Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2020, 19:35

Οι εργασίες για να αποκτήσει την τελική του μορφή το στολίδι της ΑΕΚ, το νέο της ιδιόκτητο σπίτι, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και όλα δείχνουν ότι τέλος του 2021 με αρχές του 2022 θα μπορούν να γίνονται αγώνες.

Άλλωστε ο κορωνοϊός (λογικά) δεν θα κρατήσει… για πάντα.

Ο «Ελεύθερος Τύπος» είχε την ευκαιρία με την ευγενική βοήθεια της δημοτικής αρχής Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας να μπει μέσα στην υπό κατασκευή αθλητική εγκατάσταση και να μεταφέρει την πρώτη αίσθηση, που με λίγα λόγια αναφέρει: «Θα γίνει ένα γήπεδο-κόσμημα».

Ο δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας, Γιάννης Βούρος (γνωστός χρόνια για την αγάπη του στην ΑΕΚ), με τον αντιδήμαρχο Θάνο Λέκκα (αρμόδιο τοπικής ανάπτυξης και αξιοποίησης Εθνικών και Κοινοτικών Πόρων) σχεδόν καθημερινά βρίσκονται στο εργοτάξιο.

Άλλωστε γνωρίζονται σχεδόν με όλους τους εργαζομένους εκεί και έδειξαν να ξέρουν πολύ καλά όλα τα… κατατόπια.

Ο κ. Βούρος, αεικίνητος, μάς συνόδεψε σε όλα τα σημεία του νέου γηπέδου που μπορούσαμε να πάμε με ασφάλεια, καθώς ακόμα ουσιαστικά είναι εργοτάξιο.

«Θα χρειαστεί ο κόσμος να κάνει λίγη υπομονή ακόμα. Είμαστε σε καλό δρόμο και αυτό που θέλουμε να ζήσουμε και να χαρούμε όλοι οι φίλοι της ΑΕΚ δεν θα αργήσει, αλλά ακόμα πρέπει να περιμένουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούρος.

Το κατάστημα με τα προϊόντα της ΑΕΚ θα είναι πόλος έλξης των οπαδών

Τόνισε μάλιστα πως «το να φτιάχνει μια ομάδα το γήπεδο που θα στεγάσει την ιστορική της μνήμη και θα γίνει το σπίτι της είναι η πιο σημαντική στιγμή στην ιστορία της. Φυσικά θα γίνει μια δυνατή έδρα.

Όποιος αντίπαλος έρχεται εδώ… θα χάνει (σ.σ.: χαριτολογώντας)».

Ο δήμαρχος επανέλαβε για μια ακόμα φορά πως «είναι ένα μεγάλο έργο, πολύ σημαντικό και για την ΑΕΚ αλλά και για την περιοχή μας, που σίγουρα θα δώσει νέα ώθηση σε πολλούς τομείς.

Ο δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας, Γιάννης Βούρος, και ο αντιδήμαρχος Θάνος Λέκκας, αρμόδιος για θέματα τοπικής ανάπτυξης

Υπάρχει το αθλητικό κομμάτι, που είναι αυτονόητο, σαφέστατα θα προάγει την οικονομική ανάπτυξη της πόλης, υπάρχει το πολιτιστικό κομμάτι (με τα μουσεία που θα δέχονται επισκέψεις από σχολεία, συλλόγους) και πάνω από όλα είναι ένας χώρος που κρατάει ζωντανή τη μνήμη και τους συμβολισμούς που συνδέουν την ΑΕΚ με τη Ν. Φιλαδέλφεια».

Τα μπαρ θα είναι από τους χώρους που θα μπορούν οι φίλοι της Ενωσης να συνδυάσουν με τον αγώνα και διάφορες επαγγελματικές ή άλλες συναντήσεις τους.

Το «σπίτι» της ΑΕΚ αλλάζει όλη την περιοχή

Οι εργασίες στην «Αγ. Σοφιά» τρέχουν με ρυθμό που ανεβάζει την αισιοδοξία για την ολοκλήρωση του νέου γηπέδου μέσα στο 2021.

Τα έργα μέσα κι έξω από το γήπεδο έχουν διαμορφώσει ήδη την αρχική εικόνα μιας σύγχρονης κατασκευής που αναμένεται να προσφέρει πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους φιλάθλους και στους επισκέπτες.

Η πρόσβαση όπως και παλαιότερα είναι εύκολη είτε με τον ΗΣΑΠ (στάση Περισσός και λίγο περπάτημα) είτε από τη Δεκελείας με τα ΜΜΜ (λεωφορεία, τρόλεϊ) ενώ υπάρχει πρόβλεψη προσεχώς και για σταθμό Μετρό.

Άποψη του νέου γηπέδου, όπως φαίνεται μέσα από την ευρύτερη γειτονιά της Ν. Φιλαδέλφειας, που δένει αρμονικά με το υπόλοιπο περιβάλλον και τις γύρω κατοικίες.

