«Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, η Βόρεια Μακεδονία έχει βελτιώσει σημαντικά τη θέση της για μια προσέγγιση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Καγκελαρία για τη συνάντηση που είχε νωρίτερα η ‘Ανγκελα Μέρκελ με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η Βόρεια Μακεδονία εξακολουθεί να προσανατολίζεται στην κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ», καθώς και ότι τα προηγούμενα χρόνια «μεταρρύθμισε με ζήλο τον τομέα της ασφάλειάς της και πέτυχε μεγάλη πρόοδο στους τομείς του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας». Η ίδια η κυβέρνηση «δεσμεύθηκε να συνεχίσει με προσήλωση τα μεταρρυθμιστικά βήματα που έχουν ξεκινήσει», επισημαίνεται από την Καγκελαρία, η οποία αναφέρεται ακόμη στην συμφωνία για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. «Η Βόρεια Μακεδονία θα γίνει το αργότερο το 2020 το 30ό κράτος-μέλος της Συμμαχίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η συνάντηση της κ. Μέρκελ με τον κ. Ζάεφ έρχεται λίγες ημέρες μετά την τοποθέτηση της Καγκελαρίου ενώπιον τη Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου κατά της άμεσης έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία και επανεξέτασης του ζητήματος το φθινόπωρο. Η στάση της, η οποία οφείλεται εν μέρει και στις αντιδράσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) που εκφράζει επιφυλάξεις για την διεύρυνση και κυρίως για την προοπτική ένταξης της Αλβανίας, προκάλεσε την αντίδραση του κυβερνητικού εταίρου της, των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), οι οποίοι έκαναν λόγο για κινδύνους από τη μη τήρηση των υπεσχημένων.

 

Σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ο κ. Ζάεφ υπενθυμίζει τις υποσχέσεις που έλαβε από την Ευρώπη ενόψει της επίλυσης του ονοματολογικού και τονίζει ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα «αποδείξαμε ότι η διπλωματία και η ελκυστικότητα της ΕΕ μπορούν ακόμη να συμβάλλουν στην επίτευξη λύσεων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΤίτλοι Περιφέρειας 13-6-2019 (audio) – ert.gr
Επόμενο άρθροΚλιμακώνεται η σύγκρουση προέδρου και πρωθυπουργού στην Αλβανία (video)