Αυξάνεται σταδιακά η κίνηση στο Διεθνές αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.Τα μέτρα προστασίας είναι πολύ αυστηρά με τήρηση αποστάσεων, χρήση αντισηπτικών και μασκών καθώς και τμηματική επιβίβαση στα αεροσκάφη για να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Συνεχείς είναι οι απολυμάνσεις και ο καθαρισμός των χώρων του αεροδρομίου. Όσοι έρχονται από το εξωτερικό υποβάλλονται σε τεστ για τον κορονοϊό. Σχέδια ανοίγματος των συνόρων τους και θέσπιση κανόνων στην υποδοχή ταξιδιωτών εκπονούν όλες οι χώρες της Ευρώπης .

Από τις 6 Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι πτήσεις της KLM προς την Ελλάδα, συνδέοντας το Άμστερνταμ με την Αθήνα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, το αρχικό πλάνο είναι να πραγματοποιούνται πέντε πτήσεις την εβδομάδα προς το «Ελευθέριος Βενιζέλος» από το διεθνές αεροδρόμιο Schiphol της Ολλανδίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας σταδιακής αποκατάστασης του ευρωπαϊκού δικτύου της εταιρείας που περιλαμβάνει και την Ελλάδα.

Αυστρία: Σχέδιο ανοίγματος συνόρων με Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία 

Η Αυστρία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία σχεδιάζουν ένα συντονισμένο άνοιγμα των κοινών συνόρων τους στα μέσα Ιουνίου, δήλωσε το μεσημέρι στη Βιέννη ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ έπειτα από βιντεοδιάσκεψη με τους ομολόγους του από την Τσεχία Τόμας Πέτριτσεκ και τη Σλοβακία Ιβάν Κόρτσοκ. Η Αυστρία έχει συμφωνήσει μέχρι στιγμής μόνο με τη Γερμανία, την Ελβετία και το Λίχτενσταϊν να ανοίξουν πλήρως τα μεταξύ τους σύνορα από τα μέσα Ιουνίου.

Γαλλία: Σε «εθελοντική» καραντίνα θα μπαίνουν από τις 20 Μαΐου οι Γάλλοι που φθάνουν από χώρες εκτός ΕΕ

Οι Γάλλοι ταξιδιώτες και εκείνοι που διαμένουν μόνιμα στη Γαλλία και φθάνουν από χώρες εκτός ΕΕ θα καλούνται να μπαίνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες σε «εθελοντική» βάση, από αύριο, Τετάρτη, 20 Μαΐου, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών.

«Η πρωτοβουλία αυτή θα είναι μια αυτόνομη πρωτοβουλία, στη βάση της προσωπικής ευθύνης, και αυτές οι δεκατέσσερις ημέρες μπορούν να περάσουν στο σπίτι ή σε τόπο που θα επιλέξει» ο ταξιδιώτης κατά την επιστροφή του στη Γαλλία, πρόσθεσε.

Το μέτρο αυτό δεν αφορά προς το παρόν τους μη Ευρωπαίους ξένους εφόσον τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, περιλαμβανομένης ως εκ τούτου και της εισόδου στη Γαλλία, είναι κλειστά από τις 17 Μαρτίου.

Στο εσωτερικό της ΕΕ, το Παρίσι ελπίζει σε μια χαλάρωση των περιορισμών στα σύνορα από τις 15 Ιουνίου, δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

«Νομίζω πως σταδιακά από τις 15 Ιουνίου θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια γενικευμένη χαλάρωση, κάτι το οποίο εύχομαι», πρόσθεσε.

Προς το παρόν, μόνο οι κάτοικοι των συνόρων, εκείνοι που έχουν κάποιον οικογενειακό λόγο ή που επιστρέφουν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους μπορούν να κυκλοφορήσουν ανάμεσα στη Γαλλία και άλλες χώρες της ΕΕ.

Γερμανία: Σταδιακή άρση των συνοριακών περιορισμών συμφώνησε το Βερολίνο με τις χώρες του Βίσεγκραντ»

Τη σταδιακή άρση των συνοριακών περιορισμών, «όταν το επιτρέψουν οι αριθμοί κρουσμάτων του κορονοϊού», συζήτησαν νωρίτερα σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και οι ηγέτες των χωρών του Βίσεγκραντ» (Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία), συμφωνώντας ότι κάτι τέτοιο θα είναι προς το συμφέρων όλων.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, η Καγκελάριος είχε και διμερή διαδικτυακή συνάντηση με τον τσέχο Πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις, με τον οποίο συμφωνήθηκε η μείωση των περιορισμών που ισχύουν σήμερα στα γερμανοτσεχικά σύνορα, «στον βαθμό που επιτρέπει η εξέλιξη της πανδημίας».

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚαταγγελία της ΠΑΕ κατά του Βρυώνη
Επόμενο άρθρο«Τα χρόνια μπορεί να πέρασαν, αλλά εμείς θα θυμόμαστε πάντοτε…»