Την ίδια στιγμή που το κέντρο του Λονδίνου αναστατωνόταν από τις διαμαρτυρίες των ακτιβιστών της Extinction Rebellion ενάντια στην κλιματική αλλαγή, η Evening Standard αναφέρει σε δημοσίευμα της ότι αυξάνονται ανά την Ευρώπη οι ταξιδιώτες που αποφεύγουν να χρησιμοποιούν αεροπλάνο για τις μετακινήσεις τους, λόγω των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ως μέσου μεταφοράς.

 

Το φαινόμενο της “ντροπής που συνδέεται με την πτήση” παρατηρείται ιδιαίτερα στη στη Σουηδία, όπου εφευρέθηκαν ακόμη και ένα πλήθος νέων λέξεις για να περιγράψουν τα συναισθήματα όπου αλληλεπιδρά η επιλογή μέσου μεταφοράς με την περιβαλλοντική ευαισθησία. «flygskam» (ντροπή πτήσης) «tagskryt» (περηφάνια για το τρένο) και «smygflyga» (πετώ στα κρυφά).

 

Καθώς δεν είναι λίγοι οι Σουηδοί που αντικαθιστούν το τραίνο με το αεροπλάνο, η SJ, η Εθνική Σιδηροδρομική Εταιρεία της Σουηδίας, ανακοίνωσε πέρυσι 32 εκατομμύρια πελάτες. Η εταιρεία αποδίδει «στο μεγάλο ενδιαφέρον», στα «φιλοκλιματικά ταξίδια», «την άνευ προηγουμένου οικονομική ανάπτυξή της».

 

Την ίδια στιγμή, η Swedavia AB, η οποία διαχειρίζεται 10 σουηδικούς αερολιμένες, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων της Στοκχόλμης και του Γκέτεμποργκ, κατέγραψε πτώση στην επιβατική κίνηση για επτά συνεχόμενους μήνες. Το 2018 η εταιρεία ανέφερε τη μικρότερη συνολική αύξηση των επιβατών σε μια δεκαετία.

 

Η απομάκρυνση από τα αεροπλάνα ως μέσου μεταφοράς προωθήθηκε από την 16χρονη ακτιβίστρια Greta Thunberg, η οποία ξεκίνησε την πανευρωπαϊκή εκσταρατεία “απεργία από το σχολείο” μία φορά την εβδομάδα για να ευαισθητοποιηθού οι αρχές για την κλιματική αλλαγή. Η Thunberg αρνήθηκε να πετάξει και ταξίδεψε με τρένο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός και τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα στην Πολωνία, την ίδια στιγμή που 1500 αντιπρόσωποι πέταξαν με ιδιωτικά αεροσκάφη.

 

Αναλόγως, τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μεταστροφή της διάθεσης της κοινής γνώμης όσον αφορά τα αεροπορικά ταξίδια. Ένας ανώνυμος σουηδικός λογαριασμός στο Instagram έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 60.000 ακόλουθους για να ντροπιάζει influencers που προωθούν ταξίδια σε μακρινούς προορισμούς αεροπορικώς και το hashtag #StayOnTheGround έχει πολλές τάσεις στο twitter.

 

Δεν είναι μόνο οι Σουηδοί που έχουν κυριευθεί από ενοχές για τα αποτυπώματα άνθρακα που αφήνουν στο περιβάλλον. Οι Φινλανδοί έχουν εφεύρει τη λέξη «lentohapea», οι Ολλανδοί λένε «vliegschaamte» και οι Γερμανοί «flugscham», όλοι αναφέρονται σε ένα αίσθημα ντροπής γύρω από την πτήση.

 

Αντίθετα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνεχίζονται τα σχέδια για έναν τρίτο διάδρομο στο Heathrow, παρά το γεγονός ότι ο αερολιμένας είναι ήδη από μόνη της η μεγαλύτερη πηγή εκπομπών CO2 στο Ηνωμένο Βασίλειο και ένας τρίτος διάδρομος θα προκαλέσει αύξηση των εκπομπών των αεροπορικών μεταφορών κατά 4,9 εκατομμύρια τόνους έως το 2030.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθρο13 επιβάτες της American Airlines σε νοσοκομείο


Επόμενο άρθροΈχουμε πιθανότητες για την ανατροπή