Ήταν άνοιξη του 1995, όταν στη λεωφόρο Αλίμου, στον Άλιμο, δίπλα από το θηριώδες υπερμάρκετ γαλλικών συμφερόντων «Continent», άνοιγε κάτι πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα. Ήταν το πρώτο Drive Thru εστιατόριο της McDonald’s στην Ελλάδα. Ο αμερικανικός κολοσσός της ταχυφαγίας είχε «πατήσει» μόλις 4 χρόνια πριν στην ελληνική πρωτεύουσα και όλα έδειχναν ότι το σχέδιο του developmental lincensee της McDonald’s, Premier Capital που λειτουργούσε -και λειτουργεί- τα καταστήματα της φίρμας με τον κλόουν, θα δημιουργούσε ένα success story.

 

Τα πράγματα όμως δεν πήγαν ακρίβως έτσι. Ήρθαν και δύσκολοι καιροί. Τόσο δύσκολοι, ώστε, το 2013, μέσα σε ένα μπαράζ δημοσιευμάτων για φυγή της, μετά από μια δικαστική διαμάχη μεταξύ 6 Ελλήνων franchisees και της πολυεθνικής, η Premier Capital αναγκαζόταν να ανακοινώσει ότι «δε σκοπεύουμε να φύγουμε από την Ελλάδα».

 

Η ιστορία με τη μήνυση και την αγωγή από πρώην δικαιοπάροχο της McDonalds Hellas ο οποίος διεκδικεί αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ για καταδολίευση του ιδίου αλλά και μιας ομάδας άλλων επιχειρηματιών που κατήγγειλαν πως η αμερικανική εταιρία όχι μόνο δεν βοηθούσε τους εμπορικούς της συνεργάτες αλλά με τεχνάσματα τους έφερνε σε σημείο να παρατούν σε αυτήν τα καταστήματά τους, καλό δεν έκανε στην McDonald’s στην Ελλάδα. 

 

Παρόλα αυτά, η εταιρία «επέζησε», ακόμα και σε συνθήκες κρίσης, αλλά και πολύ σκληρού, ασυνήθιστα σκληρού, από τις τοπικές επιχειρήσεις (σουβλάκια, πίτσες, σάντουιτς, home burgers κ.α.) ανταγωνισμού. Και φτάνουμε στο σήμερα, που λειτουργούν συνολικά 24 εστιατόρια McDonald’s και 2 McCafe σε όλη τη χώρα, όπου απασχολούνται κατά μέσο όρο περισσότερα από 450 άτομα και σερβίρονται ετησίως περισσότερα από 5 εκατομμύρια γεύματα.

 

Ομοίως σταθερά αναπτύσσεται και το δίκτυο των 24ωρων Drive Thru εστιατορίων της McDonald’s στην Ελλάδα. Η McDonald’s λειτουργεί σήμερα 13 εστιατόρια McDrive στην Ελλάδα, μετά και το άνοιγμα των δύο νέων εστιατορίων στη Λεωφ. Μεσογείων και τη Λάρισα. Στόχος της εταιρίας είναι η δημιουργία ακόμα 12 εστιατορίων στις αγορές αυτές την τρέχουσα χρονιά, αρκετά εκ των οποίων θα διαθέτουν την υπηρεσία Drive Thru. Πόσα από αυτά θα είναι στην Ελλάδα, δεν έχει διευκρινιστεί.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροTο κοινωνικό στοίχημα της φιλελεύθερης οικονομίας
Επόμενο άρθροH μεγάλη προσφορά του ελληνικού εφοπλισμού στην κοινωνία