Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020, 13:06

Σημαντική είναι η αύξηση της διαδικτυακής εξάρτησης των εφήβων (12 – 18 ετών) στην Ελλάδα, καθώς από το 2013 που ήταν στο 13%, σήμερα έχει φτάσει στο 37%.

Αυτή η μεγάλη αύξηση του 200% προκύπτει από την προκαταρκτική έρευνα που εκπονήθηκε από φοιτητές του προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικές Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας», Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής.

Η παιδίατρος και αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΚΠΑ κ. Τσίτσικα σε ενημερωτική συνάντηση με τους δημοσιογράφους υπογράμμισε: «Τα ελληνόπουλα όχι μόνο πλοηγούνται στο διαδίκτυο αλλά πολλές φορές εν αγνοία των γονιών τους. Πολλά έχουν κάνει γνωριμίες μέσω διαδικτύου και αυτή η εμπειρία δεν ήταν καλή στο 30% αυτών των παιδιών».

Σύμφωνα με την έρευνα, οι 612 έφηβοι που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν τα εξής :

Xρησιμοποιούν smartphone κατά 71%, παίζουν παιχνίδια στο διαδίκτυο κατά 40% καθημερινά κατά 90%, ακούνε μουσική 74,3% , σερφάρουν στα κοινωνικά δίκτυα κατά 70,6%, ενώ μόνο το 27,6% κάνουν σχολικές εργασίες εκεί.

Το 53% δεν χρησιμοποιεί το διαδίκτυο εκπαιδευτικά έχουν όμως κοινωνικό προφίλ σε instagram ή fb το 94%.

Έχουν συναντηθεί σε φυσικό περιβάλλον με διαδικτυακούς φίλους το 43,5% και αυτή η εμπειρία δεν ήταν καλή στο 30% ενώ δεν το γνώριζαν οι γονείς τους στο 38,7%.Παρενοχλήθηκαν διαδικτυακά το 30% και έχουν φερθεί βίαια στο διαδίκτυο το 32%. Το 28% έχει κάνει αναφορά ή καταγγελία για παρενόχληση.

Έχουν δει κακή χρήση προσωπικών φωτογραφιών το 30%και δυστυχώς το 37% έχει διαδικτυακή εξάρτηση με το 8% σε πολύ σοβαρή μορφή. Το ίντερνετ έχει και τις επιπτώσεις του αφού το 30,9% αμελεί τα πράγματα που είχε προγραμματίσει , στο 30% έχει επηρεάσει την όρασή του, το 42% νοιώθει κουρασμένος ή κουρασμένη γιατί κοιμάται λιγότερο αλλά στο 61% το διαδίκτυο λειτουργεί χαλαρωτικά και στο 28% δίνει αυτοπεποίθηση.

Τα παιδιά σε ποσοστό 20,3% λέει πως η ζωή τους θα ήταν άδεια χωρίς το διαδίκτυο και δεν θα σταματήσει να το χρησιμοποιεί ακόμη κι αν επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητά τους σε ποσοστό 25%.

Επίσης, σύμφωνα με την κ.Τσίτσικα το διαδίκτυο σχετίζεται με διατροφικές παρεκτροπές, και κάνει συναισθηματικές εξαρτήσεις που έχουν σχέση με την εικόνα του σώματος των παιδιών.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΓιγαντιαία επιχείρηση φύλαξης των συνόρων στον Έβρο-Έρευνα της ΕΡΤ (video)
Επόμενο άρθροΤουρκική Λίρα: Νέα πτώση – Η θηλειά σφίγγει – Διεθνή στοιχήματα για κατάρρευση ως τον Αύγουστο