Την 21η Ιουνίου του 1982 γιορτάστηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία η Ημέρα Μουσικής με πρωτοβουλία του τότε Γάλλου υπουργού Πολιτισμού Ζακ Λανγκ. Με αφετηρία την Αθήνα, ως πρώτη πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1985, οι εκδηλώσεις εξαπλώθηκαν εκτός των γαλλικών συνόρων σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την επίσημη έναρξη του θεσμού της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής στην Αθήνα το 1999.

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής και στο πλαίσιο του «2019 Έτος Σκαλκώτα», ψηφιοποίησε και παρουσιάζει από τη μαγνητοσκοπημένη συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο Μέγαρο Μουσικής, στις 2 Ιουνίου 1998, το δεύτερο μέρος, με έργα του Ν. Σκαλκώτα και του Βασίλη Τενίδη, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη. Η συναυλία ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του αρχιμουσικού Μιλτιάδη Καρύδη και πραγματοποιήθηκε επί θητείας του Άλκη Μπαλτά, ο οποίος τον διαδέχθηκε στη Διεύθυνση των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονταν επίσης έργα του Μιχάλη Τραυλού, του Μπάμπη Κανά και του Γιώργου Σισιλιάνου. Η συναυλία μεταδόθηκε από την τηλεόραση της ΕΡΤ σε δύο μέρη το 1999.

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Β΄Μέρος

(video)


Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ ερμηνεύει το έργο του Νίκου Σκαλκώτα «Κονσερτίνο για δύο πιάνα και ορχήστρα» με σολίστ στο πιάνο τις Αγγελική και Μαρία Μπόλλα, ενώ στο δεύτερο μέρος, το έργο του Βασίλη Τενίδη «Πλάτωνος Πολιτεία», συμφωνικό οδοιπορικό. Διεύθυνση ορχήστρας: Μίλτος Λογιάδης.

Ημερομηνία μετάδοσης: 8 Μαΐου 1999

Διάρκεια: 48′

Σκηνοθεσία: Γιώργος Δάμπασης

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣε ανακριτή απολογήθηκε 18χρονη αλλοδαπή που κατηγορείται για πορνογραφία ανηλίκων
Επόμενο άρθρο‘Αγονος ο πλειστηριασμός οικοπέδων της ΒΙ.ΟΜΕ.-Διαμαρτυρία εργαζόμενων