Στην ανάγκη παραμονής στο σπίτι,για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού επισήμανε για άλλη μια φορά στην ΕΡΤ, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. “Πρέπει όλοι να συμπεριφερόμαστε ως ασθενείς. Προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω” είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε στα νέα στοιχεία για τα συμπτώματα της νόσου, στην αξιοπιστία των γρήγορων τεστ ανίχνευσης του ιού καθώς και στα υποσχόμενα φάρμακα για την θεραπεία των ασθενών.

Μένουμε σπίτι

«Επιπεδώνουμε την καμπύλη διασποράς του κορονοϊού, επιπεδώνοντας τα μαξιλάρια του καναπέ μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος «Ο αριθμός των κρουσμάτων αλλάζει ανά λεπτό, κάθε φορά που ανοίγει μία εξώπορτα για να βγει κάποιος έξω. Γι΄αυτό η εξώπορτα πρέπει να παραμένει κλειστή. Ο μόνος που δικαιούται να νιώθει ασφαλής απέναντι στον εαυτό του και στην κοινωνία, είναι οι 29 συμπολίτες μας, που νόσησαν, θεραπεύτηκαν και αρνητικοποιήθηκαν. Οι υπόλοιποι όλοι πρέπει να συμπεριφερόμαστε ως ασθενείς, για να προφυλάξουμε τους άλλους αλλά και τον εαυτό μας», γιατί όπως τόνισε «αυτός που είναι υγιής σήμερα δεν ξέρει εάν θα είναι υγιής αύριο , αν συμπεριφέρεται απερίσκεπτα» και προειδοποίησε τους νεώτερους να μην εφησυχάζουν γιατί «οι στατιστικές λένε ότι ο κίνδυνος είναι για τις μεγαλύτερες ηλικίες και τους ασθενέστερους, αλλά διαπιστώσαμε ότι ο κανόνας έχει και τις εξαιρέσεις του και αφορούν τους απερίσκεπτους της παρέας»

Αντοχή Συστήματος Υγείας

«Εάν αρρωστήσουμε όλοι ταυτόχρονα δεν επαρκεί ο αριθμός κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», επισήμανε ο κ. Εξαδάκτυλος «Πρέπει να αναπτυχθούν κρεβάτια στις ΜΕΘ σε συνάρτηση με τον βαθμό της εξάπλωσης της επιδημίας» συμπλήρωσε και τόνισε τις δυσκολίες ανάπτυξης ενός κρεβατιού σε ΜΕΘ καθώς όπως είπε «απαιτεί εκτός από τον κατάλληλο εξοπλισμό και προσωπικό -γιατρούς και νοσηλευτές- εξειδικευμένους για να το λειτουργήσουν». Καθησύχασε πως «διαθέτουμε σύγχρονο Σύστημα Υγείας, το οποίο και ενισχύεται συνεχώς αλλά τόνισε πως δεν πρέπει να δοκιμαστούν οι αντοχές του.
Το γεγονός ότι έως σήμερα το σύστημα Υγείας δεν δέχεται μεγάλες πιέσεις το απέδωσε στην συνδρομή των ιδιωτών γιατρών «Υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος γιατρών, στον ιδιωτικό τομέα, που έχει δημιουργήσει εδώ και 10 ημέρες ένα φράγμα ανάσχεσης της κίνησης προς τα νοσοκομεία», είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι » Στα μέτρα στήριξης των εργαζομένων, δεν συμπεριλαμβάνονται οι ιδιώτες γιατροί»

Η ανοσμία σύμπτωμα του κορονοϊού

Ως κύριο σύμπτωμα της νόσου επισήμανε την ανοσμία ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου. «Ο άνθρωπος χάνει την όσφρησή του», επισήμανε «Ένα σύμπτωμα, που φαίνεται να είναι πολύ καθοριστικό για τα κρούσματα του κορονοϊού, κάνει συγκεκριμένη την πάθηση και την διαφοροποιεί από μια γρίπη ή ένα κοινό κρυολόγημα»

Εγκυρότητα των τεστ

«Τα γρήγορα τεστ, στη φάση που βρισκόμαστε δεν είναι απόλυτης αξιοπιστίας. Υπάρχει φόβος για τον ψευδή εφησυχασμό, που μπορεί να δώσουν σε κάποιον που κάνει ένα γρήγορο τεστ, το οποίο θα του δώσει ένα ψευδές αποτέλεσμα»

Υποσχόμενα φάρμακα

Εδώ ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ήταν κατηγορηματικός: » Δεν υπάρχει το φάρμακο που θεραπεύει τον κορονοϊό» και πρόσθεσε «Δεν υπάρχει το φάρμακο που θα το πάρουμε και θα τελειώσει, όπως τελειώνει το ελικοβακτηρίδιο που ενδεχομένως μας προκαλεί έλκος στο στομάχι. Υπάρχει μια μεγάλη ομάδα φαρμάκων, γύρω στα 70, για τα οποία γίνεται μελέτη, για να δούμε πως μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Η επιστήμη προσπαθεί να βοηθήσει, αλλά το πιο σημαντικό είναι να προφυλαχτούμε για να μην αρρωστήσουμε» δήλωσε επιγραμματικά.

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ : Καταμαράν σε καραντίνα  στην παραλία του Βόλου
Επόμενο άρθροΤο όριο αυξάνεται στα 50 ευρώ