Στον απόηχο των χθεσινών επεισοδίων στη Λέσβο, διαβεβαιώσεις για την ενίσχυση της παρουσίας των αστυνομικών δυνάμεων έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας ότι «προχωρά το σχέδιο για αποσυμφόρηση και επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου». Το κλίμα στα νησιά, αλλά και η τροπολογία για το καθεστώς των ΜΚΟ πυροδότησε ένταση στη Βουλή, ενώ η κυβέρνηση ερευνά αν πρόκειται για υποκινούμενα επεισόδια.

Εκρηκτική η κατάσταση στη Λέσβο

Συνεχίστηκαν και σήμερα, δεύτερη ημέρα, οι κινητοποιήσεις-διαμαρτυρίες από αιτούντες άσυλο, αφγανικής καταγωγής κυρίως, και οι συγκρούσεις με αστυνομικούς.

Κατά τα επεισόδια υπήρξαν ελαφρείς τραυματισμοί διαδηλωτών κυρίως γυναικών και παιδιών. Τελικά οι διαδηλωτές ξέφυγαν στα γύρω από το λιμάνι σοκάκια.

Ακολούθησε ένταση όταν κάποιοι πολίτες επιτέθηκαν σε μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που βρισκόταν στο λιμάνι ή και άλλων πολιτών που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα όσα διαδραματίσθηκαν στο κέντρο της πόλης.

24ωρη αστυνόμευση ζητούν οι κάτοικοι της Μόριας

Οι κάτοικοι της Μόριας ζητούν τη μόνιμη αστυνόμευση του χωριού με τους 1.200 κατοίκους, που ζουν δίπλα στο ΚΥΤ Μόριας. Επίσης, ζητούν από τις τοπικές αρχές να υπάρξουν άμεσα πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της εκρηκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.

Το πρωί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, διαβεβαίωσε ότι ενισχύονται τα μέτρα φύλαξης και η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ενώ υπογράμμισε ότι με τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή,προβλέπεται επιχορήγηση των δήμων που θα φιλοξενούν δομές για πρόσφυγες και μετανάστες. Ανακοίνωσε ακόμη τη δημιουργία ειδικού μητρώου καταγραφής των μη κυβερνητικών οργανώσεων, των μελών, των υπαλλήλων και των συνεργατών τους,ώστε να υπάρχει – όπως είπε – διαφάνεια και λογοδοσία.

Κυβερνητικές πηγές μάλιστα σημειώνουν ότι για πρώτη φορά προβλέπεται η υποχρεωτική καταχώριση και πιστοποίηση και των φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις ΜΚΟ με ονοματεπώνυμο, ως προϋπόθεση εγγραφής τους στο Μητρώο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σχετικά με  το αίτημα του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, να κηρυχθούν η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο κ. Πέτσας είπε, ότι «για την ώρα δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης».

Τι προβλέπει η τροπολογία

Νέα δεδομένα στην πιστοποίηση και άδεια λειτουργίας των ΜΚΟ σε ένα αυστηρότερο πλαίσιο, θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, με τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή και περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Αφορούν:

-Συγκρότηση ηλεκτρονικού μητρώου μελών και εργαζομένων των ΜΚΟ για εγγραφή και πιστοποίηση – απαραίτητη προϋπόθεση για την δράση τους στην Ελλάδα –
Καθορισμό διαδικασιών εγγραφής και θέσπιση προϋποθέσεων διαγραφής
Έλεγχο κινήσεων και πράξεων ( για την πηγή χρηματοδότησης και τον ρόλο που κάθε οργάνωση επιτελεί)
Ειδικό Γραμματέα ΜΚΟ ( ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση του Μητρώου )

Στην Ελλάδα σήμερα, από τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται, ελάχιστες έχουν εγγραφεί στο υπάρχον σύστημα.

Στο μητρώο αυτό θα καταχωρούνται τα μέλη, οι υπάλληλοι, αλλά και οι συνεργάτες των Οργανώσεων, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία.

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι ΜΚΟ που θα καταγράφονται για πρώτη φορά με ονοματεπώνυμο με στόχο να μπει τάξη στο θολό τοπίο δράσης κάποιων εξ αυτών.

Επιπλέον μέτρα για την εκτόνωση της κατάστασης περιλαμβάνονται στην τροπολογία.

Προβλέπεται:

Δημιουργία χρηματοδοτικού μηχανισμού με ετήσιο προϋπολογισμό 50.000.000 ευρώ

Τα χρήματα μοιράζονται για ενίσχυση στους δήμους οι οποίοι θα φιλοξενήσουν δομές για πρόσφυγες και μετανάστες με 25.000.000 ευρώ.

Ακόμα 25.000.000 ευρώ θα μπουν στο νεοσυσταθέν Ταμείο Αλληλεγγύης για την χρηματοδότηση δράσεων για τη στήριξη τοπικών κοινωνιών.

Για τα προαναχωρησιακά ελεγχόμενα κέντρα κλειστού τύπου:

-Καθορίζεται η δυνατότητα εγκατάστασής τους σε ακίνητα του Δημοσίου που λειτουργούν σε κοινόχρηστους χώρους και χερσαίες ζώνες λιμανιών, με την υποχρέωση εισήγησης από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

ΑΜΚΑ για πρόσφυγες και μετανάστες, αντικαθίσταται από έναν αριθμό ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης για όλους ανεξαιρέτως τους αιτούντες άσυλο.
Πρόκειται για κοινή απόφαση των Υπουργείων Μετανάστευσης, Παιδείας, Υγείας, Εργασίας, Επικρατείας.

-Θα εκδίδεται με το δελτίο αιτούντος διεθνούς προστασίας και η πιθανή απόρριψη της αίτησης, συνεπάγεται την αυτόματη απενεργοποίησή του.

Αντιπαράθεση στη Βουλή

Το προσφυγικό και τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη Μυτιλήνη βρέθηκαν στο επίκεντρο σφοδρής αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση της επίμαχης τροπολογίας στη Βουλή.

Πηγή:ΕΡΤ,Ρεπορτάζ: Νίκος Καπόγλης, Χαρά Γιαννοπούλου

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠρώτη κατοικία: Νέα έκκληση στους δανειολήπτες να ενταχθούν στη ρύθμιση για την προστασία της (video)
Επόμενο άρθροΈκρηξη σε αυτοκίνητο εκδότη έξω από ταβέρνα στην Αγία Βαρβάρα (video)