H δύναμη των μονοπωλίων αυξάνεται στον ανεπτυγμένο κόσμο, το οποίο μπορεί να συμβάλλει στην αδύναμη ανάπτυξη των επενδύσεων και την αύξηση των ανισοτήτων, διαπιστώνει έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

 

Η έκθεση του ΔΝΤ υπολογίζει ότι το μικτό κέρδος (markup) έχει αυξηθεί από το 2000 κατά περίπου 8% στις ανεπτυγμένες χώρες. Οι οικονομολόγοι οι οποίοι συνέταξαν την έρευνα εξέτασαν περίπου 1 εκατομμύριο εταιρείες σε 27 χώρες.

 

Δεν βρήκαν τα ίδια ποσοστά κέρδους στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

 

Όπως μεταδίδει το Marketwatch, οι αυξήσεις στα περιθώρια μικτού κέρδους αφορούν μια μικρή μερίδα δυναμικών και καινοτόμων εταιρειών. Οι εταιρείες αυτές επιτυγχάνουν καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά την παραγωγικότητα, επενδύουν περισσότερο σε άυλα στοιχεία ενεργητικού όπως πατέντες και λογισμικό και έχουν κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.

 

Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ τονίζουν πως δεν είναι ξεκάθαροι οι λόγοι πίσω από αυτό τον όλο και πιο υψηλό βαθμό συγκέντρωσης της αγοράς.

 

Αλλά όποια και αν είναι η αιτία έχει ξεκάθαρα αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία. Το ΑΕΠ θα ήταν περίπου 1% υψηλότερο σήμερα αν τα ποσοστά κέρδους δεν είχαν αυξηθεί μετά το 2000. Επιπλέον, το μερίδιο της εργασίας στην «οικονομικά πίτα» έχει μειωθεί κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑύξηση θέσεων σε κέντρα φιλοξενίας και ανακαίνιση εγκαταλειμμένων δημόσιων κτιρίων
Επόμενο άρθροΣε χαμηλό 2 ετών ο τομέας των υπηρεσιών