Η ετήσια έκθεση της συμβουλευτική εταιρεία Dutch New Energy αποκαλύπτει ότι η φωτοβολταϊκή κατοικία δεν είναι πλέον ο μεγαλύτερος παράγοντας ανάπτυξης στην Ολλανδία, αλλά αντίθετα τα εμπορικά και βιομηχανικά φωτοβολταϊκά έργα μεγάλης κλίμακας αναλαμβάνουν τώρα τα ηνία στην αγορά.

 

Συγκεκριμένα, η ολλανδική αγορά ηλιακής ενέργειας αυξήθηκε κατά 46% το 2018, χάρις στην προσθήκη παραγωγικής δυναμικότητας 1.330 μεγαβάτ, αυξάνοντας τη συνολική παραγωγή ισχύος σε περισσότερα από 4,24 γιγαβάτ. Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη ηλιακής ενέργειας που έχει καταγραφεί στη χώρα, καθώς το 2017 η νέα δυναμικότητα ανήλθε σε 853 μεγαβάτ, το 2016 στα 525 και το 2015 467 μεγαβάτ, αντίστοιχα.

 

Από τα 1.330 μεγαβάτ, τα 658 προστέθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο και τα 672 το δεύτερο. Περίπου το 38% προήλθε από οικιακές εγκαταστάσεις, 49% κάτω από το προηγούμενο έτος, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό προήλθε από εμπορικά και βιομηχανικά φωτοβολταϊκά έργα μεγάλης κλίμακας, που συνολικά έφθαναν το 51% το 2017.

 

Ουσιαστικά, η ολλανδική φωτοβολταϊκή αγορά αναπτύχθηκε σχεδόν δύο φορές πιο γρήγορα από την παγκόσμια αγορά το 2018. Αυτό διασφαλίζει ότι το κόστος των ηλιακών μονάδων θα διαδραματίσει σχετικά μικρότερο ρόλο στο συνολικό κόστος του συστήματος στο μέλλον, ενώ άλλα στοιχεία, όπως το κόστος εγκατάστασης, ενδέχεται να αποκτήσουν μεγαλύτερη σημασία, αναφέρει η έκθεση

 

Το 2018, οι ολλανδικές τελωνειακές αρχές κατέγραψαν εισαγωγές προϊόντων του τομέα ηλιακής ενέργειας ύψους 1,95 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι παραγωγοί από το Βιετνάμ είχαν το μεγαλύτερο μερίδιο, με 27%, ακολουθούμενοι από κατασκευαστές από την Κίνα (16%), τη Νότια Κορέα (15%), τη Μαλαισία (12%) και την Ταϊλάνδη (10%).

 

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό έργο της Ολλανδίας είναι το Solarpark Scaldia, ισχύος 54,5 μεγαβάτ. Δύο ακόμη έργα με δυναμικότητα ισχύος 109 και 103 μεγαβάτ βρίσκονται υπό κατασκευή από την ολλανδική εταιρία Powerfield.

 

“Η ισχυρή μείωση του κόστους της ηλιακής ενέργειας, το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της κρατικής επιχορήγησης SDE αποδίδεται στην ηλιακή ενέργεια και η αυξανόμενη συνειδητοποίηση της ανάγκης για βιωσιμότητα, εξασφαλίζουν την ταχεία ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στις Κάτω Χώρες “, δήλωσε ο Rolf Heynen, Διευθύνων Σύμβουλος της Dutch New Research Research.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροJeep Selections Bazaar by AutoOne
Επόμενο άρθροΔιαφωνίες Γαλλίας–Γερμανίας για την μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων