Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 4 Δεκεμβρίου 2000 και γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 20 Ιουνίου 2001, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την υπογραφή της Σύμβασης για το καθεστώς των προσφύγων. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μέρα αυτή, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ROADS
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
(video)


Το συγκεκριμένο επεισόδιο έχει θέμα τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα, τα οποία μιλούν στον Πάνο Χαρίτο για τον τόπο που άφησαν, το λόγο που τα οδήγησε στην πρόωρη ενηλικίωση, το ταξίδι της προσφυγιάς και μοιράζονται μαζί του τα σχέδιά τους για το μέλλον. «Πήραμε τη ζωή μας στα χέρια μας και με αυτήν μόνο ξεκινήσαμε το ταξίδι. Δεν μας έχει μείνει τίποτα. Έχουμε χάσει τα πάντα», εξομολογείται η 17χρονη Σαμίρα. «Αν δεν έφευγα θα με σκότωναν. Γι’ αυτό ήρθα εδώ», τονίζει από την πλευρά του ο Μοχίν, 13 ετών, περιγράφοντας παράλληλα τη βία του πολέμου που έζησε και στάθηκε αφορμή για να χάσει αγαπημένα του πρόσωπα, ανάμεσα τους και τρία αδέλφια του. Τη δική του ιστορία καταθέτει και ο 14χρονος Ουαλίν, επίσης ασυνόδευτος πρόσφυγας.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, εκπρόσωποι φορέων και επικεφαλής των δομών φιλοξενίας και υποστήριξης των ανήλικων ασυνόδευτων παιδιών μιλούν για «Τα παιδιά του πολέμου» και τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας και γενικότερα η Ευρωπαϊκή Ένωση  αντιμετωπίζουν την ιδιαίτερη αυτή κατηγορία προσφύγων.

Έρευνα-παρουσίαση: Πάνος Χαρίτος
Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Λουκόπουλος
Έτος παραγωγής: 2016

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΥποψήφια σε Ν. Τομέα της Β΄ Αθηνών, Εύβοια και Ηράκλειο η Φ. Γεννηματά -Τα ψηφοδέλτια του ΚΙΝΑΛ σε 6 περιφέρειες
Επόμενο άρθροΣπείρα διέπραττε ρευματοκλοπή-1,5 εκατ. € τα διαφυγόντα έσοδα της ΔΕΔΔΗΕ (video)