Ομόφωνη και σαφή προειδοποίηση προς την Τουρκία για το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά και μήνυμα στήριξης ταυτόχρονα στον Νίκο Αναστασιάδη, απηύθυναν οι ηγέτες των 7 χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, από την 6η Σύνοδο Κορυφής στη Μάλτα, στην οποία συμμετείχε και ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Στην 6η σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου που πραγματοποιήθηκε στη Βαλέτα της Μάλτας, για πρώτη φορά οι 7 ηγέτες των χωρών του νότου καλούν την ΕΕ να εξετάσει κατάλληλα μέτρα σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο, εάν η Τουρκία δεν τερματίσει τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ευρω-τουρκικά τα ζητήματα μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας με την Τουρκία, υπογράμμισε ότι όποιος δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο θα υφίσταται τις συνέπειες και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση -ενόψει και της συνόδου κορυφής στα τέλη του μήνα- να εξετάσει και να λάβει μέτρα, αν η Άγκυρα δεν σταματήσει την παράνομη δραστηριότητά της στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Η Διακήρυξη της 6ης Συνόδου αναγνωρίζει την ιστορική σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών και επιβεβαιώνει τη μεγάλη επιτυχία της πρωτοβουλίας που ξεκίνησε η Ελλάδα πριν από 3 χρόνια για σύνοδο των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου.

Στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκε ακόμα η κοινωνική Ευρώπη, η κλιματική αλλαγή και η μεταρρύθμιση Ευρωζώνης.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Κ. Σκουλάς

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠ. Παυλόπουλος: Υποχρέωση της Πολιτείας ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου
Επόμενο άρθροΓ.Μπουρνούς:”Δημόσια δωρεάν περίθαλψη σε 2,4 εκατ. ανασφάλιστους από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ”