Σαν σήμερα πριν από 93 χρόνια, στις 23 Οκτωβρίου 1925, γεννιέται μια από τις σπουδαιότερες καλλιτεχνικές μορφές της σύγχρονης Ελλάδας, ο Μάνος Χατζιδάκις.

 

Με αφορμή αυτήν την επέτειο το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα www.ert.gr και στη διεύθυνση http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/manos-chatzidakis-23-oktovrioy-1925/ μια σπάνια τηλεοπτική συνέντευξη του συνθέτη το 1989 στην εκπομπή «Απαντήστε παρακαλώ».

 

Στο σπάνιο αυτό ντοκουμέντο, σκηνοθεσίας Λένας Τσεκούρα, ο δημοσιογράφος Κώστας Σερέζης συνομιλεί με τον Μάνο Χατζιδάκι στο σπίτι του, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, στην οποία αποτυπώνονται με έκδηλο τρόπο, οι ιδέες και η στάση ζωής του συνθέτη.

 

Στο πρώτο μέρος της εκπομπής, ο Μάνος Χατζιδάκις μιλάει για την τρέχουσα καλλιτεχνική του δραστηριότητα και σχολιάζει τις τότε εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό. Στη συνέχεια, του δίνεται η ευκαιρία να αναφερθεί στις δικές του επιλογές κατά τη διάρκεια της δημιουργικής του πορείας και στη μορφή επικοινωνίας που ο ίδιος επέλεξε, μέσω της Tέχνης, με το κοινό του.

 

Σε σχέση με το ελληνικό τραγούδι, δηλώνει με σαφήνεια τη θέση του ως προς τα εμπορικά τραγούδια, τα οποία χαρακτηρίζει «βιομηχανικά κατασκευάσματα στα μέτρα των δυνατοτήτων του κόσμου» και τα διαχωρίζει από τα τραγούδια που «εκφράζουν και αποκαλύπτουν». Σχολιάζοντας σπουδαίες προσωπικότητες από το χώρο της Τέχνης, όπως την Κατίνα Παξινού, τον Ελία Καζάν και τον Γιάννη Τσαρούχη τονίζει ότι συνδέθηκε μαζί τους σε προσωπικό επίπεδο. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στον συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και στις μεταξύ τους διαφορές ως προς τη μουσική.

 

Δεν λείπουν και οι πολιτικές αναφορές, καθώς εκφράζει τη θέση του για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει και της συμμετοχής της χώρας στην Ενιαία Αγορά του 1992, και ερμηνεύει το γεγονός σε σχέση με τις συνέπειες ως προς την εθνική και πολιτιστική ταυτότητα.

 

Τέλος, ο Μάνος Χατζιδάκις μιλάει για την Ορχήστρα των Χρωμάτων, που πρόσφατα είχε ιδρυθεί, εξηγώντας το σκοπό της δημιουργίας της και τους λόγους για τους οποίους οραματίστηκε ένα επίλεκτο μουσικό σύνολο, προτάσσοντας τον εθισμό του κοινού στην καλή μουσική.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠρέπει να απαντάμε με σοβαρότητα στις τουρκικές απειλές
Επόμενο άρθροΣτο 18,6% ανήλθε το ποσοστό της Titan Cement International