Θορυβημένη είναι η διεθνής κοινότητα από την απειλή της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, με το Στέητ Ντιπάρτμεντ να ζητά από την Άγκυρα να γίνει σεβαστή η πολυθρησκευτική ιστορία του εμβληματικού μνημείου. Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες αποδίδουν στη βάση της Σούδας κομβική σημασία για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο.

Η Αγία Σοφία

Με την απειλή της δικαστικής απόφασης στις 2 Ιουλίου να πλανάται για το αν τελικά η Αγία Σοφία θα μετατραπεί από μουσείο σε τζαμί, ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης επανέρχεται και πάλι στο θέμα, τασσόμενος κατά μιας τέτοιας ενέργειας προς ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Συγκεκριμένα ο Εκρέμ Ιμάμογλου, δήλωσε ότι η Αγία Σοφία δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, τονίζοντας: «Κύριε Ισμαήλ για το όνομα του Θεού, αυτή είναι ημερήσια διάταξη μας; Το τζαμί της Αγίας Σοφίας μας έχει παραχωρηθεί από την κατάκτηση της Πόλης. Είναι μια παρακαταθήκη 1500 χρόνων. Είναι μια παγκόσμια κληρονομιά. Είναι ένα κολοσσιαίο έργο. Αυτό είναι το έργο σύμβολο».

Η Δ.Ι.Σ.

Στο θέμα παρενέβη και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Με ανακοίνωσή της σημειώνει την ανάγκη να επικρατήσει από την πλευρά της γείτονος σύνεση και σεβασμός ως προς τον χαρακτήρα του μνημείου. Η Ιερά Σύνοδος επισημαίνει ότι η Τουρκία επιχειρεί να μετατρέψει έναν χώρο πολιτισμού σε λάφυρο και σύμβολο κατακτήσεως και υπογραμμίζει ότι τυχόν μετατροπή της, σε τζαμί «θα επιφέρει την έντονη διαμαρτυρία και απογοήτευση των ανά την Οικουμένη Χριστιανών, ενώ θα βλάψει ποικιλοτρόπως την ίδια την Τουρκία».

Ευρωπαϊκές πιέσεις προς την Τουρκία

Να σταλεί κοινό διατλαντικό μήνυμα στην Τουρκία για την ανάγκη αποκλιμάκωσης της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο θα ζητήσουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί από τον Αμερικάνο Υπουργό Εξωτερικών Μ. Πομπέο με τον οποίο θα έχουν κοινή συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης την Δευτέρα, όπως ενημέρωσε σήμερα τους υπουργούς Εξωτερικών ο Ζοζέπ Μπορέλ, στη συνέχεια των επαφών του Κ. Μητσοτάκη και του Ν. Αναστασιάδη με την ηγεσία της Ε.Ε.

Σύμφωνα μάλιστα με Ευρωπαίο αξιωματούχο θα τεθούν στο τραπέζι τόσο το ζήτημα των τουρκικών κινήσεων νοτίως της Κρήτης όσο και εντός της κυπριακής ΑΟΖ

Ο Νίκος Δένδιας θα συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη από το Παρίσι που νωρίτερα θα έχει σημαντική συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογο του.

ΑΟΖ

Μπορεί το βλέμμα να είναι στραμμένο στο Κάϊρο ωστόσο ο Νίκος Δένδιας ενημερώνοντας τον Σέρβο ομόλογό του, αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που απορρέουν από την Ελληνο-Ιταλική συμφωνία ενώ δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

«Αναφέρθηκα στις πρόσφατες εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο και ειδικά στη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει να λειτουργεί με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», αναφέρει ο Υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας.

ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα πάντως η κόντρα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το Νίκο Κοτζιά, συνεχίζεται με τον πρώην υπουργό εξωτερικών να σημειώνει πως ο Αλέξης Τσίπρας λέει τη μισή αλήθεια και την Κουμουνδρούρου να απαντά.

«Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτή την εισήγηση του Νίκου Κοτζιά να προετοιμάσει ολοκληρωμένη πρόταση για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και σε μεταγενέστερη φάση, σε άλλες περιοχές την οποία και παρουσίασε τον Οκτώβριο 2018 με σχέδια ΠΔ», αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κύκλοι του ΠΡΑΤΤΩ αναφέρουν: «Τους ενοχλεί η αλήθεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τις επιλογές που κάνει ενοχλείται από την πατριωτική Αριστερά και τον πατριωτισμό».

Τουρκία – Λιβύη

Τη συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση Σάραζ, για δημιουργία δυο τουρκικών βάσεων στη Λιβύη, αποκαλύπτει με σημερινό της ρεπορτάζ η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά τη συνάντηση Ερντογάν – Σαράτζ στην Άγκυρα, συμφωνήθηκε η Τουρκία θα δημιουργήσει δυο μόνιμες στρατιωτικές βάσεις στη Λιβύη, η μια για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη IHA/SIHA στην αεροπορική βάση της Βατίγια και η δεύτερη ναυτική στο λιμάνι της Μισράτα.

Στη Σούδα

Μηνύματα συνεργασίας, σταθερότητας για τη Μεσόγειο αλλά και αποτροπής εξέπεμψαν από τη ναυτική βάση της Σούδας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Αμερικανός Πρεσβευτής την ώρα που η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ αναφέρει πως Ερντογάν και Σάρατζ συμφώνησαν για τη δημιουργία μόνιμων στρατιωτικών Τουρκικών βάσεων στη Λιβύη.

Αφού έπλευσαν με τα νέα Σκάφη Ειδικών Επιχειρήσεων των Αμερικανών βατραχανθρώπων και είδαν τις επιδόσεις τους, ο Τζέφρυ Πάϊατ σημείωσε ότι Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται πολύ στενά σε όλους τους τομείς.

Ο κ. Πάιατ δήλωσε: «Εμπάργκο στη Λιβύη και Επιχειρήσεις ειρήνη. Αποστολή των ΗΠΑ είναι να το ενισχυσει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και στη Συρία και από κει και πέρα υποστηρίζουμε τους αντικειμενικούς σκοπούς της επιχείρησης ειρήνης».

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έστειλε και πάλι ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα, λέγοντας: «Η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να υπερασπιστεί και να διασφαλίσει, όπως άλλωστε έπραξε πάντοτε, εις το ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τα οποία απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο και να αποκρούσει αποτελεσματικά οποιαδήποτε επιβουλή στρεφόμενη εναντίον της».

Η Γερουσία των ΗΠΑ

Και από την Ελληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία στη Σούδα με τα πολλαπλά μηνύματα, ένα ηχηρό πλήγμα έρχεται από τη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών για τα Τουρκικά F-35 να υποστείλουν την ημισέληνο και τη θέση τους να παίρνει η αστερόεσσα.

H επιτροπή ενόπλων δυνάμεων της αμερικανικής γερουσίας, αναφέρει: «Η επιτροπή εξουσιοδοτεί την Πολεμική Αεροπορία να χρησιμοποιήσει, να τροποποιήσει και να χειριστεί έξι τουρκικά F-35 που έγιναν αποδεκτά αλλά ποτέ δεν παραδόθηκαν επειδή η Τουρκία είχε ανασταλεί από το πρόγραμμα F-35».

Πριν λίγες ώρες ο υφυπουργός εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης συνομιλώντας με τον Τούρκο ομόλογό του με αφορμή την προεδρία του συμβουλίου της Ευρώπης από την Ελλάδα, άδραξε την ευκαιρία και τόνισε προς τον Τούρκο αξιωματούχο πως όσο η Άγκυρα διατηρεί τις προκλήσεις κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, απομακρύνεται ο διάλογος ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΓερμανικοί ελιγμοί για να εγκριθεί γρήγορα το πακετο στήριξης των 750 δισ.
Επόμενο άρθροΣεμινάρια για τους επιχειρηματίες τουριστικών καταλυμάτων από το Επιμελητήριο Μαγνησίας και το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