Την αύξηση των θέσεων φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανήλικους, με στόχο να φτάσουν τις 2.000 έως το τέλος της άνοιξης και τις 4.000 έως το τέλος του χρόνου, αλλά και την ενίσχυση των διαδικασιών εξακρίβωσης της ανηλικότητας με το νέο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση του ασύλου που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ανοίγοντας τις εργασίες workshop για τους ασυνόδευτους ανήλικους που διοργάνωσε η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, η κυβέρνηση παρέλαβε το 2019 περίπου 1.000 θέσεις μακροχρόνιας φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανηλίκους, ωστόσο «απουσίαζε εντελώς η διάσταση της παιδικής προστασίας και βέβαια ένα εθνικό σχέδιο δράσης για τα ασυνόδευτα ανήλικα». Μέσα σε λίγους μήνες, συνέχισε ο κ. Μηταράκης, το υπουργείο προχώρησε στην αύξηση των θέσεων φιλοξενίας σε δομές στις 1.400, ενώ ο στόχος είναι μέχρι το τέλος της άνοιξης να φτάσουν τις 2.000 και έως το τέλος του χρόνου τις 4.000. Χαρακτήρισε αυτόν τον στόχο «δύσκολο», για τον οποίο «χρειαζόμαστε αρωγούς όλη την κοινωνία», αλλά και την «έμπρακτη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων».

Ο σχεδιασμός του υπουργείου περιλαβάνει τρεις πυλώνες δράσης, τις εναλλακτικές μορφές φιλοξενίας, όπως η αναδοχή, για τα παιδιά κάτω των 12 ετών, τις δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας για την ηλικιακή ομάδα των 12-16 ετών και την ημιαυτόνομη διαβίωση για τα παιδιά άνω των 16 ετών και μέχρι την ενηλικίωσή τους.

Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ, καλωσόρισε την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να δώσει προτεραιότητα στα ασυνόδευτα και να δημιουργήσει ειδική γραμματεία, αλλά και τις εξαγγελίες άλλων κρατών-μελών για μετεγκατάσταση ασυνόδευτων, ωστόσο ζήτησε αυτή να γίνει προς το καλύτερο συμφέρον του παιδιού, για παράδειγμα να μη χωριστεί το παιδί από την οικογένειά του, που πιθανώς να βρίσκεται σε άλλη χώρα. «Χρειάζεται επείγουσα δράση, αποτελεσματικότητα και σαφήνεια στη διαχείριση των ασυνόδευτων ανηλίκων, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε.

Ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Τζιανλούκα Ρόκο, υπενθύμισε ότι οι ασφαλείς ζώνες στις δομές φιλοξενίας θα έπρεπε να είναι προσωρινές αλλά εχουν γίνει μία «μακρόχρονη προσωρινή λύση». Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι «δεν είναι εύκολο. Όλοι ξέρουμε τι θα θέλαμε να δούμε αλλά είναι πολύ δύσκολο αυτό να το εφαρμόσουμε».

Την πρώτη συνάντηση εργασίας για τη «Διάσκεψη της Αθήνας για τους Ασυνόδευτους Ανήλικους» συγκάλεσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Στην πρώτη αυτή οργανωτική συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -υπό την αιγίδα της οποίας θα τελεί η Διάσκεψη-, της UNICEF, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, καθώς και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Υποστήριξης Ασύλου (EASO), ως συνδιοργανωτών της Διάσκεψης.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:



Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΟ κορονοϊός δεν μεταδίδεται με τη Θεία Κοινωνία
Επόμενο άρθροΚαι νέα δέσμη μέτρων στήριξης της αγοράς και των επιχειρήσεων