Η «γεωγραφία» του νέου γηπέδου δεν έχει αλλάξει συγκριτικά με το προηγούμενο και πίσω από την παλαιά θύρα 21 εκτείνεται το Άλσος, άλλο ένα σημείο αναφοράς της ευρύτερης περιοχής Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας.

Ο χώρος που θα στεγάσει το μουσείο της ιστορίας της ομάδας.

Πίσω από την παλαιά «σκεπαστή» εξελίσσεται το έργο της υπογειοποίησης (επί της οδού Φωκών) της κυκλοφορίας των οχημάτων ώστε στην επιφάνεια να γίνει πεζοδρόμηση σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.

Η πλευρά του γηπέδου που θα φιλοξενήσει τη θύρα των επισήμων, τα δημοσιογραφικά θεωρεία και τις σουίτες που ήδη (με προσεκτική ματιά φαίνονται κάποιες) έχουν αρχίσει να φτιάχνονται.

Με βάση το γενικότερο πλαίσιο, οι χώροι πέριξ του γηπέδου για εμπορική χρήση θα είναι συγκεκριμένοι και με τρόπο που δεν θα αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία της περιοχής ενώ θέματα όπως της στάθμευσης των μονίμων κατοίκων θα αντιμετωπιστούν με συνεργασία (μάλιστα υπάρχουν σκέψεις για χρήση μέρους του πάρκινγκ που θα φτιαχτεί για τους μόνιμους κατοίκους).

Λέκκας: «Το γήπεδο δίνει αναπτυξιακή ώθηση»

Οπως ανέλυσε στον «Ε.Τ.» ο αντιδήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας Θάνος Λέκκας (υπεύθυνος για την τοπική ανάπτυξη, με αρμοδιότητα την αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων):

«Πρόκειται για ένα έργο που ξεπερνά τα στενά αθλητικά πλαίσια.

Είναι έργο σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή της Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας που θα κάνει την περιοχή μας ακόμα πιο γνωστή και θα προσελκύσει επισκέπτες από πολλές άλλες περιοχές και από πολλές άλλες πόλεις του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού μέσω των διεθνών αγώνων της ΑΕΚ και ενδεχομένως της Εθνικής μας ομάδας αλλά και μουσικών εκδηλώσεων, μιας και μπορεί να φιλοξενήσει κυρίως συναυλίες.

Με κεντρικό πόλο έλξης το νέο γήπεδο σαφέστατα θα προχωρήσουμε και δουλεύουμε ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση σε έργα αναβάθμισης στο Άλσος Ν. Φιλαδέλφειας αλλά και στη γύρω περιοχή.

Πρώτα απ’ όλα προχωράμε γρήγορα το θέμα της αναβάθμισης του ηλεκτροφωτισμού στο Άλσος που είναι πολύ βασικό καθώς και σε αρκετά άλλα βασικά έργα βελτίωσης.

Το νέο γήπεδο έχει αποκτήσει μορφή και είναι απόλυτα «ποδοσφαιρικό», καθώς από την πρώτη στιγμή που θα μπει κάποιος στην εξέδρα αισθάνεται την αύρα που αποπνέει μια δυνατή έδρα.

Από κει και πέρα, στόχος μας να αξιοποιήσουμε κάθε πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Έχουμε την πεποίθηση ότι οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν με αφορμή το γήπεδο θα καλυφθούν σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό από τους δημότες μας.

Τα εξωτερικά πάνελ που έχουν αρχίσει να περικλείουν όλη την κατασκευή γύρω γύρω δίνουν όχι μόνον όμορφο αισθητικά αποτέλεσμα, αλλά έχουν ηχομονωτική χρησιμότητα και παράλληλα σε συνδυασμό με το στέγαστρο θα κρατάνε… αυξημένα τα ντεσιμπέλ από τα τραγούδια στις εξέδρες μέσα στο γήπεδο.

Η εικόνα της πόλης μας με την ολοκλήρωση του νέου γηπέδου θα έχει αλλάξει.

Τα εξωτερικά πάνελ που έχουν αρχίσει να περικλείουν όλη την κατασκευή γύρω γύρω δίνουν όχι μόνον όμορφο αισθητικά αποτέλεσμα, αλλά έχουν ηχομονωτική χρησιμότητα και παράλληλα σε συνδυασμό με το στέγαστρο θα κρατάνε… αυξημένα τα ντεσιμπέλ από τα τραγούδια στις εξέδρες μέσα στο γήπεδο.

Περιμένουμε με σεβασμό και αγάπη όλους όσοι θα έρθουν στην περιοχή μας με αφορμή το νέο γήπεδο αλλά περιμένουμε επίσης και οι επισκέπτες μας να δείξουν ανάλογη αγάπη και σεβασμό στην πόλη μας».

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος 

Φωτογραφίες: Fotis Plegas Photography Studio, [email protected], www.fotisplegas.com και από το επίσημο βίντεο της παρουσίασης του νέου γηπέδου.  

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΟι ενδεκάδες των δύο ομάδων
Επόμενο άρθροΈλαμψε στη Λάρισα ο Αστέρας, νίκησε με 3-1 την ΑΕΛ