«Αυστηρό μήνυμα έστειλε η ΕΕ στην Τουρκία«, αναφέρει σε συνέντευξή του στο «CNN gr» ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας πως κάθε προσπάθεια παραβίασης της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας από την Τουρκία θα αποτραπεί. Η Τουρκία ωστόσο, συνεχίζει τις προκλήσεις, εγκαλώντας την Ελλάδα ότι παραβιάζει την Συνθήκη της Λωζάνης στον τρόπο επιλογής των Μουφτήδων στην Θράκη. Αυστηρή ήταν η απάντηση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

«Κερδίσαμε μία απόφαση που είναι ξεκάθαρη, αυστηρή, αποφασιστική και όχι μόνο σε ρητορικό επίπεδο. Νομίζω ότι η μεγάλη τομή στην απόφαση του Ευρ. Συμβουλίου χθες, είναι ότι περνάει από το επίπεδο της ρητορικής καταδίκης, στην προαναγγελία αυστηρών, στοχευμένων μέτρων έναντι της Τουρκίας, αν συνεχίσει την προκλητική συμπεριφορά, την συμπεριφορά της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και νομίζω ότι αυτή είναι μία τομή μεγάλη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις αυστηρές προειδοποιήσεις της ΕΕ προς την Τουρκία, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει παραβατική συμπεριφορά στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα. «Είναι σαφές ότι η Ελλάδα είναι μία κυρίαρχη χώρα, η οποία έχει την δυνατότητα, να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την κυριαρχία της. Δεν υπάρχει σενάριο, όπου θα βρεθεί γεωτρύπανο να κάνει γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα την Ελληνική, διότι αυτό δεν θα μπορέσει να γίνει πράξη. Θα εμποδιστεί».

Η Τουρκία πάντως συνεχίζει την παραβατική συμπεριφορά στην Κυπριακή ΑΟΖ.

«Αντιλαμβάνεστε ότι η παραβίαση αφορά σήμερα εμάς, αύριο κάποιους άλλους και αν η Τουρκία περάσει ακόμα και άλλο τις κόκκινες γραμμές που έχει περάσει, αυτό ακόμα περισσότερο δεν θα αφορά εμάς. Η Ε.Ε πρέπει να καταλάβει ότι μετά τις αποφάσεις αντιλαμβάνεται ότι από ένα σημείο και μετά δεν θα είναι εύκολη η επιστροφή ειδικότερα από μια χώρα όπως η Τουρκία που είναι απρόβλεπτη» επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Πρόδρομος Προδρόμου.

Στον απόηχο των συμπερασμάτων του Ευρ. Συμβουλίου, η Τουρκία, κλιμακώνει την ρητορική της. Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Τουρκικού ΥΠΕΞ κάνει λόγο για «παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης από την Ελλάδα» με αφορμή το νέο Προεδρικό Διάταγμα για τους Μουφτήδες.

«Αυτή τη φορά, αντί να διορθώσει τις άδικες πρακτικές της, η Ελλάδα χειροτέρευσε τις παραβιάσεις της θέτοντας τη θέση του Μουφτή και το έργο των Μουφτήδων της Μειονότητας υπό τον έλεγχο ενός νεοσυσταθέντος κυβερνητικού τμήματος» επεσήμανε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Αυστηρή ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του Ελληνικού ΥΠΕΞ: «Τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, όπως την ορίζει σαφώς η Συνθήκη της Λωζάννης αλλά επιμένει να αγνοεί η Τουρκία, απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, στο πλαίσιο της ισονομίας και της ισοπολιτείας που κατοχυρώνει το Σύνταγμα. Η Ελλάδα δεν δέχεται μαθήματα για την εφαρμογή της»

Λίγα 24ωρα πριν την υπογραφή των συμβάσεων για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης ο υπουργός Εξωτερικών εκτιμά ότι η Τουρκιά θα απομονωθεί περαιτέρω. «Η Τουρκία κινδυνεύει πράγματι να βρεθεί αντιμέτωπη μετά τις κυρώσεις από την Ε.Ε. και με κυρώσεις από τις ΗΠΑ, σε μια στιγμή μάλιστα που η οικονομία της είναι ιδιαίτερα ευάλωτη» είπε.

Μήνυμα στην Τουρκία για την καταπάτησης των θρησκευτικών ελευθεριών ήρθε και από τις Ην. Πολιτείες που ζητούν την άμεση επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης όπως τονίζεται στην «Ετήσια έκθεση για τις θρησκευτικές ελευθερίες στον κόσμο για το 2018».

Πηγή:ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΛαμπρή η τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου (video)
Επόμενο άρθροΣτην τελική ευθεία για τις κρίσιμες εκλογές στην Κωνσταντινούπολη (video)