Αφιερωμένο στην Τσέχα οδηγό αγώνων Ελίσκα Τζουνκόβα το σημερινό doodle της Google. Σήμερα, συμπληρώνονται εκατόν είκοσι χρόνια από τη γέννησή της. Ήταν γνωστή με το ψευδώνυμο «βασίλισσα του τιμονιού».

Η Ελίσκα Τζουνκόβα ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το 1927 σε αγώνα Γκραν Πρι.

Η Eliška Junková-Khásová, όπως είναι το πλήρες όνομά της, γεννήθηκε στις 16 Νοεμβρίου του 1900 στην πόλη Όλομουτς, που σήμερα αποτελεί μέρος της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Ανακάλυψε την αγάπη της για τα αγωνιστικά αυτοκίνητα μαζί με τότε φίλο της και μετέπειτα σύντροφό της Σένεκ Γιούνεκ. Όταν ο σύζυγός της ξεκίνησε την καριέρα του ως οδηγός αγώνων, η Junkova κάθισε δίπλα του ως συνοδηγός και μηχανικός. Αλλά πολύ σύντομα ανέλαβε η ίδια το τιμόνι.

Με το πάθος της να μεγαλώνει για τα αυτοκίνητα, πήρε μαθήματα οδήγησης στην Πράγα και έγινε μία από τις πρώτες γυναίκες στην Τσεχοσλοβακία που έλαβε δίπλωμα οδήγησης.

Έγινε διάσημη, τρέχοντας με την Bugatti στους πιο δύσκολους αγώνες της Ευρώπης. Ανέπτυξε μάλιστα και μια στενή προσωπική φιλία με τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου, Ετόρε Μπουγκάτι.

Η Ελίσκα Τζουνκόβα αποσύρθηκε από τους αγώνες το 1928, μετά τον θάνατο του συζύγου της, στις 15 Ιουλίου, κατά την διάρκεια του Γερμανικού Γκραν Πρι στην πίστα του Νίρμπουργκριγκ, στον οποίο συμμετείχε και η ίδια ως δεύτερη οδηγός.

Η Ελίσκα Τζουνκόβα μαζί με τον σύζυγο της Σένεκ Γιούνεκ

Η «κληρονομιά» της διατηρήθηκε ζωντανή από τον Τσέχο συνθέτη Γιάροσλαβ Γιέζεκ, με την κλασική τζαζ σύνθεση «Bugatti Step», καθώς και με την αυτοβιογραφία της «Η μνήμη μου είναι Bugatti».

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΔώρο Χριστουγέννων – Βρούτσης: 21/12 το δώρο Χριστουγέννων
Επόμενο άρθροΠανδημία: Τι θα καθορίσει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης (video)