Με την ευκαιρία των ετήσιων εορτασμών για τα γενέθλια της Βασίλισσας Ελισάβετ που -όπως έχει καθιερωθεί- γιορτάζονται στις 11 Ιουνίου στις χώρες της Κοινοπολιτείας, πολλοί Αυστραλοί και ανάμεσα τους αρκετοί ελληνικής καταγωγής βραβεύτηκαν με ανώτατες και υψηλές διακρίσεις για την προσφορά τους σε διαφορετικούς τομείς της αυστραλιανής κοινωνίας.

Συνολικά βραβεύονται 1.214 άτομα για την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο και στους κλάδους που υπηρετούν. Οι κατηγορίες βράβευσης είναι τέσσερις.

Η υψηλότερη φέρει τον τίτλο του Συνοδού στην Γενική Κατηγορία του Αυστραλιανού Τάγματος, Companion in The General Division of the Order of Australia, και έχει ως αρχικά το AC.

Η δεύτερη υψηλότερη διάκριση είναι του Αξιωματικού στην Γενική Κατηγορία του Αυστραλιανού Τάγματος, Officer (AO) in the General Division of the Order of Australia.

Η 3η διάκριση είναι του Μέλους στην Γενική Κατηγορία του Αυστραλιανού Τάγματος, Member (AM) in the General Division of the Order of Australia.

Και η 4η διάκριση είναι το Μετάλλιο στην Γενική Κατηγορία του Τάγματος της Αυστραλίας, Medal in the General Division of the Order of Australia (OAM).

Επίσης απονέμονται μετάλλια σε πρόσωπα που υπηρετούν σε τομείς όπως το Δημόσιο, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική.

Ενδεικτικά:

Διάκριση του Μέλους στην Γενική Κατηγορία του Αυστραλιανού Τάγματος, Officer (AΜ), βραβεύονται οι:

  •  Lilliane Gomatos από το Ντάργουϊν για τις υπηρεσίες της στην Ελληνική παροικία της Βόρειας Επικράτειας.
  • Athena (Tina) Karanastasis από την Αδελαΐδα, για τις υπηρεσίες της στην πολυπολιτισμική κοινωνία της Νότιας Αυστραλίας.
  • Καθηγήτρια Constance Helen Katelaris, από το Σύδνεϋ, για τις υπηρεσίες της στους τομείς της Ανοσολογίας και Αλλεργίας.
  • Καθηγητής Steven Anthony Krilis από το Σύδνεϋ, για τις υπηρεσίες του υπέρ των ιατρικών ερευνών στους τομείς των Φλεγμονών, της Θρόμβωσης και των αλλεργικών νόσων.
  • Dr Nicholas Saltos, για τις υπηρεσίες του στην Ιατρική και την Εκπαίδευση.

Βραβείο Medal in the General Division of the Order of Australia:

  • Patti Manolis, από το Geelong της Βικτώριας, για τις υπηρεσίες της στους τομείς των Βιβλιοθηκών και Πληροφοριών για τις Επιστήμες.
  • Tasia Manos από την Μελβούρνη για τις υπηρεσίες της υπέρ της ελληνικής παροικίας της Βικτώριας.
  • Vasiliki Nihas-Bogiatzis, από την Καμπέρρα, για τις υπηρεσίες της υπέρ των τεχνών και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
  • Bill Papastergiadis, για τις υπηρεσίες του στην Ελληνική Ορθόδοξη παροικία της Βικτώριας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση από το Γραφείο του Γενικού Κυβερνήτη.
  • Τον Σταυρό της Διακεκριμένης Υπηρεσίας στο Πολεμικό Ναυτικό της Αυστραλίας λαμβάνει ο πλοίαρχος John Stavridis.

Το 40% των ατόμων που βραβεύονται φέτος είναι γυναίκες. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τότε που θεσπίστηκαν αυτά τα βραβεία το 1975.

Την κορυφαία διάκριση, του Συνοδού στην Γενική Κατηγορία του Αυστραλιανού Τάγματος, (Companion in The General Division of the Order of Australia –AC) λαμβάνουν 12 άτομα.

Ανάμεσα τους, ο πρώην πρωθυπουργός, Κέβιν Ραντ, ο ηθοποιός Hugh Jackman, η πρόεδρος του Δ.Σ. του ABC, Ita Buttrose και η πρώην πρόεδρος της Εργατικής Συνομοσπονδίας, ACTU, Sharan Burrow.

Ανταπόκριση: Έμμα Παπαεμμανουήλ

 

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροSummer camp 2019 στο Μουσείο ΣυναισθημάτωνSummer camp 2019 στο Μουσείο Συναισθημάτων
Επόμενο άρθρο«Θεσμοφοριάζουσες» στο Από Μηχανής Θέατρο «Θεσμοφοριάζουσες» στο Από Μηχανής Θέατρο