Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα για τους Έλληνες, τον κορονοϊό και τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βίωσαν, πραγματοποίησε το Εργαστήριο Δημοσιογραφικών Σπουδών και Επικοινωνιακών Εφαρμογών του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Πρώτο Πρόγραμμα, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει την έρευνα αυτή, που αποτυπώνει τις απόψεις και τις ανησυχίες των πολιτών, αλλά και το βαθμό εμπιστοσύνης τους στους θεσμούς.

«Θέλαμε να καταγράψουμε τις απόψεις και τις ανησυχίες των Ελλήνων για θέματα που σχετίζονται με την πανδημία, τις αλλαγές στην καθημερινότητα, αλλά και πόσο επηρέασε την εμπιστοσύνη τους έναντι των βασικών θεσμών» τόνισε ο κ. Αχιλλέας Καραδημητρίου Διδάσκων-Ερευνητής Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή έδωσε τα στοιχεία της ταυτότητας της έρευνας: 2.525 άτομα, το 60% γυναίκες και το 40% άντρες, η ηλικιακή κατηγορία ενός μεγάλου μέρους της είναι από 25 έως 44 χρόνων. Έγινε μέσω διαδικτύου. Το δείγμα αποτελείται από άτομα υψηλού μορφωτικού επιπέδου.

Ο κ. Καραδημητρίου τόνισε ότι «μεγάλο ποσοστό του δείγματος αξιολογεί πολύ θετικά τη γενικότερη στάση της χώρας στην αντιμετώπιση και την εξάπλωση του κορονοϊού. Επίσης ένα μεγάλο μέρος του δείγματος συμφωνεί με τη δήλωση ότι η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τον τρόπο που χειρίστηκε την εξάπλωση του ιού. Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ οι Έλληνες χαρακτηρίζουν τα μέτρα που ελήφθησαν αυστηρά, εκφράζουν μία θετική γνώμη για την αποτελεσματικότητά τους αλλά και αυτή της κυβέρνησης».

Πρόσθεσε ότι «ένα μεγάλο μέρος της έρευνας δηλώνει ότι δεν πιστεύει σε θεωρίες συνωμοσίας. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η επιστημονική κοινότητα κατάφερε να πείσει το ελληνικό κοινό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σοβαρό πρόβλημα».

Επίσης η έρευνα καταγράφει ότι η εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς είναι ανομοιογενής. Ένα μεγάλο ποσοστό 48% δηλώνει με διάφορες διαβαθμίσεις ότι εμπιστεύεται την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει 46%, 38% ο υπουργός Yγείας, ενώ θετικά κρίνουν την στάση της αντιπολίτευσης. Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του δείγματος έχει κεντροαριστερή πολιτική τοποθέτηση.

Ο κ. Καραδημητρίου επεσήμανε ότι «έντονη είναι η έλλειψη αξιοπιστίας των ερωτωμένων στο θεσμό της εκκλησίας 67%, ίσως λόγω των συμβάντων μη τήρησης των μέτρων. Επίσης το μεγαλύτερο ποσοστό του δείγματος δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται τα ΜΜΕ 43% ή τα εμπιστεύεται συγκρατημένα, ποσοστό 25%. 

Αντιθέτως σε πολύ υψηλά επίπεδα 89% κυμαίνεται η εμπιστοσύνη προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας, χωρίς να παραβλέπουν τα προβλήματα στο σύστημα υγείας».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Ψάχνεται» για Γκαρσία, όλα καλά με Λάρσον
Επόμενο άρθροΕπιστρέφει στη Λίβερπουλ ο Κάριους