεις

Στο «ταμείο» των διεθνών αντιδράσεων
-Ισχυρή καταδίκη από ΗΠΑ
-Αποδοκιμασία από τα 5 μόνιμα μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ

Τα αντίμετρα & τα «ατού»
-Προσφυγή στο Σ.Α. του ΟΗΕ
-Κινητοποίηση διεθνών συμμαχιών
-Η γαλλική προεδρία

Τα άλλα «όπλα»
-Διακρατική προσφυγή στο ΕΔΑΔ

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος, Κλειώ Νικολάου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Λευκωσία: ανταπόκριση Μανιάνα Καλογεράκη

Αποστολή στην Κύπρο: Νίκος Μελέτης

Πηγή: ΕΡΤ

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Αρχίζουμε να μαθαίνουμε ο ένας τον άλλον»
Επόμενο άρθρο«Πολύ καλή η ΑΕΚ, αλλά δεν είναι… εξωγήινοι»