Δυναμική επανεκκίνηση του τουρισμού επιδιώκει η κυβέρνηση με την απελευθέρωση των διεθνών πτήσεων προς το “Ελευθέριος Βενιζέλος” και το άνοιγμα των καταλυμάτων, από τις 15 Ιουνίου. Οι επισκέπτες θα μετακινούνται χωρίς να είναι υποχρεωτικά τα διαγνωστικά τεστ αλλά μόνο δειγματοληπτικά και χωρίς περίοδο καραντίνας. Πρώτο βήμα, η έναρξη του εσωτερικού τουρισμού την 1η Ιουνίου, στις 29 Μαΐου με το άνοιγμα των camping και των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας. Πριν από το τέλος του μήνα, ο ΕΟΔΔΥ θα δώσει τη λίστα με τις ασφαλείς χώρες, απ` όπου μπορούμε να δεχτούμε τουρίστες, ενώ αργότερα θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα κράτη, δήλωσε στην ΕΡΤ, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Παρακολουθείστε όλες τις εξελίξεις απευθείας από την ΕΡΤ1

Σύμφωνα με πληροφορίες στη λίστα των χωρών που θα έχουν «ελευθέρας» στις 15 Ιουνίου για την Ελλάδα περιλαμβάνονται η Κύπρος, το Ισραήλ, η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία, η Σερβία, η Ρουμανία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Δανία, η Ουγγαρία, η Αλβανία.

Η απελευθέρωση των πτήσεων εξωτερικού προς την Ελλάδα θα γίνει σε τρία στάδια.

Την Τετάρτη 1η Ιουλίου τίθεται σε ισχύ το δεύτερο στάδιο απελευθέρωσης πτήσεων από το εξωτερικό προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ενώ στις 15 Ιουλίου αναμένεται να αρθούν όλοι οι εναπομείναντες περιορισμοί.

Από τις απευθείας πτήσεις στα ελληνικά νησιά θα εξαιρεθούν εγκαίρως οι χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.

Διάταξη για την αστική ευθύνη των ξενοδοχείων και των τουριστικών επιχειρήσεων

Για τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα ξενοδοχεία, ο υπουργός είπε ότι «έχουν αποσταλεί στους υπεύθυνους των συλλογικών τους οργάνων» και πως το ζήτημα της αστικής ευθύνης των ξενοδοχειακών μονάδων, από τυχόν θέματα που θα προκύψουν λόφω κορονοϊού, αναφέρονται σε διάταξη του νομοσχεδίου για τον καταδυτικό τουρισμό, που «επιτρέπει αυτά τα πρωτόκολλα να γίνουν και νόμος και υποχρέωση των ξενοδοχείων και των τουριστικών επιχειρήσεων», διευκρινίζοντας ότι θα θεσμοθετηθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Στο νομοσχέδιο αναφέρονται τα εξής:

1. Με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας και Τουρισμού και του κατά περίπτωση συναρμόδιου υπουργού, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, για το καθοριζόμενο ως αναγκαίο χρονικό διάστημα, εκδίδονται ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου βάσει των οποίων λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 (Α’ 155) κατά παρέκκλιση των ισχυόντων όρων λειτουργίας τους. Εντός της κοινής απόφασης του προηγούμενου εδαφίου ορίζονται οι ειδικοί όροι λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων βάσει των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου, το χρονικό διάστημα ισχύος των όρων των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου, καθώς και το πεδίο εφαρμογής των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου.

2. Στα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που παραβιάζουν τους όρους των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου της παρ. 1 επιβάλλεται, για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο από πεντακόσια (500) ευρώ έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ, καθώς και αναστολή λειτουργίας της τουριστικής επιχείρησης για χρονικό διάστημα από δεκαπέντε (15) έως ενενήντα (90) ημέρες.

3. Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων της παρ. 1 και τη διαπίστωση των παραβάσεων είναι οι κατά τόπο αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες τουρισμού, η Ελληνική Αστυνομία, η δημοτική αστυνομία και οι λιμενικές αρχές στην περιοχή ευθύνης τους, καθώς και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας του άρθρου 82 του ν. 4622/2019(Α’ 133). Αρμόδιες αρχές για την επιβολή του διοικητικού προστίμου, καθώς του διοικητικού μέτρου της αναστολής λειτουργίας είναι οι κατά τόπο αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες τουρισμού.

4. Με την απόφαση της παρ. 1 εξειδικεύονται το διοικητικό πρόστιμο της παρ. 2, αναλόγως του βαθμού διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, η εφαρμοστέα διαδικασία και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΒήματα προς δυναμική επανεκκίνηση του τουρισμού (live)
Επόμενο άρθροΕταιρείες τεχνολογίας φτιάχνουν τσιπ για να ανιχνεύουν κρούσματα στον εργασιακό χώρο